skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De Grote Vijchcorff te Bergen op Zoom

Hans Jordans
Hans Jordans
vertelde op 12 oktober 2021
bijgewerkt op 6 november 2023
In de Kremerstraat in Bergen op Zoom staat een pand dat in de afgelopen honderd jaar veelal verbonden is met kleding. In maart 1912 vervoegde de weduwe Asselbergs-Ketelaars zich bij de Vroede Vaderen met het verzoek om twee kleine pandjes te mogen amoveren (slopen) en daarvoor in de plaats één winkel/woonhuis te mogen bouwen. Het huidige pand Kremerstraat 31.

Het betrof de panden de Grote en de Kleine Vijchcorff, met als toenmalige kadasternummers G 3813 en G 3814. Discussie over de schrijfwijze van de namen is niet uit te sluiten, omdat er diverse van in omloop zijn geweest; o.a. detail bouwtekening den Cleijnen Vijchcorff / den kleijnen Vijgenhof / den grooten Vijgenkorf…De twee oudjes werden dus na de sloop één pand en het werd kadasternummer G 5918... de naam werd de grote Vijghcorff.

Deze schrijfwijze is zoals beschreven in het boekwerk “Gids voor Oud-Bergen op Zoom”. In september 1912 werd het nieuwe pand door de firma de Jong - Marneth uit Roosendaal gehuurd van de weduwe. Het werd het nieuwe mantelhuis de Vlijt. Pas in april 1914 werd ook het naastgelegen hoekpand erbij gehuurd.

Opvallend aan dit pand in de Kremerstraat 31 is niet alleen de prachtige Art Nouveau bovengevel (architectuur van Joseph de Lepper), maar ook de opschriften op de raambalk op de tweede etage links en op de raambalk boven de ramen op de begane grond.

Confectie

Er staat letterlijk te lezen: “Confectie” en “Roosendaal - de Vlijt - Bergen op Zoom”. Op de bouwtekening (7199/1912) is niets van deze opschriften terug te vinden. Toch toont een advertentie in de Zoom van oktober 1913 duidelijk deze opschriften. Wij mogen aannemen dat de fa. de Jong-Marneth na contact met de eigenaresse diverse opschriften al snel heeft laten plaatsen, zodat aan beide zijden van het pand de aktiviteit van de firma werd getoond. (zie ook de muurschildering aan zijde Kortemeestraat).
Overigens wordt het woord confectie in verband gebracht met het atelier van de firma, dat hier gevestigd was.


Muurreclame Kortemeestraat-zijde (archief WBA)

Het winkelgedeelte van de Kremerstraat 31 is na het tijdperk de Jong-Marneth (na 1930) ingevuld door het café-lunchroom “der Ratskeller” van L van Beers en vanaf 1933 een korte tijd door het Nougatpaleis van de Leeuw (officieel een kermisattractie). In december 1933 wordt het overgenomen door Velo Waschmachines.


reclame voor Velo 

Velo Waschmachines

Velo Waschmachines had een depot bij J. Willems in de Engelsestraat 15. Zij kochten de Grote Vijghcorff en lieten via bouwvergunning 200 / 1933 de winkelruimte van de benedenetage verdubbelen en op de 1e verdieping de ruimte aanpassen tot 1 bewoonbare ruimte. Net voor de tweede wereldoorlog hielden zij het in Bergen op Zoom voor gezien en
werd het pand verhuurd.

Tijdens de oorlog

Tijdens Tweede Wereldoorlog was er café ’t Vierkantje gevestigd en vanaf 1 juni 1945 heeft het handelsinstituut Mercurius hier op de bovenverdieping veel Bergenaren de nodige kennis bij gebracht van typen, steno, boekhouden, correspondentie en middenstand. Deze firma was door de V-1, die op de hoek Wassenaarstraat-v Dedemstraat-van Hasseltstraat was gevallen op 1 maart 1945, gedwongen uit te wijken naar een nieuwe locatie en kwam na een omzwerving bij Hotel ’t Zwijnshoofd van Denissen hier terecht. Zij deelden het pand met de Continental, een café dat werd uitgebaat door o.a. Atteveld en van Vessem. Vanaf 1961 werd ook beneden les gegeven door Mercurius.

Uiteindelijk heeft de firma Jac van den Brekel en Zn. uit Tilburg, die in het hoekpand in 1930 de fa. de Jong-Marneth was opgevolgd, ook het winkelgedeelte van pand nr 31 bij de zaak getrokken nadat Mercurius er in de Kremerstraat in 1977 mee stopte. Van den Brekel kocht daarvoor het pand over van de Velo Waschmachine mij.

Overname

Jac van den Brekel werd overgenomen door Gimbrère (1991), die er tot 2016 zijn herenkleding verkocht en al die jaren is de tekst boven in de raambalk blijven bestaan. De tekst “Roosendaal – de Vlijt - Bergen op Zoom'' is wel verwijderd.


De prachtige raampartij op de eerste verdieping

In 2019 is het pand van binnen en van buiten fors gerestaureerd ( het is een gemeente monument). Daarbij is de bovenetage in appartementen gewijzigd. De tekst “CONFECTIE” in de bovenbalk is gelukkig bewaard gebleven.

Reacties (1)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 oktober 2021 om 15:26
Mooi om op deze manier de bijzondere geschiedenis achter al die mooie elementen en reclames te leren kennen, Hans!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen