skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

De H. Gertrudiskerk in Wouwse Plantage

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 2 maart 2015
bijgewerkt op 28 februari 2018
De tijd dat de adel eigen kerken bouwde, was al lang voorbij toen Petrus Constantinus baron de Caters in 1870 een kerkje bouwde op zijn landgoed bij Wouw. Daar had hij een dorp gesticht, de Wouwse Plantage, en een steenfabriek.

Doordat De Caters pas na de bouw van de kerk toestemming had gevraagd aan de bisschop, stelde hij deze voor een voldongen feit. Daar hield de bisschop niet van en het duurde vijf jaar voordat hij toestemming gaf voor de oprichting van kerk en parochie. Ondertussen was het houten noodkerkje in het bezit genomen door konijnen die zich almaar vermenigvuldigden, maar niet dachten aan heengaan. Pas in 1876 was de kerk zo ver hersteld dat ze in gebruik kon worden genomen.

De huidige kerk dateert van 1891. Na de bouw van de kerk werd de devotie voor de H. Nicolaas van Tolentijn, beschermheilige tegen brand en alle mogelijke ziekten, sterk benadrukt, zodat pelgrims uit heel West-Brabant naar Wouwse Plantage kwamen. Maar na de Tweede Wereldoorlog verloor deze heilige terrein aan Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand: de paters redemptoristen die er inmiddels waren neergestreken, stimuleerden vooral deze devotie.

Net als de kerk in Wouw werd de kerk van Wouwse Plantage in 1944 zwaar getroffen, maar ook weer hersteld. Er kwam een nieuwe toren bij.

Heemkundekring De Vierschaer heeft op zijn website twee films geplaatst over de geschiedenis van de Gertrudiskerk.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant, fotonr. PNB001076113Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Tot zover “de stenen”. De bezieling van een parochie moet natuurlijk komen van de pastoor en zijn kapelaans. Je zou het tegenwoordig niet meer zeggen, maar vroeger had mijnheer pastoor veel te vertellen in zijn parochie. Daarover gaan veel verhalen in het rond. Welke herinneringen leven er nog aan de pastoor of de kapelaans van de Gertrudiskerk?

Denk bijvoorbeeld aan pastoor Joannes Loonen, die al in 1921 naar de parochie was gekomen en daar halverwege de jaren vijftig nog steeds de heilige mis verzorgde. Misschien herinner je je ook nog wel zijn kapelaan uit de jaren vijftig, de heer Fr. Buijsse. Of denk aan pastoor C.J.A. de Beer uit de jaren zestig.

Ook over hem weet jij vast nog wel iets te vertellen. Je kunt hieronder je verhalen met ons delen. de jaren vijftig en zestig de heilige missen verzorgde.

Pastoor Loonen Wouwse Plantage, 1956: viering gouden priesterfeest pastoor Joannes Loonen van de Gertrudisparochie. (West-Brabants Archief, K21665, Fotocollectie voormalige gemeente Wouw; V97)

 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen