skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

De H. Antoniuskerk in Oosterhout

Jan Brouwers
vertelde op 13 februari 2015
bijgewerkt op 20 oktober 2017
De Antoniuskerk in Oosterhout ligt op loopafstand van twee andere katholieke kerken in het centrum van de stad: de Sint-Jansbasiliek en de H. Hartkerk, waarvan tegenwoordig overigens alleen nog de fa├žade overeind staat. Was dat nou nodig, drie kerken op een steenworp afstand van elkaar?

Ja, want het kerkbezoek was zo massaal dat de mensen in de Sint-Jan en in de H. Hartkerk moesten staan. Daarom werden de Voorhei, de Zandheuvel, de Hoogstraat en het Boereneind in 1906 een zelfstandige parochie, die in 1908 de beschikking kreeg over een nieuwe kerk, toegewijd aan Antonius. Alleen de toren was toen nog niet af: pastoor en parochianen spaarden jarenlang, totdat in 1959 de spits op de volgroeide toren kon worden geplaatst.

Maar met het afnemend kerkbezoek is het de vraag of er nog wel behoefte is aan een kerk naast de Sint-Jansbasiliek. In 2011 werden plannen bekendgemaakt om de kerk te slopen. Maar dat gaat niet zo gemakkelijk: de kerk is een van de laatste ontwerpen van de beroemde Pierre Cuypers. Én het is de kerk van ‘de Veurhei’, de volksbuurt van Oosterhout. De parochianen hebben het gebouw eigenhandig onderhouden. Ze zullen de kerk waarvoor ze zo veel moeite hebben gedaan, niet zomaar laten verdwijnen. Maar sluiting dreigt in 2015.

 

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-BrabantFoto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

De kerk was het middelpunt van de parochie. Een plek van bezinning, bijpraten over alledaagse dingen en natuurlijk deelname aan de heilige mis. Om alles in goede banen te leiden was er de pastoor. Wet kun je je nog van deze 'man Gods' herinneren?

Denk aan pastoor A.M.J. van Loon, die al in 1926 naar de parochie was gekomen en daar halverwege de jaren zestig nog steeds de heilige missen verzorgde. Maar liefst 42 jaar lang was hij de herder van deze kerkgemeenschap. Halverwege de jaren vijftig werd hij in zijn pastorale taken ondersteund door de kapelaans L.C.J. Verschueren en C.A.J. Uitdewilligen. Ook over hen weet je vast nog wel een anekdote te vertellen. Deel ze met ons hieronder!

Pastoor A.M.J. van Loon (bron: st-antoniusoosterhout.nl)

Pastoor Van Loon

Reacties (2)

Joze Poppelier zei op 15 februari 2019 om 10:46
Heel wat jaren deze kerk bezocht in mijn jeugd. Mijn vader zorgde er voor dat de kerk verwarmd werd. Hij zorgde dat de kolen in de kachel gegooid werden en wij als kinderen mochten meehelpen. Het kolenhok stond rechts naast de kerk. Een oud-tante van mij was kosteres maar helaas is zij op de dag van de bevrijding door een nog late bom op de Zandheuvel om het leven gekomen samen met een Canadeese militair.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 februari 2019 om 13:48
Wat een bijzondere aanvulling, Joze. Ik kan me voorstellen dat je daardoor heel tweeslachtige herinneringen hebt aan deze kerk.

Veel dank voor het delen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen