skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De H. Lucaskerk in 's-Hertogenbosch

Paul Huismans
Paul Huismans Bhic
vertelde op 28 januari 2015
bijgewerkt op 7 januari 2021
Deze kerk is ontworpen door het architectenbureau Van der Laan, Hansen en Van Hal en een mooi voorbeeld van de Bossche School. Grondlegger daarvan was de Benedictijner monnik, tevens architect, Dom van der Laan. In een van zijn publicaties noemde deze Stonehenge als voorbeeld.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2009
Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2009

Kijkend naar de Lucaskerk zie je ook rechtopstaande stenen met daartussen ramen als open ruimte. Overigens had de kerk nog een overeenkomst met het ruïneuze Stonehenge. Door een constructiefout stortte de kerk in 1968 gedeeltelijk in. De twaalfjarige Hans van de Leemput, die op dat moment met zijn moeder langs de sacramentskapel liep, kwam daarbij om het leven. De brandweer heeft nog onder het puin gezocht naar mogelijke andere slachtoffers. De genie uit Vught werd ingeschakeld om het puin te verwijderen. Later werd veiligheidshalve het hele gebouw afgebroken. Het duurde tot 1973 voordat een nieuwe kerk in gebruik kon worden genomen.

Pastoor Smulders (collectie KDC)
Pastoor J.F. Smulders. Bron: Katholiek Documentatie Centrum, nr. 6a710

In de plannen van de parochiële eenheid Heilige Maria & Heilige Johannes, waar de kerk sinds 2011 toe behoort, wordt de Lucaskerk voorlopig een van de vier hoofdkerken in Den Bosch.

De monumentale Catharinakerk, die men daarvoor eerder op het oog had, is minder goed bereikbaar en biedt minder geschikte ruimte voor het pastoraat en ontmoetingen.

Op de foto zien we een van de pastoors van de H. Lucasparochie, de priester J.F. Smulders.

Reacties (11)

john van ophoven Dussen 0416 391572 of 06 19 90 01 66 zei op 30 mei 2016 om 16:53
Meneer Paul Huismans
Een kennis attendeerde mij op het bestaan van de Lucaskerk in Den Bosch.
via internet ben ik bij u terecht gekomen. en zag de kerk opnieuw gebouwd is. Op internet was tevens de oude - ingestorte - kerk te zien. Uw vertelling is duidelijk.
Aanleiding is feitelijk dat architect van de kerk Gerardus Majella in Gemert Jan de Jong mij extra triggert. Ten tijde dat we student waren aan de Latijnse School te Gemert werd door ons aldaar dagelijks gekerkt. Een unieke Godshuis dat bijdroeg vernieuwend en uitdagende opdrachten voortkomend uit 2de Vaticaansconcilie.
Beide kerkgebouwen hebben vorm gekregen op de tekentafel van Architect Jan de Jong stroming Bossche School grondlegger Dom Hans van der Laan cs Benedictijn, Lemiers bij Vaals.
Ik probeer foto materiaal en anders te verzamelen voor mijn vriend Benedictijn Fr. Lambertus die het erfgoed van Dom van der Laan - en Jan de Jong - beheert en onderhoud - centraalpunt Benedictijner abdij - Lemiers bij Vaals.
Ik ben zo vrij u het verzoek voor te leggen of van de Lucaskerk mij beschikbare foto's van het gebouw zowel exterieur als interieur en eigenheden of anders beschikbaar kunt stellen ter verrijking van de collectie Jan de Jong cs /Dom van der Laan. Bij voorbaat dank. Een prettige voortzetting en groet
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 31 mei 2016 om 11:59
Beste Meneer van Ophoven, hartelijk dank voor uw aanvulling bij het verhaal van mijn collega Paul over de St.Lucaskerk in 's-Hertogenbosch.
Ik heb even gezocht in onze fotocollectie, maar van deze kerk hebben wij slechts één foto beschikbaar, namelijk
http://www.bhic.nl/foto/aff5b2e0-45fb-11e3-b06e-ff4bc2cbee85
Als u mij uw emailadres geeft via info@bhic.nl dan wil ik u deze foto graag als scan toesturen.
Marjolijn Pieterse-Vermeulen zei op 9 oktober 2019 om 21:18
Ik weet nog dat de kerk instortte. Het was koud buiten, de slootjes in de buurt waren bevroren. Overal schaatsten kinderen, het was zaterdagochtend. Ik zat bij de kabouters van de Edith Stein groep, we waren met de groep op onze wekelijkse bijeenkomst in de crypte van de kerk toen deze instortte. Veel lawaai en stof, en het duurde voor mn gevoel een eeuwigheid voor we naar boven en naar buiten mochten.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 10 oktober 2019 om 11:59
Maar jee, Marjolijn, wat moet je enorm zijn geschrokken? Weet je nog over paniek was, hoe mensen om je heen reageerde? Werd er later nog veel met jullie over gesproken?
Ted van der Linden zei op 9 september 2020 om 19:19
Wat is eigenlijk de toedracht van het instorten van deze kerk?
Guido van der sluiszen zei op 9 december 2020 om 23:21
Ik heb toen kapelaan vd Linden gewaarschuwd dat de kerk was ingestort, hij was aan het schaatsen op een onderlopen weiland / voetbalveld. ( overkant Guido gezellelaan. Hij wilde het aanvankelijk niet geloven. Ben zelf als jochie meteen gaan kijken
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 10 december 2020 om 09:34
Jee Guido, dat moet voor jou als kind ook bijzonder zijn geweest, om de kapelaan zelf te gaan waarschuwen - en zijn ongeloof te zien. (Ik vind sowieso dat beeld van die schaatsende kapelaan erg tot de verbeelding sprekend).

Wat staat je bij van die ingestorte kerk, wat maakte het meeste indruk op jou toen?
Toine Janssen zei op 28 december 2020 om 21:48
In het startverhaal staat dat er twee personen bij om het leven kwamen. Dat is niet helemaal juist. De 12 jarige Hans van de Leemput was het dodelijk slachtoffer. Hij liep samen met zijn moeder langszij de kerk ( sacramenstkapel) toen die instortte. Zijn moeder overleefde het ongeval. Omdat lange tijd niet zeker was of er andere slachtoffers waren gevallen werd er gezocht onder het puin door de brandweer. Ik zie nog voor me hoe deze de voordeuren openden om te zien of er slachtoffers onder lagen. De genie uit Vught werd ingeschakeld om het puin te verwijderen. Overigens vond het ongeluk in mijn herinnering plaats in de middag, tussen twee en drie uur.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 7 januari 2021 om 10:13
Dank voor deze informatie Toine, ik heb de pagina erop aangepast. Wat een ongelooflijk triest verhaal. Woonde je in de buurt of was je om andere redenen in de buurt toen het gebeurde?
Toine Janssen zei op 7 januari 2021 om 10:38
Ik woonde inderdaad op Zuid. Zoals zo veel anderen was ik die zaterdagmiddag aan het schaatsen in het Zuiderpark. 's Ochtends moesten we toen nog naar school. Op een gegeven moment brak er een hels kabaal los van eindeloos veel sirenes die onophoudelijk aan bleef houden. We renden via de Zuiderparkweg in de richting van het lawaai. Onderweg kregen we al te horen 'de Lucaskerk is ingestort'. Dat leek ons onwaarschijnlijk, die kerk was pas nieuw envanuit de verte zagen we de achterkant van het gebouw en die was nog intact. Totdat we de voorkant van het gebouw zagen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!