skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De deugd in het midden

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 11 augustus 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Ergens in Lith (of een ander dorp daar in de buurt) poseerde deze groep dames met hun pastoor, vermoedelijk omstreeks 1950.

Uiteraard zat de geestelijke, als voornaamste in rang, in het midden. Toch zijn de dames, aan hun kleding te zien, bepaald niet de minsten – zij kunnen tot de dorpselite hebben behoord. Natuurlijk is het aardig te weten wie deze personen zijn.

Maar nog leuker zijn de verhalen die over hen verteld kunnen worden, zeker over de parochieherder. En misschien weet iemand ook bij wat voor gelegenheid deze foto gemaakt is.

We zijn benieuwd naar je reactie.

Reacties (7)

Harry Maas zei op 11 augustus 2008 om 10:24
Mijn naam is Harry Maas, 57 jaar en woonachtig in Lith. Onderstraand mijn reactie op de foto.
Als ex-inwoner van Maren-Kessel (ik woonde er van 1950 tot 1975) herkende ik deze foto direct, temeer omdat mijn moeder ooit deze foto ook bezat. De geestelijke in het midden betreft pastoor G. Cox, voormalig pastoor in Maren-Kessel. Van de dames rondom hem geschaard herken ik alleen de dame helemaal rechts zittend op de voorste rij. Naar mijn mening is dat Cornelia (roepnaam: Kee) van Vugt. Zij woonde destijd aan de Marensedijk in Maren. De dame naast haar is mogelijk Beth Wertenbroek-Toonen, maar zeker weten doe ik dat niet. Wie het wel zeker weet mag het zeggen.Zij woonde destijds in Oud Maren in de voormalige oude pastorie. Van pastoor Cox kan ik het volgende zeggen. Hij was in de jaren 50 een van de eersten die in het bezit kwam van een TV. Diverse kinderen (waaronder ik) mochten op woensdagmiddag en zaterdagmiddag TV gaan kijken bij de pastoor. In de TV kamer op de bovenverdieping van de pastorie aan de Pastoor Roesweg in Maren zat dan Daatje Croonen (de huishoudster van de pastoor) in haar grote lederen fauteuil met daarom heen een aantal (soms wel 20) kinderen. Ik heb van 1956 tot 1962 de lagere school in Maren Kessel bezocht en wij kregen daar katechismusles van pastoor Cox. Je moest wel je mond houden tijdens de les. Indien je dat niet van plan was, was de pastoor in staat om je oren 360 graden te draaien of te meppen tegen de oorranden. Ik ben ook misdienaar geweest bij pastoor Cox. Bij een huwelijksinzegening was het destijds een gewoonte dat de misdienaars van het bruidspaar een kleine financiële vergoeding kregen. Helaas moesten we die paar centen na de plechtigheid altijd inleveren bij de pastoor. Dat was voor het misdienaarsreisje, zei hij dan. Helaas wachten wij nog steeds op dat misdienaarsreisje, wat ons reeds 50 jaar geleden beloofd is.
Tot zover mijn kleine reactie op de getoonde foto. Meerdere reacties kunnen mogelijk nog veel meer wetenswaardigheden aan het licht brengen.
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 11 augustus 2008 om 13:52
Beste Harry,

Na lezing van jouw prachtig vertelde herinneringen dringt zich natuurlijk de vraag op of je moeder ook op deze foto staat.
Kinderen wier ouders (nog) geen tv hadden, konden dus ook bij de pastoor terecht. Ik neem aan dat jullie wel gratis mochten komen kijken, zeker gezien het feit dat misschien wel meerderen van jullie als misdienaar toch al geld inbrachten.
En tot slot: pastoor Cox was er kennelijk van op de hoogte dat fysieke 'terechtwijzingen', mits toegebracht aan de oren, geen sporen nalieten. Heb dit weleens gehoord van een leerkracht aan een openbare MLK-school in Nijmegen. Slaan was daar taboe (ook vanwege mogelijke represailles van de ouders), maar soms was enig fysiek geweld noodzakelijk. Maar zo erg was het toch niet in Maren-Kessel?
Harry Maas zei op 11 augustus 2008 om 14:48
Beste Henk,

Mijn moeder staat in ieder geval niet op deze foto. Het was indertijd inderdaad zo dat kinderen van TV-loze ouders bij de pastoor gratis naar het kinderuurtje mochten kijken, ondanks dat de pastoor toch wel "op de centen was". De fysieke terechtwijzingen tijdens de katechismusles waren toen niet ongewoon, maar je zou maar het lijdend voorwerp zijn. De oorvijgen zijn toch wrang !
Christien vd Boogaard - van den Eng zei op 12 augustus 2008 om 20:35
Mijn moeder (Luus van den Eng - van Lith) staat op deze foto en kent nog iedereen.
De foto's werden gemaakt ivm het 50-jarig bestaan van de Boerenbond. Alle besturen moesten zich een paar weken voor het feest, 's morgens presenteren bij de fotograaf, die bij Café Niek van Oorschot aan de provinciale weg de foto's zou komen maken.
Van deze groep, bestuur boerinnenbond van Alem-Maren-Kessel, leven nog 2 mensen, nl. Luus van Lith en Marietje Brekelmans.
Hierbij de namenlijst:
v.l.n.r. voor: Mevr. Smits (vrouw van de burgemeester), mevr. vd Biezen (voorzitster en kwam uit Alem), pastoor Cox, mevr Betje Wertenbroek-Toonen(uit Maren), Kee van Vught (uit Maren).
v.l.n.r. achter: Luus van Lith (uit Kessel), Marietje Brekelmans (uit Alem), Door Hanegraaf (van 't Wildt), Truus van Vught (uit Kessel).

Groetjes van Chrisiten vd Boogaard - van den Eng
Harry Maas zei op 12 augustus 2008 om 21:10
Beste Christien,

Ik was met de namen van Kee van Vugt, Betje Wertenbroek-Toonen en pastoor Cox dus al op de goede weg, maar jij maakt het lijstje met namen nu helemaal compleet, prachtig toch !
Groetjes,
Harry Maas
Tiny Maas zei op 13 augustus 2008 om 13:59
Als aanvulling op de reactie van mijn broer Harry kan ik inderdaad bevestigen dat pastoor Cox de gewoonte had om oren te draaien en wel bij o.a. de vraag of Gabriel een engel of aartsengel was. Voor zo'n vraag werd je bij hem geroepen en als het antwoord niet juist bleek te zijn liep je de hele verdere schooldag met rooie oortjes rond.
De televisiekamer bij de pastoor tijdens het kinderuurtje zou een moskee kunnen zijn want alle kinderen moesten hun schoenen buiten de deur parkeren.
Na afloop waren diverse natte plekken zichtbaar op de vloerbedekking en dat was niet van een lek in de waterleiding.
Ik ben van 1954 tot 1961 misdienaar geweest en kende de rituelen in de functie van misdienaar wel maar pastoor Cox moest dan toch regelmatig als wij op moesten draven Pssst roepen.
Vóór aanvang van een dienst maakten wij zo nu en dan gebruik van een klein beetje miswijn en tevens plukten wij regelmatig appels uit den appelboggerd.
Pastoor Cox heeft ons daar eens op betrapt en riep dan woorden (geen vloekwoorden ) die hij tijdens zijn opleiding zeker niet geleerd heeft.
Bij ons werd zo nu en dan een varken geslacht en het beste stuk was voor de pastoor die overigens zijn 2 diepvrieskisten volledig gevuld had met giften.
Wat Kee van Vugt betreft kan ik melden dat zij een van de vijf samenwonende vrijgezellen was; er woonden aan de Marensedijk nog twee zussen genaamd Engel en Marie en twee broers t.w. Driek en Kees. Een broer was getrouwd en woonde in Kerkdriel.
Ik heb in Maren gewoond van 1953 tot 1977 en woon nu in Odiliapeel gem. Uden.
gr.

Tiny Maas
W. de Werd, Geldrop zei op 20 augustus 2008 om 12:16
Oprichten Boerinnenbond. mevrouw Hanegraaf, mevrouw Wertenbroek, pastoor Cox. De jongere dames waren de dochters van 2 dames, waarvan ik de naam niet meer weet.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.