skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

De H. Gummaruskerk in Steenbergen

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 13 juli 2015
bijgewerkt op 27 juni 2023
Al in de dertiende eeuw was Steenbergen een stad met enig aanzien. Uiteraard was er ook een kerk, maar van dit gebouw, toegewijd aan de H. Jacobus, is niets meer over. Het stond op de plaats van de huidige protestantse kerk.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014
Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014

De huidige katholieke kerk van Steenbergen werd in 1903 ingewijd. Het oorspronkelijke ontwerp was van Pierre Cuypers en is nader uitgewerkt door Joseph Cuypers en Jan Stuyt.

Tijdens de bevrijding in 1944 werd de kerk zwaar beschadigd, maar in 1949 konden de Steenbergenaren er weer naar de Kerstnachtmis. Toch duurde het nog tot 1960 voordat het gebouw weer als vanouds boven het stadje uit torende. Het is de op twee na hoogste kerk van Noord-Brabant en bij goed weer kun je vanaf de toren de kathedraal van Antwerpen zien.

Het is niet duidelijk waarom in Steenbergen is gekozen voor Gummarus als patroonheilige van de parochiekerk. Die keuze werd in 1707 voor het eerst gemaakt, toen de Steenbergenaren een schuilkerk in gebruik namen. Sindsdien hoefde Gummarus, die werd aangeroepen bij botbreuken en voor een goed huwelijk, zijn plaats niet meer af te staan.

Deel hieronder je herinneringen aan het leven in de parochie en aan de geestelijken van vroeger. Een pastoor die velen zich nog wel zullen herinneren was bijvoorbeeld M.C. Ooms uit de jaren vijftig en zestig. Hij kreeg assistantie van de kapelaans Lauwerijssen, De Kort (hieronder op de foto) en Suykerbuyk.

Kapelaan De Kort (foto: collectie KDC)
Kapelaan H.J.J. de Kort (bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum)

Reacties (2)

Henk Bahlmann zei op 13 oktober 2018 om 01:28
Ik ben Hank Bahlmann en mijn ouders hadden een winkel eerst op de hoek Mark-Grote Kerkstraat en blauwstraat Waar mijn zus en 2 broers zijn geboren ik en broer Bennie zijn geboren in de grote Kerkstraat 6-8. Ik herinner me before Ooms, een meneer de deken was Theo Buisrogge en we hadden 4 kapelaans. Uitenwilgen , storm en nog twee. He ik ben al 85 en als je 10 bent weet je niet alles........meneer de deken zag mij met mijn meisje op de Havendijk en toen ik te biechen ging vroeg hij of ik niets meer had te vertellen. Ik zei nee . Wat did meneer de deken toch op de Havendijk? Ook op een wintersdag toen het glad was en hij van de pastorie in de Kerkstraat naar de kerk moest lopen had iemand hem gezegd doe een paar sokken over je schoenen en je kan beter lopen als het glad was Bij de kerk stopte iemand hem en hij zei, "ik kon zo lekker lopen met die sokken over mijn schoenen" , "Maar meneer de Deken Uw heeft geen sokken over uwe schoenen". Hij was die al verloren op de hoek van de Kerkstraat en Mark die lagen bij Slagen Kees Welten op het trottoir En kapelaan Uittenwilgen kon de mis doen in 10 minuten
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 oktober 2018 om 16:30
Mooie herinneringen Henk! Je kunt wel merken dat in die tijd weinig gebeurde, zonder dat de deken het in de gaten had ;)

Denk je met veel plezier terug aan die tijd? En kom je nog wel eens in Steenbergen?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.
Doe mee en vertel jouw verhaal!