
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
De economische functie van de Dommel komt vooral tot uiting in de watermolens langs de rivier. Op plaatsen waar het verval groot genoeg was, kon met stuwen een waterreservoir opgebouwd worden, waarmee het molenrad een bepaalde tijd kon worden aangedreven. In Eindhoven stonden onder meer de Gennepermolen, de Collse watermolen en de Woenselse en Stratumse molens.
De eerste twee molens bestaan nog altijd. Over de hele lengte van de Dommel stonden zo’n twintig watermolens. De molens vervulden een belangrijke rol in het stedelijk leven. Zij maalden graan of produceerden olie uit koolzaad. Ook run, de belangrijkste grondstof voor het looien van leer, werd in een aantal molens geproduceerd door eikenschors te malen.
Vanaf circa 1800 speelden de molens bovendien een belangrijke rol in de opkomende Eindhovense industrie. De textielfabriek van Smits, aan het begin van de negentiende eeuw de grootste werkgever van de stad, gebruikte een watermolen om machines in de wolspinnerij aan te drijven. Het bedrijf had ook nog een turbine voor het aandrijven van machines in de katoenspinnerij. Andere molens, zowel bij Smits als bij andere textielbedrijven, werden ingezet voor het vollen en persen van katoenen stoffen. De smederij Van der Waerden gebruikte de turbine van Smits aan het eind van de negentiende eeuw nog steeds voor het aandrijven van apparatuur.
Nadat in de tweede helft van de twintigste eeuw de Stadsdommel nogal verwaarloosd en vervuild was geraakt, lanceerden het waterschap De Dommel, de provincie Noord-Brabant, de gemeente Eindhoven en enkele buurgemeenten in 2006 een gezamenlijk plan om de Dommel in het Eindhovense stroomgebied een nieuw aanzien te geven. Onder de naam Dommel door Eindhoven wordt allereerst de hoognodige sanering van de ernstig vervuilde rivierbodem aangepakt.
Het project Dommel door Eindhoven gaat de rivier ook laten fungeren als Ecologische Verbindingszone. Dat betekent het aanplanten van bepaalde soorten bomen en heesters, de aanleg van poelen en het vlakker maken van de oevers. Ook bruggen en stuwen worden aangepast, bijvoorbeeld door de bouw van faunatunnels of vistrappen, om ze voor dieren passeerbaar te maken.
Anno 2009 kun je de 'nieuwe' oude Dommel al bekijken bij het Van Abbemuseum, waar het riviertje al een nieuw 'wild' aanzicht heeft gekregen.
Dit is een samenvatting van venster #20 van de Canon van Eindhoven.