skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

De glorieuze intocht

Deze foto uit 1958 maakt ons getuige van de installatie van burgemeester Van Weegen. Verder herkennen we de wethouders Arts en De Kleijn, en secretaris Pouels. Dat is dus duidelijk!

De glorieuze intocht

Maar waar zijn de fanfare, de feestelijk uitgedoste kinderen, mijnheer pastoor en de juichende menigte? Waarom wordt de nieuwe burgemeester welkom geheten op een eenzaam polderweggetje ergens in het buitengebied? Over dhr. van Weegen lezen we dat hij in 1967 waarnemend burgemeester van Herpen werd. Dat viel echter sinds 1941 onder de gemeente Ravenstein en daar wás hij al burgemeester. Daar hoefde dus niets waargenomen te worden…Wij zijn het spoor nu echt even bijster. Klopt onze informatie wel? Als er nog lezers zijn die hier het fijne van weten, dan horen wij dat maar al te graag, dus meld je en deel je kennis!

Je kunt je verhaal kwijt in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

 

Reacties (8)

Jeroen Arts
Jeroen Arts zei op 27 december 2017 om 20:37
Wethouder Janus Arts was de broer van mijn opa. Hij was als eerste wethouder ook loco-burgemeester en in 1958 heeft hij na het vertrek van burgemeester Hoefnagel de gemeenteraad geleid (waarnemend). In 1958 werd de in Nijmegen wonende jongeman Henri van Weegen benoemd als burgemeester van de gemeente Ravenstein. In die tijd was de rivaliteit tussen Herpen en Ravenstein zéker niet van de lucht. De gemeenteraad besloot daarom om de nieuwe burgemeester af te halen bij de gemeentegrens met Schaijk aan de Aalstvoortsestraat. Van Weegen kwam in die tijd immers vanuit Nijmegen via de Graafse brug en Schaijk naar Herpen! In een stoet van een paar auto's reed men toen naar het heilige huisje aan het andere eind van de Aalstvoortsestraat. Daar stond tout Herpen de nieuwe burgemeester op te wachten en in een stoet langs het Slotje en een rondje Alard van Herpenplein was de officieuze installatie in het patronaat van Herpen. Later die dag was de officiële installatie op het oude gemeentehuis in Ravenstein! Later is hij ook waarnemend burgemeester van Berghem. Het afscheid van Henri volgde in 1969 in Vidi Reo. Hij werd toen benoemd tot burgemeester van de gemeente Veghel.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 28 december 2017 om 12:42
Bedankt voor deze uitgebreide informatie over de broer van je opa en over burgemeester Van Weegen, Jeroen! Fijn dat we dankzij jou nu ook meer weten over de opmerkelijke plaats van de installatie en de achtergrond hiervan.
G.v.Sonsbeek zei op 28 december 2017 om 23:58
Auto links is een Chevrolet Styleline sedan uit 1951 Auto rechts is ook een Chevrolet maar een BelAir uit 1956
Jeroen Arts zei op 29 december 2017 om 14:49
Willen jullie de namen aanpassen in wethouder Arts en burgemeester Van Weegen? Hierboven staat het meerdere malen verkeerd geschreven...
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 29 december 2017 om 18:58
Hartelijk dank voor de extra informatie over de auto's, G. van Sonsbeek! En natuurlijk willen wij de namen aanpassen, Jeroen. Onze excuses voor de foutieve spelling, we gaan ermee aan de slag!
De heer Van Berkel (telefonisch) zei op 9 januari 2018 om 14:10
Meneer Van Berkel belde ons over deze foto die hij in De Sleutel had zien staan. Hij vertelt dat de man links (met bril) Pouels is, daarnaast staat De Kleijn; in het midden staat Johannes Arts en de lange man rechts vooraan is burgemeester Van Weegen, met naast hem zijn vrouw. Het gaat hier niet om de officiële ontvangst, maar om een kennismaking. Van Weegen was burgemeester van Ravenstein.
Deze kennismaking vond plaats op de grens van Herpen met een andere plaats. Deze foto is bij het gehucht Aalstvoort genomen, net voor het Herperduin en de Kriekeput als je vanuit Schaijk komt, vlakbij de huidige A50. Meneer kon de locatie bepalen aan de hand van de bosjes op de achtergrond, die herkende hij; ze zijn nu wel veel groter dan toen.
De dochter van burgemeester Van Weegen, Karin, kwam vroeger vaak thuis bij het gezin Van Berkel.
Jeroen Arts zei op 9 januari 2018 om 14:37
Ik heb de knipselmappen van de familie Van Weegen hier naast me liggen (geleend van de heemkundekring) en daarin staat toch echt dat mijn verhaal klopt. De foto's zijn niet van een kennismaking, maar het ontvangst van de nieuwe burgemeester door het gemeentebestuur van Ravenstein én Herpen! De knipselmappen zal ik kopiëren / scannen
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 10 januari 2018 om 09:37
We ontvangen de knipsels graag Jeroen, misschien ook leuk om enkele daarvan bij deze foto te plaatsen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen