skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

De Hervormde kerk van Erp (1855-1926)

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 30 juli 2007
bijgewerkt op 23 april 2014
Tussen 1855 en 1926 beschikte de Hervormde Gemeente van Erp over een eigen kerkgebouw aan het Schansoord. De kerk stond op de plaats waar tegenwoordig de Julianasingel uitkomt op de provinciale weg. Het was Willem Neomagus, die de grond beschikbaar stelde voor de bouw van deze kerk. De inrichting was zeer sober: het interieur van de kerk bevatte alleen een preekstoel.


Om de kerk heen lag een kerkhof. Zes van de daar aanwezige grafzerken zijn na de sloop van de kerk overgebracht naar het kerkhof van de Servatiusparochie.

Eén van die grafzerken is vermoedelijk nog van een nazaat van een van de iconen van onze vaderlandse geschiedenis, Johan van Oldenbarneveld.

Het gaat om de “weledelgeboren heer J.A.C. van Oldenbarneveld, genaamd Tullingh, geboren te Delden in 1834, overleden te Erp in 1892”. Hij woonde op de plek waar vroeger café "Hezelbar" (nu De Paal) was gevestigd.

Frans van Doorn stuurde ook nog dit kopietje op van een krantenknipsel uit het Handelsblad van 14 augustus 1930.

Het knipsel komt weer uit het archief van heemkundekring Erthepe, die nog op zoek is naar de oorspronkelijke krant, zodat er een betere scan gemaakt kan worden. Blijkbaar heeft het kerkje nog een paar jaar leeg gestaan, voordat het definitief gesloopt werd.

Reacties (11)

Jos Neomagus zei op 21 januari 2008 om 17:16
Ik lees dat mijn rechtstreekse voorvader Willem Neomagus de grond beschikbaar stelde voor de hervormde kerk van Erp, gebouwd in 1855. Willem is evenwel in 1836 overleden. Daarom graag een verklaring of bron.
Jos Neomagus
j.neomagus@home.nl
tel 073 6419131
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 24 januari 2008 om 11:35
De bron voor de tekst van dit verhaal was het boekje "Erp in oude ansichten" (p.1). Ik betwijfel echter of je daar veel wijzer van wordt voor wat betreft Willem Neomagus.
Wellicht biedt het archief van de Hervormde Gemeente Uden-Veghel (BHIC, toegangsnummer 7680) meer informatie over hoe die grondtransactie precies verlopen is.
Succes met het onderzoek!
Gerard zei op 21 augustus 2009 om 11:22
Bij onderhandse akte gedateerd 8 mei 1857 dragen Hendrika Elisabeth en Johanna Casperdina van de Werk, beiden te Erp over aan Christiaan Rietman mede te Erp en zulks ten behoeve van de Hervormde Gemeente van Veghel en Erp: een hoekje land groot circa 8 aren in de Pentel aan de Groenstraat, zijnde een driehoek deel van sectie M nummer 133 "reeds ingenomen en betimmerd met eene Kerk voor de Hervormden."
Deze overdracht geschiedde "om niets" dus een schenking.
Een afschrift van de akte is te vinden op het BHIC, archief van de Hypotheekbewaarder Den Bosch, register 4, deel 399 nummer 12.
Frans van Doorn zei op 8 juni 2010 om 09:24
inmiddels is er van deze kerk een mooie foto welke is genomen vanaf de straat met linkerzijgevel en voorgevel,met rechts op de achtergrond een boerderij welke er nu nog staat .
Het torentje wijkt iets af maar van model gelijk ,misschien iets anders gemaakt als op tekening of ooit gerepareerd .
Graag indien mogelijk een verklaring / commentaar .
Bedankt

Mylène Rutten, namens BHIC bhic zei op 10 juni 2010 om 12:14
Hallo Frans,
De bij het verhaal geplaatste tekening is in ons bezit. De foto kennen wij helaas niet. Is het mogelijk om deze te scannen en hierbij te plaatsen, zodat we de verschillen tussen de tekening en de foto beter zien. Wellicht volgen er dan sneller reacties.
Fvan Doorn zei op 23 juni 2010 om 09:52
Wij blijven zoeken naar de 2 x verzonden foto van deze kerk naar bhic, echter nog steeds geen reaktie .
Ook andere mensen zijn in afwachting of dit volgens het bhic de Erpse kerk inderdaad is .
F.van Doorn
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 23 juni 2010 om 12:55
Beste Frans,

Kun je even aangeven hoe je de bewuste foto naar het BHIC hebt gestuurd? Via het antwoordformulier bij onze website? Een zekere weg is een mailtje met bijlage aan info@bhic.nl.
Vriendelijke groet,
M.A. van Peer zei op 24 juni 2010 om 10:29
Dat je bij het verhaal uit 'Erp in oude ansichten' enige vraagtekens moet stellen bewijst het volgende:
uit de kerkeraadsnotulen van de Hervormde kerk Veghel-Uden blijkt dat de kerk op 26-9-1857 door de stichters is overgedragen aan de kerkvoogd en notabelen van de kerkeklijke gemeente. Op 1-11-1857 wordt de kerk plechtig ingewijd.
Het is dan stil rond de kerk tot 1928. Dan wordt er in de kerkeraadsvergadering regelmatig gesproken over verkoop van de kerk en inventaris. Eind van het liedje is dat de marmeren tegels worden bestemd voor de gang van de pastorie te Veghel en dat dhr Oskam de banken koopt. De kerk wordt verkocht aan J. Hoekstra.
Zie voor beknopte weergave van Erp, bouw en afbraak de uitgave "De banken zijn hard...., terugblik op het kerkelijk leven van de protestantse gemeente Veghel-Uden" door M.A. van Peer, uitgave 1985.
Mylène Rutten, namens BHIC bhic zei op 24 juni 2010 om 12:13
Hallo Frans,
In de eerdergenoemde uitgave "De banken zijn hard", door M.A. van Peer staat vermeld dat de kerk in 1930 verkocht wordt aan J. Hoekstra. De gestelde voorwaarde was dat de kerk -met puin en al - uiterlijk oktober 1931 opgeruimd moest zijn.
Je gaf aan dat je een krantenknipsel van 14 augustus 1930 over de sloop van deze kerk in je bezit hebt. We stellen een scan zeer op prijs, zodat we na ontvangst het verhaal snel zullen aanvullen.
Rob van de Ven zei op 23 december 2012 om 23:32
Ik stam af van leden van die destijds protestantse gemeenschap in Erp. Zij hadden namens als: van de Ven, Rietman, Hiebendaal. Ook aanverwante families als Van de Werk zijn familie van me. Ik heb al vaker geprobeerd meer info te vinden, helaas niet gelukt. Ik ben benieuwd of er foto's bestaan van het oude kerkhofje aan de Schansoord, an voor de ruiming, de graven e.d. Voor 1850 werden de protestanten ook ergens anders begraven in Erp, ik vraag me af of daar (begraafboek-)gegevens van zijn?
(Ik heb overigens met een lid van de Erpse heemkundige kring contact gehad hierover, circa 10 jaar geleden).Zijn er kenners van die protestantse groep?
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 7 januari 2013 om 10:28
@Rob: Excuses voor de late reactie op je vraag. Van de begraafplaats in Erp hebben wij slecht een foto over de opgravingen/opruiming van de graven en verder eigenlijk niets. De begraafboeken van protestants Erp zijn te vinden onder Protestanten Veghel. Of er ergens anders werd begraven is na een korte zoektocht niet duidelijk geworden. Kortom, we hebben zo geen concreet antwoord op je vraag.

Je kunt daarom beter nog eens aan de bel trekken bij de Heemkundekring in Erp. Hopelijk kom je daar meer te weten.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.