skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Karin de Mol
Karin de Mol RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Karin de Mol
Karin de Mol RA Tilburg

De Franciscanessen van de H. Jozef FSJ

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 24 april 2017
bijgewerkt op 17 mei 2018
De Luxemburgse Elisabeth Kuborn (1830-1897) werd als zuster Alphonsa in 1855 non in het klooster van de Barmhartige Zusters van de Derde Orde van de H. Franciscus in Luxemburg-Pfaffenthal. Ze was daar al ruim tien jaar toen ze de oproep van haar overste kreeg om haar klooster te verlaten.

Zuster Helena geprofeste zuster, c. 1965. Bron: KDC, fotonr. 1A20761De bedoeling was dat ze in het dorpje Schweich bij Trier een groep vrouwen zou gaan leiden die zich bezig zou gaan houden met de opname en verpleging van armen, zieken en bejaarden, en met opvoeding en onderwijs, vooral van weeskinderen. Deze vrouwen zouden een nieuwe congregatie vormen, onder de naam Barmhartige Zusters van de Reguliere Derde Orde van de Heilige Franciscus van Assisië.

De oproep kwam door een tip van zuster Alphonsa’s broer, de redemptorist Mathias Kuborn (1836-1895) aan deken Jakob Becker (1803-1877) die de nieuwe congregatie bedacht had. Op 28 september 1867 was de inkleding in Schweich, waar de zusters in het hospitaal werkten.

We zouden in Nederland van deze kleine congregatie waarschijnlijk nooit iets gemerkt hebben, als er niet in Duitsland in deze tijd een zogenaamde Kulturkampf was uitgebroken, waardoor religieuzen het leven nagenoeg onmogelijk werd gemaakt.

Als gevolg daarvan nam Alphonsa Kuborn met acht van haar twaalf zusters de wijk naar Nederland, waar ze in 1877 een huis in Beek-Elsloo (L.) kochten en een bewaar-, naai- en zondagsschool openden.

Op 3 november 1896 werden de constituties goedgekeurd door bisschop Matthias Eberhard van Trier, in 1939 kreeg de congregatie nieuwe constituties én haar huidige officiële naam, de Franciscanessen van de H. Jozef. Verder staan ze ook bekend als Zusters van Valkenburg of Zwarte Zusters.

De congregatie legt zich nog steeds toe op de opname en verpleging van armen, zieken en bejaarden, tevens op opvoeding en onderwijs, in het bijzonder van weeskinderen.

In Noord-Brabant had de congregatie alleen een klooster in Megen; daar leidden de zusters het liefdegesticht Sint Jozef. Buiten de provincie liggen de kloosters vooral in Limburg (Beek, Noorbeek, Stein en Valkenburg) en is er één vestiging in  Gelderland (Dreumel). Buiten Nederland zijn de Zwarte Zusters actief in Brazilië (vanaf 1926) en Kenia (vanaf 1931).

Foto’s
Zuster Helena geprofeste zuster bij de Franciscanessen van de H. Jozef, c. 1965. Bron: Katholiek Documentatie Centrum, fotonr. 1A20761

Bron
Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!