skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

De H. Joanneskerk in Oisterwijk

Paul Huismans
Paul Huismans Bhic
vertelde op 12 februari 2015
bijgewerkt op 10 oktober 2018
De Joannes aan wie de Joanneskerk in Oisterwijk is toegewijd, is niet Johannes de Doper en ook niet Johannes Evangelist. Het is een heilige uit Oisterwijk zelf.
Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Joannes Lenartsz was een augustijner monnik die in 1572 met achttien anderen door de watergeuzen werd vermoord. Ze waren gevangengenomen in Gorinchem, zodat ze bekend werden als de ‘Martelaren van Gorcum’. In 1867 werden ze heilig verklaard en zo kreeg Oisterwijk een eigen heilige.

De Joanneskerk, een schepping van architect Valk, werd in 1927 gebouwd na de splitsing van de parochie Petrus’ Banden. Op 4 juni 1928 werd de kerk geconsacreerd door bisschop Diepen van 's-Hertogenbosch.

Omdat vooral tijdens de eerste naoorlogse jaren de nieuwe parochie een enorme groei doormaakte, moest de kerk worden uitgebreid met een voorbouw en een toren. In 1953 was het werk gereed. In 1972 werd een dagkapel ingericht.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Maar ook in Oisterwijk komen steeds minder gelovigen naar de kerk. In 2012 maakte het bisdom bekend de kerk per 1 januari 2014 te willen sluiten. Na protesten van de parochianen werd het plan ingetrokken. Wel zijn de drie Oisterwijkse parochies gefuseerd met die van Moergestel en Haaren. Het is het bestuur al duidelijk, dat op termijn niet alle kerken open kunnen blijven…

Pastoor Van den Weerden
Pastoor J.Th. van der Weerden (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a15155)

 

De zorg voor het zieleheil van de parochianen is in handen van de pastoor en zijn kapelaans. Pakweg een halve eeuw geleden was Nederland nog behoorlijk katholiek. En deze geestelijken waren het gezicht van dat ‘rijke roomse leven’.

Het gezicht van de Johanneskerk was midden jaren vijftig pastoor Johannes van der Weerden, weet je nog? Hij was al in 1926 naar de parochie gekomen, en zal zijn parochianen dus goed hebben leren kennen. De pastoor werd in zijn taken ondersteund door twee kapelaans: de heren A.H.J. Kraanen en P.B.X.M. van Thiel.

Pastoor Marks
Pastoor A. Marks. Bij welke gelegenheid zou deze foto zijn genomen? Wie zijn de andere geestelijken? (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a21374)

In de jaren zestig zwaaide een andere pastoor de scepter. Zijn naam was J.H.G. Soons. Kun je ze nog voor de geest halen? Deel je verhalen met ons hieronder. We zijn benieuwd!

Reacties (7)

C.Marks zei op 7 april 2019 om 17:51
Ik denk dat het hier de installatie betreft van Pastoor A.Marks -midden-
En dat op de foto ook Mgr. Bekkers staat -de eerste van de drie-
De nieuwe pastoor werd met groot welkom onthaald door de Gilden, schoolkinderen, harmonie en burgemeester en in de open witte Mercedes van de meubelfabriek Oisterwijk en enorme optocht over de Lint gereden naar zijn kerk. De kerk die men nu wil sluiten. Het kan verkeren.....
c.marks zei op 7 april 2019 om 18:07
Op 28 JUNI 1964 is de deze foto genomen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 april 2019 om 20:41
Hartelijk dank, C. Marks, voor deze inhoudelijke aanvulling! Interessante bijzonderheden hoor, was u soms zelf aanwezig bij deze gebeurtenis?
(bent u overigens helemaal zeker van mgr. Bekkers op deze foto?)
C. Marks zei op 10 april 2019 om 10:44
Ik was er als kind zelf bij ja omdat de nieuwe pastoor m'n "heeroom" was en heb er waarschijnlijk nog foto's van. Wat Mgr Bekkers betreft meen ik te weten dat hij er die dag bij was en hoewel na zo'n lange tijd twijfel gemakkelijk kan toeslaan ben ik er redelijk zeker van. Ik zal dat ook op andere foto's nakijken.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 10 april 2019 om 14:08
Ah, dank voor uw aanvulling! Als u die foto's ook met ons wil delen, dan zetten we ze hier er graag bij, hoor (als u ze mailt naar info@bhic.nl tav de H. Joanneskerk in Oisterwijk, dan komt dat helemaal goed)

Hoe dan ook; alvast hartelijk dank!
Ruud van der Kaa zei op 13 januari 2023 om 21:08
L.S. ,
In de tijd van pastoor van den Weerden was er, volgens mij ook nog een kapelaan Wijnen. Die zie ik hier niet vernoemd. Ook mis ik de priesters die uit de Joannesparochie zijn voortgekomen. O.a. Pater Gerald Mul en mijn broer Father John van der Kaa.
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 16 januari 2023 om 08:15
@ Ruud van der Kaa. Bedankt voor de aanvulling. Het is niet onze bedoeling geweest om alle priesters en kapelaans van elke Brabantse parochie te noemen. Maar als dat in reacties wel gebeurd. Uw broer en pater Mul kan ik in onze documentatie niet vinden. Waarschijnlijk is dat, omdat ze aan een orde of congregatie verbonden waren. Weet u welke? En misschien ook wanneer zij in de parochie werkzaam zijn geweest?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen