skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

De H. Ritakerk in Boskant

Paul Huismans
Paul Huismans Bhic
vertelde op 12 maart 2015
bijgewerkt op 17 januari 2022
Op 22 mei werden in de kerk van de H. Rita in Boskant rozen gewijd en uitgedeeld. Dat heeft te maken met de legende van de H. Rita.

Foto: BHIC / Paul Huismans, 2014
Foto: BHIC / Paul Huismans, 2014

Deze heilige was lange tijd ziek en ze vroeg vanaf haar ziekbed midden in de winter aan de mensen die bij haar op bezoek kwamen om een roos. De mensen gingen naar buiten en inderdaad: ze vonden daar een roos die in bloei stond.

Daarom werden er rozen uitgedeeld in Boskant. Het dorpje werd zelfs een bedevaartsoord. Tegenwoordig is Boskant niet meer als zodanig bekend. Het is zelfs geen zelfstandige parochie meer.

En dat terwijl de inwoners van het dorp zo lang hebben gewacht op een eigen kerk! Die wilden ze al in 1913, maar de kerk van de H. Rita werd pas in 1956 ingewijd.

De ontkerkelijking sloeg ook hier echter toe en leidde tot een fusie van parochies. Sinds 2010 hoort Boskant bij de parochie van de H. Oda in Sint Oedenrode.
Op 6 april 2014 is de kerk onttrokken aan de eredienst. Het gebouw werd verkocht, met uitzondering van de doopkapel. Die werd, opgeknapt en ingericht met een deel van het interieur van de voormalige kerk, ingewijd als kapel in 2016. Zo heeft Boskant toch een bedehuisje behouden.

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van toen. Zoals aan pater Justinus, kloosternaam van A.J.J. Teurlings, van de Orde van Augustijnen, die in de jaren zestig pastoor was van de parochie H. Rita. Of aan zijn opvolger, pater Gerard Teurlings. Ook foto's zijn van harte welkom en kunnen worden verzonden naar info@bhic.nl.

Reacties (15)

Gerard H.A.A. de Bie zei op 30 maart 2015 om 17:33
Hebben de Boskantenaren toch ruim 'n halve eeuw 'n eigen parochie gehad.
Is er nog 'n historische voorgeschiedenis van deze kerk / parochie in de vorm van bv 'n kapelletje of 'n bron /'n oud beeld of iets dergelijks?
Willie Damen van de Mosselaer zei op 31 maart 2015 om 16:47
1954 heeft kapelaan Teurlings, (kapelaan in de Rooise Martinus parochie) van de bisschop opdracht gekregen een parochie in Boskant te stichten.
Begin 1956 wordt met bouw begonnen en eind datzelfde jaar is de kerk in gebruik genomen.
Het grondwerk wordt door de parochianen zelf uitgevoerd. De plek was moerasgrond en met paard en wagen werden gigantische hoeveelheden zand van kilometers ver aangesleept. De nieuwe parochie telt 184 gezinnen en 1000 zielen..
De kerk krijgt drie luidklokken (Eijsbouts Asten) met een gezamenlijk gewicht van 630 kg. Het geld voor de klokken is afkomstig van de in de oorlog verloren gegane klokken uit de kerktoren van Eerschot.
Burgemeester en wethouders oordeelden om niet door te gaan tot her aanschaffing van de klokken voor de Eerschotse kerk, maar met het geld de aanschaf van klokken voor de kerken te Olland en Boskant ermee te bekostigen.

De doopvont 16e eeuw met opschrift: “ Gaet in alle die Werelt ende Predict (d)at Evanelium alle Creaturen – Wie dat ghelooft ende ghedoopt wort sal salich worden”. 89. Tekst uit Statenbijbel
Deze is gevonden door Janus van den Brand die vroeger in de restanten van het koetshuis van Logtenburg woonde op de plaats waar nu ongeveer de parkeerplaats van het Arend-kantoor is, toen hij bezig was zijn hondenhok uit te breiden.
Maar waar hoorde die doopvont nu thuis de een zegt hij moet afkomstig zijn van het Hervormde kerkske dat op het Kofferen stond, of hij is in de woelige jaren rond 1648 overgebracht uit de kerk van Eerschot naar het slot Logtenburg waar Jonker de Jeger eigenaar was, beschermer van de katholieke godsdienst. Daar werden in die tijd godsdienstoefeningen gehouden. Zekerheid heeft men nog altijd niet.
Gerard H.A.A. de Bie zei op 31 maart 2015 om 17:19
Prachtige info Willie.
Maar 't roept wel vragen bij me op.
> Is ook bekend of dat geld voor de klokken van de verzekering of uit de gemeentelijke begroting kwam?
> En heeft de Eerschotse kerk sindsdien nooit geen klokken meer gekregen ?
> Op de plek waar het Koetshuis stond & op het Kofferen zijn zeker nooit archeologische opgravingen overwogen ? Lijken me wel interessante lokaties daarvoor. Maar ja dat gebeurt tegenwoordig alleen maar als 't verstoord dreigt te worden en dan ligt 't er ook nog maar aan in hoeverre het dan verstoord word en hoe de gemeentelijke afspraken daaromtrent zijn.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 1 april 2015 om 13:41
Gedeeltelijk door het Bureau Financiering Wederopbouw Publiekrechtelijke Lichamen (B.F.W.P.L.), en gedeeltelijk door de kerkbesturen.
De grootse klok is terugontvangen en deze opnieuw in de Eerschotse toren gehangen
Bron: P. J. Buren Heemschild 30 (1996) afl. 1, blz. 6-19
Over de opgravingen zou je eens kunnen informeren bij de Heemkundekring Sint-Oedenrode
Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 4 april 2015 om 14:21
Bedankt, Willie, voor deze mooie aanvullingen
Jan v d Meulengraaf zei op 11 januari 2017 om 16:39
De doopkapel van de Rita kerk is geheel verbouwd en dat is nu een nieuwe Rita kapel geworden.Ook het beeld van de H.Rita heeft hierin een plaatsje. De kapel is 24 juli 2016 ingezegend door Pastoor Blom
Elke woensdagavond is er een H.Mis om 19.00 uur. Zo heeft de Boskantse gemeenschap toch nog wat over kunnen houden van hun Rita kerk.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 11 januari 2017 om 21:57
Dat is inderdaad mooi, Jan. Dat het beeld van de H. Rita nu toch nog een plaatsje heeft gekregen in een kapel in Boskant.
Hans Hendriks zei op 14 januari 2020 om 11:44
Archeologie: Pater Wiro Heesters heeft tijdens de restauratie in 1967-1968 opgravingen verricht in de kerk van de N.H. kerk te Eerschot. Dit was de voormalige katholieke Sint Maartenskerk, waar hij heeft vastgesteld dat er in het midden van de huidige kerk een gat gevonden waar een kerkklok is gegoten. Voorheen was dit het middenschip van de katholieke kerk. Tevens heeft hij vastgesteld dat de kerkvloer door de eeuwen heen met c..a. 2 meter opgehoogd is. Ook waren er vele graven in de kerk teruggevonden.
Verder staat het pand Kerkdijk-Noord 4 boven op de voormalige algemene begraafplaats, want de achtermuur van het pand is opgetrokken op de oude kerkhofmuur.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 januari 2020 om 08:32
Bedankt voor je aanvulling, Hans. Goed dat je hier pater Wiro Heesters memoreert die daar zoveel onderzoek heeft gedaan. Dat zijn interessante gegevens om hier te vermelden.
Tonnie Donkers zei op 30 juli 2020 om 20:44
In Boskant worden nog elk jaar rondom 22 mei de Ritarozen gezegend.
Dit gebeurt tijdens een openlucht viering bij de H. Ritakapel. Boskant en Oud Valkenburg zijn de enige plaatsen in Nederland waar dit gebeurt.
Wat de doopvont betreft in 2016 is deze naar de H. Antoniuskerk gebracht en in 2018 is ze in gebruik genomen als wijwatervat in de H. Martinuskerk in Sint Oedenrode.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 31 juli 2020 om 13:01
Bedankt voor je reactie Tonnie. Wat mooi dat deze traditie nog steeds voort leeft. Zeker omdat dat dus blijkbaar nog maar op twee plaatsen in Nederland is. En wat een goede bestemming is er gevonden voor de doopvont, fijn dat die dus in Sint-Oedenrode is gebleven.
Anne van Kuijk zei op 27 oktober 2020 om 13:43
De herbestemming van de Ritakerk als woongebouw met sociale huurwoningen is in volle gang. Voor het behoud van de toren, baken van Boskant in het populierenlandschap, is een actie gestart vanuit de Boskantse bevolking. Ongetwijfeld zorgt de heilige Rita ervoor dat dit geen "hopeloze zaak" is, maar alle beetjes helpen: https://dorpsraadboskant.nl/nieuws/216
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 oktober 2020 om 17:33
Dank je wel voor je bericht, Anne. Hopelijk gaat het middels deze actie lukken!
Anne van Kuijk zei op 1 mei 2021 om 17:07
Door de oproep van Arie van Alebeek en met inzet van alle betrokkenen, en uiteraard een beetje steun van de Heilige Rita, is het gelukt: de toren is behouden, als onderdeel van een voorbeeldige herbestemming van de kerk https://www.ed.nl/best-meierijstad-en-son/boskant-weet-weer-hoe-laat-het-is~a3e04fc9/
Op 29 april is de nieuwe naam onthuld, ook bedacht door Arie: Rita Veste, https://www.omroepmeierij.nl/omroepmeierij/ritakerk-boskant-wordt-rita-veste-en-daar-is-het-dorp-blij-mee
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 2 mei 2021 om 10:58
Bedankt voor je bericht Anne en het delen van de links, wat een goed nieuws! Prachtig dat jullie dit voor elkaar hebben gekregen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen