skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

De Gribus

Als je de foto uit 1922 van dit straatje achter de Roosendaalseweg ziet, dan begrijp je waarom dit in de volksmond ‘De Gribus’ werd genoemd. De Gribus begon achter de voormalige Nederlands hervormde kerk aan de Markt, tussen de in 1970 gesloopte NH-pastorie aan de Roosendaalseweg en het huidige kerkhofje in de Binnentuin.

De Gribus in 1911. Uit: De Prins, 1911Heel vroeger kwam het in de Korte Dreef uit, later tussen de Marechausseekazerne (het voormalige politiebureau) en Café-zaal Crescendo van de familie Klep op de Roosendaalseweg. Het lag achter de huizen aan de Roosendaalseweg (Rijksweg 58).

Bij de omnummering van wijknummers naar straten met huisnummer in 1949 werden de gebouwen in de Gribus ingedeeld bij de Roosendaalseweg. Zo kreeg het gebouwtje achter de Nederlands hervormde begraafplaats (aan de noordzijde in de Gribus) als adres Roosendaalseweg 4.

Het heeft in de loop der tijd diverse bestemmingen gehad. Zo was er een schoenfabriekje in gevestigd en tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het dienst als distributielokaal. Na de oorlog werd het als ontmoetingscentrum van de Nederlands hervormde gemeente gebruikt en kreeg de naam ‘De Open Deur.’ Aan de noordkant van het gebouwtje was een woning met als adres Roosendaalseweg 6.

 De Gribus in 1922 Woning Roosendaalseweg 6

 

Aan de zuidzijde van de Gribus stonden woningen en gebouwen die met de voorkant aan de Roosendaalseweg (Rijksweg 58) stonden. Zo ook de slijterij van Van Haperen, die in hun tuin het limonadefabriekje Kikkerop hadden gebouwd.

Eind jaren zestig van de vorige eeuw moest Rijksweg 58 verbreed worden. Alle huizen en andere gebouwen aan de noordzijde van de Roosendaalseweg moesten afgebroken worden. Zo ook de gebouwen en huizen van de NH-pastorie tot de Marechausseekazerne bij de Gribus.


De Open Deur achter het kerkhofje in 1960

Eind jaren zeventig werden alle andere nog aanwezige gebouwen in de Gribus gesloopt voor de bouw van een nieuw gemeentehuis. De ingang en de parkeerplaats van het nieuwe gemeentehuis kwamen aan de Roosendaalseweg. Voor de bouw werden zelfs de laatste twee rijen grafstenen op het kerkhofje gesloopt.

Lang heeft dit gemeentehuis er niet gestaan, want in 2004 werd het gesloopt en kreeg de gemeente een nieuw stadskantoor. Op de plaats waar eens de Gribus was is nu de Binnentuin met de NH-begraafplaats, die sinds 2018 een gedenkpark is. 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.