skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

De eerste vogel vliegt uit naar de missie

Zeventien jaar is Jan wanneer hij in het voorjaar van ‘48 het ouderlijk huis verlaat en zijn intrede doet bij Mill Hill, het Missiehuis Oud Vrijland aan de Koningsweg in Arnhem. Om de smaak te proeven had Jan eerder het klooster bezocht.

De kinderen De Groot in 1947. Jan is de derde van rechts.
De kinderen De Groot in 1947. Jan is de derde van rechts.

Toen hij weer thuis kwam, merkten we dat hij “burger”-Nederlands sprak; thuis werd boeres, Ujes gesproken. Moeke had graag foto’s als herinnering nu het gezin nog compleet was. Die werden toen op Den Hofpad en bij de plaatselijke fotograaf gemaakt. Een week van te voren bezocht Jan met zijn broers ‘s avonds nog de Ambachtschool in Veghel.

De broer die als boerenknecht in Volkel werkte, kwam op de vooravond van het vertrek na het melken naar huis. En de oudste zus, die in betrekking was bij een gezin in Nijnsel, arriveerde na een telefonisch verzoek pas laat per taxi. Een afscheidfeest was er niet en als kind beseften we niet wat zo’n vertrek voor de ouders betekende. Er werd tot op het laatst niet over zijn intrede gesproken. Vader had de misters en de zuster per briefje schoolvrij gevraagd op de zaterdagmorgen.

‘s Morgens werd gezamenlijk de H. Mis bijgewoond en daarna kregen we aan tafel een snee “Kersenmik,” het is geen drukfout! Marinus en ik hadden na de laatste kersenoogst de achtergebleven kersen geplukt, ontpit, gedroogd en bewaard en naar de bakker gebracht, een krentenmik was niet te koop. Als afscheid deelde Jan een persoonlijk geschreven prentje uit, voor mij op de voorzijde de afbeelding van St.-Agnes. Op de achterzijde een tekst in kleine letters:
“Ter herinnering aan mijn intrede in het klooster op 15 februari 1948 van Jan de Groot, bidt voor mij.” Het vertrek werd een dag eerder, een afscheid van het ouderlijk huis voor 2,5 jaar.

Een hand geven kende we niet, het was gewoon, hawdoe! Voor de ouders was het hun eerste kind, dat het ouderlijk huis verliet, een vertrek uit het gezin van twaalf gezinsleden waarvan de jongste nog geen vijf jaar was. Vader en Moeke vergezelden Jan die morgen. Ze reisden met de Vitesse autobus via Nijmegen met een overstap naar Arnhem. De magere bagage met de door vader gemaakte houten koffers. In het Missiehuis kreeg Jan de broedernaam Reinier, de naam van vader. Hij maakte kennis met pater Geurts, ook uit Uden. Het begin werd een zware beproeving.

Voor Moeke was er bij het opstaan geen verwarmde goeikamer meer, de Leuvense stoof waar Jan voor verzorgde. En Vader miste weer een werkkracht in het Werkhuis en het inkomen voor het gezin. Nog weer veertien maanden later vertrok ook de tweede broer.

Vanuit de timmerwinkel waren eerder al twee knechten vertrokken om te werken in Gods Wijngaard. In de dertiger jaren vertrok Antoon Manders uit Volkel en later Br. Josef van Heeswijk van buurtschap Hoenderbosch. Het Werkhuis leek wel op een noviciaat, maar ook Jezus verliet de timmerwinkel bij zijn vader.

Reacties (6)

Rini de Groot. zei op 25 november 2020 om 13:40
Nu vliegt de 'Eerste vogel' uit het verhaal verder naar de Hemel.
Dagen eerder waren zijn woorden; 'Ik ben klaar om te vertrekken'!
Br. Jan de Groot is jl maandag 23 november op 90 jarige leeftijd overleden.
Na vele jaren bij zijn 'zwartjes' gewerkt met de bouw van scholen en kerken
in Belg. Congo en Kenia.
Rini de Groot. zei op 27 november 2020 om 21:56
Vandaag met 6 personen in een kamer, door Corona is de kapel aléén voor bewoners, van het Missiehuis Vrijland van Oosterbeek, via een scherm de afscheidsviering gevolgd.
Na afloop de doodskist met ònze Jan naar de kloosterbegraafplaats begeleid, gevolgd door neven en nichten broeders en paters. En na uitgesproken gebeden de kist laten dalen, alvorens de bloemstukken verwijderd, ik pakte snel de Singel, het koord, van de kist. Een geestelijke wierp een pakket, witte tropen toog inclusief singel, in de groeve. Na een schepje aarde op de kist namen we afscheid van ònze broer Jan.
Jammer nu was er geen koffietafel aan verbonden, om met huisbezoekers na te praten óók zij hebben behoefte aan een praatje. Voor het Missiehuis door de Rector toegesproken met de uitnodiging, na de Corona, voor een kopje koffie.
Reiny zei op 28 november 2020 om 07:38
Bedankt voor het verhaal met bijbehorende foto’s.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 29 november 2020 om 15:26
Dag Rini, gecondoleerd met het verlies van je broer Jan. Hopelijk zijn zijn woorden 'ik ben klaar om te vertrekken' een warme troost voor je, en kijk je terug op een mooi afscheid - ondanks alle corona-beperkingen. Dat zal het er niet makkelijker op maken.

Veel kracht en sterkte gewenst, en bovenal veel dierbare herinneringen.
Rini de Groot. zei op 29 november 2020 om 15:43
Marilou, Jan ondanks zonder woorden toch heel geliefd bij neven en nichten.
En begeleid, zonder 'de zwarte Kraaien' zoals dat ook mijn vrouw wilde.
Misschien door dit Coronatijdperk een meer menselijk onofficiële afscheid.
De Singel, het prachtige bloedkleurig Koord, vroeger gedragen door de broeders
om hun middel, vanaf hun eeuwige Gelofte, wordt vermoedelijk het volgend verhaal.
Rini Pijnappels zei op 1 december 2020 om 15:15
Rini, gecondoleerd, veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen