skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

De Israelitische gezondheidskolonie te Etten-Leur

Cor Kerstens
Cor Kerstens
vertelde op 21 augustus 2014
bijgewerkt op 4 januari 2021
Begin twintigste eeuw stond Etten-Leur, in het bijzonder de omgeving van het Liesbos, bekend om zijn gezonde en frisse boslucht. Dat was dan ook de reden dat hier enkele gezondheidskolonies werden gebouwd. In 1894 werd aan de westzijde van het Liesbos op het adres G23-G24, later Moerdijkse Postbaan 18, de ‘Haagsche Gezondheidskolonie’ gebouwd.

In 1900 volgde de Gezondheidskolonie Dordrecht aan de Steenmansweg. En in 1919 kwam er een Joods hersteloord van de Israëlitische Gezondheidskolonie Rotterdam. Die was op 16 maart 1896 opgericht door Hijman Julius Hijman.

Doel van deze vereniging was ondervoede kinderen en kinderen met andere gezondheidsklachten een aantal weken in de zomer te verzorgen in een gezondheidskolonie om ze te laten aansterken. De vereniging zorgde ervoor dat Rotterdamse Joodse ‘bleekneusjes’ vier weken per jaar, tussen mei en september, in een kolonie werden ondergebracht.

In de beginjaren had de vereniging nog geen eigen koloniehuis en werden ze elders ondergebracht. Op 1 juni 1905 werd een eigen koloniehuis aan zee geopend in Ter Heijde (gemeente Monster bij Den Haag)). Naast het ‘zeehuis’ ontstond in de loop der tijd ook de behoefte aan een ‘boshuis’.

Er werd in eerste instantie gezocht in de omgeving van Breda. Vanaf eind 1907 werd een boshuis gehuurd in ’t Ginneken (Ulvenhout). Van dit huis werd eind 1916 afscheid genomen. Begin 1919 werd een nieuw boshuis gehuurd genaamd ‘Bagben’ bij het Liesbos toen gemeente Princenhage.

Uiteindelijk werd een boshuis in eigendom verworven. Aan de rand van het Liesbos te Etten-Leur werd het pand van de ‘Haagsche vereeniging voor gezondheidskolonies’ overgenomen.  In de Eerste Wereldoorlog had het gebouw nog dienst gedaan als opvang voor Belgische vluchtelingen. Voordat het pand in gebruik werd genomen,vond eerst nog een grondige verbouwing plaats. Er werd elektriciteit en waterleiding aangelegd. Bij het huis lag een grote moestuin en een dennenbos van 40.000 m2. Op 1 juni 1924, exact 19 jaar na de opening van het zeehuis in Ter Heijde, werd het boshuis in Etten-Leur feestelijk geopend.

In 1939 werd het gebouw door de regering aangewezen voor de opvang van Joodse vluchtelingen uit Duitsland. Na de oorlog, in 1949, krijgt het landhuis de naam ‘In den Dennen’.

Het werd in 1952 verkocht aan J. Lauxtermann, die het verbouwde tot confectieatelier. In 1966 breidde Hertzberger het uit. Later vestigde zich hier Bakker Continental, een fullfilmentbedrijf waar o.a. spaarzegeltjes van Blue Band en Douwe Egberts konden worden ingeleverd.

Eind jaren tachtig werd het gebouw gesloopt om plaats te maken voor het villawijkje Schuilenburg.

Reacties (2)

Hmc Nooijen zei op 8 december 2022 om 23:13
Mijn vader heeft er gewerkt in de jaren 60. Het heette toen Hetzberger
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 10 december 2022 om 15:57
Bedankt voor uw reactie, HMC Nooijen. Vertelde uw vader wel eens over zijn werk daar? Welke verhalen zijn u daarvan bijgebleven?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen