Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Hank kwam ik op een gegeven moment tegen, toen hij door het dorp fietste met een geldkistje achterop zijn bagagedrager. "Net gekocht bij Steinman", zei hij, "bij Van Kol hadden ze er geen. Ik ga een café-restaurant beginnen, boven sporthal Den Haagakker. Een naam heb ik ook al, 'De Kei'. Het is een ruim café met plaats voor een grote bar. Links kijk je in het zwembad en rechts in de sporthal." Ik vroeg hem of hij daar wel tijd voor had: "Jij vrijt toch in Rooi?" Toen Hank trouwde met zijn Leny uit Sint-Oedenrode, vroeg hij haar de keuken te leren. Hierdoor leerde ik Hank nog beter kennen en we werden vrienden.
Leny had het koken in haar vingers, de leermeester werd vaak overtroffen door de leerling. Toen volgde al gauw: "Bert, we nemen een vaste kok. Hij woont boven de elektriciteitszaak in de Rechterstraat." Die keuze was, wat je noemt een puinhoop. Hank stond plotseling bij mij aan de deur en zei: "Bert, kom vlug! Hij bakt er niets van en om zeven uur gaan de gasten aan tafel." Maar niet lang daarna hadden Hank en Leny goed personeel om zich heen verzameld en hadden zij De Kei goed op de rails.
Dat moest ook wel. Je had de sportmensen, partijen en niet te vergeten de dansavonden. Wij gingen altijd met een hele club dansen in de sporthal. Het beste kon ik dansen met Cisca van de Witte. Zij was mijn vaste danspartner. Sjaan danste het liefste met Ad de duivenmelker. 'Die kan pas dansen', kreeg ik dan te horen. Ook met carnaval was het vanaf de eerste keer meteen alle hennen aan dek. Bijna heel Boxtel bracht een bezoek aan de sporthal. Als de carnavalsoptocht voorbij was, stroomde de sporthal vol.
Maar aan alles komt een eind en zo ook aan de sporthal Den Haagakker. Hank vertelde me dat hij op de Markt een eetcafé, 'De Waag', ging beginnen. "En later misschien als het goed loopt een restaurant", zei hij. "Als het zover is, wil jij dan een chef-kok aannemen en hem wegwijs maken?" De aanloop in het restaurant was niet normaal, elke avond waren we volgeboekt tot de laatste stoel. Het leek wel of heel Boxtel honger had. Alles was nieuw: de keuken, menukaart en al het personeel. De nieuwe chef-kok verstond zijn vak en was daarnaast ook een geweldige zanger. Als de gerechten klaar waren om te worden uitgeserveerd, ramde hij met het keukengereedschap op de afzuigkap en zong hij ondertussen een aria. Het was een luidruchtige chef-kok met bijzondere gerechten die jaren op de menukaart zijn gebleven. Zoals het beroemde varkenshaasje met romige kerriesaus met mandarijnen en het kaneelijs, dat hij als eerste in Boxtel maakte.
Dit verhaal verscheen eerder in de MooiBoxtelKrant van 4 maart 2015.