skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Karin de Mol
Karin de Mol RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Karin de Mol
Karin de Mol RA Tilburg

De Goede Herderkerk in Helmond

Op de hoek van de Geysendorfferstraat/Straakvense Bosdijk werd in 1960 de Goede Herder kerk gebouwd, naar een ontwerp van architect C. van Gemert. Deze tiende kerk van Helmond werd op 29 oktober dat jaar door deken Van Haaren ingezegend en met een plechtige avondmis officieel geopend.


De Goede Herder

In 1959 werd pater H.G.M. Bours benoemd tot de bouwpastoor van de nieuwe kerk en parochie. Bours behoorde tot de Congregatie van de Priesters van het H. Hart in Bergen op Zoom, waartoe bijvoorbeeld ook het missiehuis Christus Koning in Brouwhuis behoorde. Ook was hij kapelaan geweest in de Bernadetteparochie. In 2009 werd de pastoorsbenoeming van Bours nog feestelijk herdacht.

De Goede Herderkerk van 1960 was eigenlijk bedoeld als noodkerk, een gebouw waarin de gelovigen terechtkonden totdat de nieuwe kerk gereed was. Maar dat nieuwe godshuis is er nooit gekomen en zo is de noodkerk altijd de parochiekerk gebleven.


Pastoor Bours

Na de sluiting van de Bernadettekerk en de Verrijzeniskerk werd de Goede Herder de parochiekerk voor heel Helmond-Oost. De kerk is in 1999-2000 gerestaureerd en in 2011 aan de eredienst onttrokken, om een jaar later een nieuwe bestemming te krijgen als wijkcentrum.

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger.

Foto's

  • Straakvense Bosdijk 96. Kerk De Goede Herder, 1960-1965. Bron: collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, nr. 106365
  • Pastoor H.G.M. Bours. Bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 2a12216

Bronnen

Reacties (8)

Tonny Koppenens zei op 6 juni 2021 om 13:38
De foto van pastoors Bours herken ik wel. Wij woonden binnen de parochie van de Goede Herder kerk. En weet wel dat er in het begin nog geen school was; we moesten naar de Bernadette school, van de naburige parochie.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 juni 2021 om 09:44
Ah, dank voor je reactie, Tonny. Was dat ver - naar de Bernadetteschool? Welke herinneringen heb je daar aan?
Helena zei op 10 juni 2021 om 07:00
En nu kan ik wel niet voor Tonny's herinneringen invullen...
Dacht dat deze school in 'de Pronto wijk ' de eerste gemengde school in Helmond werd, maar dat zal Tonny mogelijk beter kunnen beantwoorden?

De noodkerk van de Goede Herder is altijd de vaste kerk gebleven omdat in de zestiger jaren het kerkbezoek al snel zodanig begon terug te lopen dat er geen grotere nieuwe kerk nodig bleek te zijn. Nu is het geen kerk meer. De Goede Herderschool bestaat nog wel.

Voordat Pastoor Bours bouwpastoor werd van de Goede Herderparochie (opgericht in ca. 1960?) was hij een paar jaar kapelaan in de naburige Bernadetteparochie.
Pater P.G. Bakker s.c.j. was rond ca. 1970 enkele jaren kapelaan in de parochie van de Goede Herder. Wat ik me vaag herinneris dat hij daarna als missionaris naar de s.c.j. missiepost in Finland zou gaan.

De naburige Bernadettekerk is al jaren een supermarkt en in dee annex- doopkapel is de alcoholafdeling. Geen Holy Spirit meer daar (?) ....alleen de spirits.

Heb wel herinneringen aan de Bernadetteschool (gebouwd in ca. 1950 ). Toendertijd een meisjesschool van deze nieuwe Bernadetteparochie. De Bernadetteparochie opgericht in ca. 1949 en gestart in een betonnen noodgebouw naast deze school. De Sylvesterschool was de jongensschool van deze parochie, maar deze bouw was pas in ca. 1952 klaar. In de eerste jaar/jaren zaten de jongens mede in het gebouw van de meisjesschool, niet in gemengde klassen. Zodoende was er begin vijftiger jaren een jaar een gedeeld dagrooster. De ene groep de ene helft van de dag les, de andere groep tijdens de andere helft van de dag. En mogelijk geen woensdagmiddagen vrij? Nu weet ik niet of de dag opgedeeld was in meisjes < > jongens of op leeftijd van onderbouw< >bovenbouw. En klassen van 40 en meer was in die jaren ook hier gewoon. (geboortegolven kwamen door!). Het waren kinderrijke en nog steeds groeiende wijken.

De uitbreiding van de 'bloemenwijk' (Bernadetteparochie) en verdere nieuwbouw van Helmond-Oost [bekend geraakt als 'Moskou' en ook liggend in Bernadetteparochie] en de wijk [in de volksmond in de 'Pronto' wijk] was flink op gang gekomen en zo rond ca. 1960 werd de parochie van de Goede Herder opgericht 'in de Pronto'. Daarmee volgde de stichting van de nieuwe school in die parochie. Kan me niet herinneren of de kinderen van de Goede Herder naar de Bernadetteschool kwamen, maar zo ver lopen was dit niet. De Sylvester jongensschool lag iets dichter bij de Pronto wijk. Mogelijk toen al samengevoegd tot een school: Silvester-Bernadette? Zoetjesaan tegen einde 60-jaren waren de meeste scholen alhier inmiddels gemengde scholen geworden.

Helmond-Oost breidde zich nog verder uit en een volgende parochie opgericht, de H. Verrijzeniskerk werd gebouwd [ ik meen eveneens begin 1960?) . In deze wijk kwamen vele Molukse gezinnen wonen. Enkele straten voornamelijk Zuid-Molukkers (Kei-eilanden) . De nieuwe school 'Het Anker' kreeg in de eerste 6 of 7 groeijaren van deze school lokalen toegewezen in de Bernadettekleuterschool en in de Sylvesterschool en nog een paar noodlokaaltjes in de wijk zelf waar de jongere kinderen zaten. De oudere kinderen konden wel een stukje verder lopen naar die verderop-liggende gebouwen. En er waren jeugdverkeersbrigades. En over ver lopen dacht men niet. In 1971 werd hun nieuwe school geopend. Ruimte was al meteen te klein en topjaren werden nog steeds opgevangen in Sylvester en Bernadette.
En nu is van deze laatste kerk en school niets over dan alleen de herinnering hieraan...
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 13 juni 2021 om 16:13
Heel veel dank, Helena, voor alle informatie. Zo krijgen we al een veel beter beeld van het leven in de parochie. Dan moeten die scholen inderdaad ook worden genoemd. Ik begrijp dus dat je zelf op de Bernadetteschool hebt gezeten. Goede herinneringen aan? Mocht je nog eens verder willen vertellen over die tijd, dan ben je hier welkom. Hartelijke groet,
Koen zei op 13 september 2021 om 16:37
Pastoor Bours: een echte pastoor, goed voor zijn parochianen. De foto bij dit artikel stond ook op het bidprentje bij zijn overlijden, ik dacht in 1972, waar de parochie zeer van onder de indruk was. Ik herinner mij de avondmis en de aanwezigheid van een zuster die als huishhoudster dienst deed en die de hele dienst heeft gehuild en ontroostbaar leek. Het bidprentje van pastoor Bours heb ik nog steeds in mijn bezit. Er staat ‘ Volg de Goede Weg.’ Kapelaan Bakker: ook een bekende uit die tijd en dirigent van het jongerenkoor ‘De Goede Herder,’ ik heb nog steeds het plaatje wat het koor ooit heeft opgenomen ‘In Veel Landen’. Maatschappijkritiek meets het Moderne Geloven. Een prachtig tijdsbeeld.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 15 september 2021 om 08:08
Mooie bijdrage aan de hand van de foto van pastoor Bours. Dank voor het delen Koen. Hoe zat dat precies met die plaat In Veel Landen? Wat leuk dat je deze al die jaren hebt bewaard, net als dat bidprentje.
Koen zei op 15 september 2021 om 09:02
Re: kapelaan Bakker en het jongerenkoor De Goede Herder; het jongerenkoor met het bijbehorende ‘combo’, want in die tijd werd dat zo genoemd, luisterde de kerkdiensten op en zorgde voor een behoorlijke schare ‘fans’. Het plaatje vond gretig aftrek, en naar ik mij herinner, was het voor die tijd iets ongehoords! De liedjes zijn een prachtig voorbeeld van maatschappijkritiek gekoppeld aan nieuwe opvattingen over geloven, het moest vrijer, minder dogmatisch. Dat is allemaaal heel goed beschreven in het boek van Michel van der Plas ‘De kerk gaat uit’. Ja en het plaatje en het bidprentje van pastoor Bours, waarvan ik de Eerste Communie heb ontvangen, heb ik altijd bewaard. En blijf het bewaren. Het zijn beide prachtige miniatuurtjes uit een tijd waarin de wereld en de directe omgeving aan het veranderen was. Tja.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 15 september 2021 om 09:10
Leuk dat je er nog wat meer over wilde vertellen Koen, toevallig heb ik Van der Plas' boek hier naast mij liggen : ) Die plaat weerspiegelt dan inderdaad mooi dat tijdperk van Vaticanum 2, pastoraal concilie, culturele revolutie in de 60s. Nogmaals dank voor je bijdragen. Hartelijke groet,

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen