skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

De fabrikanten van Oss

In 1768 krijgt de stad Oss toestemming om een boterwaag te bouwen, de stad krijgt hierdoor het exclusieve recht om boter te verhandelen in de regio. De basis voor industriestad Oss is gelegd. Een eeuw na de bouw van de boterwaag is bijna niet meer te voldoen aan de vraag. In Frankrijk wordt een formule voor kunstboter ontdekt en in 1871 bouwt de familie Jurgens de eerste margarinefabriek ter wereld.

Op de voorgrond Organon, bovenin Zwanenberg en HartogEen jaar later volgt boterfamilie Van den Bergh. Na jaren concurrentiestrijd besluiten de succesvolle bedrijven te fuseren. Hieruit ontstaat uiteindelijk Unilever.

Naast boter zijn ook vleeswaren een belangrijk exportproduct. In 1883 gaat de slagerij van Hartog over in een exportslachterij, bekend als Unox. De gebroeders Van Zwanenberg bouwen vier jaar later eenzelfde bedrijf naast Unox, met de merknaam Zwan. Uit deze fabriek ontstaat later chemieconcern Organon, dat nu nog steeds gevestigd is in Oss.

De groene engelIn de jaren tachtig van de twintigste eeuw worden veel fabrieken gesloopt, een halve eeuw daarvoor waren veel fabrikanten al vertrokken. Enkele monumenten zijn bewaard gebleven, zoals het kantoor van de familie Jurgens. Tegenwoordig is daar cultuurpodium de Groene Engel in gevestigd. Aan de Molenstraat staan nog enkele indrukwekkende fabrikantenvilla’s.

De meest tot de verbeelding sprekende is Villa Constance. Tegenwoordig is de villa beter bekend als gemeentelijk museum Jan Cunen, vernoemd naar de eerste archivaris van Oss.

Villa Constance, ofwel Villa Johanna, nu Museum Jan CunenIn 1888 werd de villa in opdracht van Arnold van den Bergh gebouwd. Drie jaar later trok de familie weg uit Oss en kwam het in handen van de familie Jurgens. Daarna wisselde het nog een aantal keren van eigenaar totdat in 1980 het Jan Cunenmuseum zich erin vestigde.

De bouwstijl van de villa is eclectisch. Dat wil zeggen dat er verschillende bouwstijlen met elkaar zijn gecombineerd, zoals barok en renaissance. De voor- en zijgevels zijn rijk gedecoreerd. Op de eerste verdieping is nog veel van de oorspronkelijke allure van het gebouw terug te vinden.

Er liggen prachtige parketvloeren, er is een beschilderd plafond in de grote zaal en er is veel sierlijk stucwerk toegepast. Het zal dan ook niemand verbazen dat het pand een rijksmonument is.

Reacties (4)

Bart Fontein zei op 24 november 2018 om 19:59
Gineke, ik ben in het huis tegenover jouw 'villa' geboren, heb daar 18 jaar gewoond en daarna kwam ik er voor mijn ouders tot iets van 1970 of zo. In mijn jeugd was de villa het Gemeentehuis van Oss, want als ik als stout jongetje op het platterige dak van ons pand klom dan waarschuwde een ambtenaar altijd mijn vader (huisarts). Kom dit gegeven niet in jouw stukje tegen? Groet, Bart
Anneke Oudendijk zei op 30 december 2022 om 21:44
Is dit de Bart Fontein die ik in Leiden heb leren kennen?
Dat moet wel want zijn vader was huisarts in Oss.
Laat van je horen.
Bart Fontein zei op 31 december 2022 om 17:37
Anneke Oudendijk! Ja, natuurlijk!! Zocht JOU laatst nog op Internet! ... Tevergeefs!! Woon in Weesp maar ben ook regelmatig in Nijverdal (naast Vriezenveen!). bartfontein@hotmail.com
Johanna Oudendijk zei op 31 december 2022 om 17:53
Kom gauw langs. Via hotmail zal ik je mijn adres geven. Wat heb ik vaak aan je gedacht en met mijn kinderen over je gepraat. Misschien zeg ik nu dingen die ik beter niet kan zeggen, maar ik zit aan de champagne, vandaar.
J.h.oudendijk@gmail.com

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen