skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De eeuwenoude band tussen Esch en Echternach

De hoeve is prachtig gelegen aan de doorgangsweg van Esch naar Sint-Michielsgestel. Dagelijks passeren veel treinen deze oude boerderij aan de Gestelseweg 1. Schuin tegenover de Breeacker was vroeger het station van Esch. Stichting Historisch Boerderij-onderzoek te Arnhem geeft aan dat de boerderij dateert uit ca. 1550.

Het wolfdak is gedekt met riet en pannen. Het interieur, met gaaf bewaarde voorkamer, is goed intact gebleven. Op het erf staat een gepotdekselde houten Vlaamse schuur op gemetselde voet. Zowel de Vlaamse schuur als de wagenschuur hebben een schilddak en zijn gedekt met riet.

In 773 oktober 9 – 774 oktober 8 schenkt een zekere Nebelungus vier hoeven in het dorp Hesc (Esch) aan de Abdij van Echternach. Tot in de 18de eeuw heeft de Abdij van Echternach cijnzen geïnd van in Esch gelegen onroerende goederen. De originele oorkonde is in de loop der tijd verloren gegaan. Er is alleen nog maar een gekopieerde tekst uit het begin van de 13de eeuw en een uit de 16de eeuw. De 13e-eeuwse tekst wordt bewaard in Gotha, de andere in Luxemburg. De eerste bronvermelding waaruit blijkt dat er in Esch cijnzen betaald werden aan Echternach vinden we in 1314, dan moet Aleydis genaamd van der Voort van Esghe 6 schelling erfcijns betalen aan de proost van Echternach.

Knecht, peert en hont

Ook op hoeve de Breeacker rustte de last om: “den heere van Apternaken (Echternach) ten seven jaeren eens, eenen dach ende nacht te houden in cost ende dranck met knecht, peert ende eenen langen hont”. Deze cijnsinning had jaarlijks plaats op St. Michielsdag. (29 sept) De Bossche schepenprotocollen vermelden reeds in 1368 dat Gerit Ringhwile van Essche een pacht van een halve mud rog verkoopt aan Wouter Herbrechts van den Bredeacker.

Informatie uit oude bronnen maakt duidelijk dat het goed “de Breedeacker op de Braeck” veel eigenaars heeft gekend. Zo blijkt uit kadastrale gegevens van 1832 dat Johannes de Bresser, looier te Oirschot, de boerderij dan in zijn bezit heeft. Johannes Hubertus de Werd, opzichter van Waterstaat, herbouwt het pand in 1894. Goud- en zilversmid Johannes Josephus de Werd verkoopt in 1919 de boerderij aan ingenieur Hubert Arnold Henket. Van 1962 tot 1970 is het in het bezit van mr. Georges M. J. Henket en consorten. Georges is rijkshoofdinspecteur in Den Haag.

In 1970 krijgt de familie van der Bruggen, die de boerderij ruim zestig jaar gepacht heeft, de gelegenheid om deze te kopen. Ad van der Bruggen bouwt een nieuwe boerderij en verkoopt de Breeacker, die toe is aan een grondige opknapbeurt, aan Paul Maas. Deze verbouwt het pand en door zijn toedoen wordt het op de Rijksmonumentenlijst geplaatst. In 1983 verlaat Paul Maas Gestelseweg 1. Voordat de huidige eigenaar P. Hogendorf, voormalig huisarts in Esch, de boerderij koopt, is die nog even het eigendom geweest van Van Vliet, directeur van de Amro-bank in Boxtel.

Reacties (1)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 mei 2021 om 08:53
Jeetje, wat bijzonder om te realiseren dat die plek al in de 16de eeuw bewoond werd, Nettie. Bedankt voor alle wetenswaardigheden!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen