skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De Johannes Geboortekerk in Nieuwkuijk

Jan Brouwers
vertelde op 29 januari 2015
bijgewerkt op 19 december 2017
Het kleine dorpje Nieuwkuijk groeide gestaag in de negentiende eeuw en was rond 1870 groot genoeg om een eigen parochiekerk te kunnen bekostigen. De kerk - nog zonder toren - werd in 1874 ingewijd.

Enkele jaren later werd begonnen met de bouw van de toren, maar nog voordat deze gereed was, sloeg in 1878 de bliksem in. Twee jaar later ondermijnde een grote overstroming de fundamenten van de kerk. Maar de Nieuwkuijkse kerk kwam er bovenop. Veel erger waren de oorlogshandelingen in 1944: tijdens de bevrijding lag de kerk lange tijd onder vuur en werd ze uiteindelijk door de terugtrekkende Duitse troepen in brand gestoken.

In 1955 kreeg Nieuwkuijk een nieuwe kerk. Ze is ontworpen door W.A.J. Hansen en de bekende architect Nico van der Laan

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-BrabantFoto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Een rijksmonument is de kerk niet, maar wel zijn er op het kerkhof drie monumentale grafmonumenten. Het gaat om een typisch pastoorsgraf uit 1913, een graf van de burgemeester en zijn echtgenote en een groot grafmonument met grafkelder van de familie Van Onsenoort, de toenmalige eigenaars van het kasteel waarin nu de religieuze beweging Focolare is gevestigd.

De kerk was het middelpunt van de parochie. Maar mijnheer pastoor was het gezicht van het ‘rijke roomse leven’. Denk aan pastoor H.G. Becx, die in 1931 de kerkgemeenschap onder zijn hoede kreeg. Halverwege de jaren vijftig vezorgde hij er nog steeds de heilige missen.

Hij stond er niet alleen voor. Zijn trouwe kapelaan was H.J.M. Speekenbrink. Die jongeman was in 1950, op 25-jarige leeftijd dus vers van het seminarie, naar de parochie gekomen.

En wie herinnert zich nog pastoor G.A.M. van Mil, die midden jaren zestig in de kerk zetelde?

Pastoor H.G. Becx (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a774) Pastoor Becx

Beide pastoors moeten hun parochie door en door hebben gekend, al was het maar door alle biechten die zij hebben afgenomen. Over hen weet je dus vast wel wat boeiende verhalen te vertellen. Reageren kun je hieronder!

Pastoor Van Mil  

25-jarig priesterfeest van Wenceslaus van Doorn, Norbertus Cools, Arnoldus Vermeulen en prior Pascalis Vermeer, juni 1964. Van links naar rechts: Wenceslaus van Doorn en pastoor Van Mil uit Nieuwkuijk. Op de achtergrond Norbertus Cools en Arnoldus Vermeulen. (Streekarchief Langstraat Heusden Altena, mar02040, fotograaf onbekend)

 

Reacties (2)

Jan van den Dungen zei op 4 december 2019 om 18:25
André Fasol was van 1956-1960 kapelaan in deze kerk. André Fasol (*Valkenswaard 1926) is geboren in het hoofdonderwijzersgezin van Piet Fasol en Christien Lommers. Vader Piet was jarenlang hoofd van de Openbare Lagere School die naast zijn woning stond aan de Kromstraat in deze plaats. In juni 1952 werd hij in ’s-Hertogenbosch priester gewijd door Bisschop W. Mutsaers en zijn Eerste H. Mis deed hij in de St. Nicolaaskerk in Valkenswaard. In augustus volgde zijn eerste benoeming, als kapelaan in de St. Willibrordusparochie in Deurne-Zeilberg, vier jaar later gevolgd als kapelaan van de Johannes Geboortekerk in Nieuwkuijk en weer zo’n zelfde termijn later in 1960 in de Petrus Bandenkerk te Son. Daar was de middeleeuwse kerk enkele jaren eerder totaal door brand verwoest op de toren na. Architectenbureau Geenen en Oskam uit Eindhoven tekende het nieuwe ontwerp van een moderne kerk, die in 1960 klaar was en waarin André Fasol meteen aan het werk kon. In 1970 was kapelaan Fasol klaar voor het grotere werk en werd hij pastoor in de H. Michaëlparochie te Sint-Michielsgestel, waar hij op 5 september 1992 op 66-jarige leeftijd overleed. In de jaren 1980-1988 van zijn Gestels pastoraatschap, was zijn jongste broer Romé Fasol burgemeester in de nabijgelegen gemeente Nistelrode. Zijn één jaar jongere broer Wim, werd als Kapucijner pater missionaris op Sumatra en deed dat bijna 30 jaar. Slechts 57 jaar jong overleed pastor Licinius, zoals zijn kloosternaam luidde, in Kabanjahé (ind.) en werd daar ook begraven.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 december 2019 om 10:08
Bedankt voor je bijdrage over André Fasol, Jan. Mooi om te zien hoe deze kapelaan/pastoor op verschillende plaatsen in Brabant zijn sporen nalaat. Een bijzondere man maak ik uit je verhaal op, wat verdrietig dat hij zo jong is overleden.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen