skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink

De Jonge Garde bouwt

Naar aanleiding van de foto ‘Efkes vasthouden’ die in het 'Zondagsnieuws' van 13 juli 2008 gestaan heeft, wil ik nog even reageren. Want er is nog meer over die jongensclub te vertellen.


De bouwers op de foto zijn Martien van den Akker en Janus Donkers. Martien is de bovenste met de hamer, mijn inmiddels overleden man, toen 21 jaar oud. Beneden staat Janus, zijn kameraad, die thuis een timmerbedrijf had. Mogelijk kwam daar het hout vandaan.

Ik denk dat de grond waarop de hut gebouwd werd eigendom van de kerk was. Het gebouw is uitgegraven door de Jonge Boerenstand en met veel hulp tot stand gekomen. Het was groot van binnen met aan de zijkanten plaatsen voor de jongensgroepen. Ik heb een schetsje van de plattegrond gemaakt.

De leiders droegen een kakikleurig pak met koorden op de schouders en een schuine, bruine riem met dolk en een rood kruis. Daarvoor hadden ze een volmacht nodig, zoals afgebeeld. De mijne heb ik uitgeleend en nooit meer teruggezien. Zo gaat dat!

Mogelijk was het een eigen, gefantaseerde club, bedacht door iemand van het gemeentehuis, genaamd Zoetmulder, en Wouter de Vet. De naam was “De Jonge Garde”. Het was een grote club die in groepen op vakantie ging, met de fiets naar Netersel en andere plaatsen. Er ging een vrouw mee die voor hen kookte en een geestelijke leider die soms kwam kijken. Zij hadden een eigen stempel met twee Erpse beren en een schild met Servatius.

Reacties (2)

Gerard zei op 9 maart 2010 om 22:22
Ik weet niet wie de initiatiefnemer(s) tot de oprichting van deze vereniging was/ waren. Maar de effectieve oprichters in 1949, waren Frans Stappers, onderwijzer aan de Sint Jozefschool en kapelaan Cor Henselmans (Gijs Zoetmulder had hier niets mee van doen, hij kwam eerst in de zestiger jaren naar Erp) Ik meen dat het geen fantasieclub was, maar een vrije vereniging, met contacten met de Katholieke Jeugdbeweging. Daardoor die volmacht(op de afbeelding), dat de houder daarvan gerechtigd was om als leider op te treden.
Zelf ben ik nooit lid geweest, maar in Erp kende toen iedereen, iedereen; en dan hoorde je nog al wat er zich in het dorp aan verenigingsleven afspeelde.
Overigens de foto's denk ik zijn genomen in Netersel bij de familie Couwenberg, de vrouw op de linker foto is de kokkin Mina (op kamp Minus genoemd) van Berlo; de rechter foto is niet genomen op de hooizolder (de trap daarnaar toe staat links) maar gewoon in de, voor de gelegenheid goed geschrobde stal. Dat de Jonge Garde in Netersel bivakkeerde zal wel samenhangen met het feit dat de voorganger van kapelaan Henselmans,Karel Gruter toen pastoor was in Netersel.

Gerard
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 10 maart 2010 om 16:37
Ook al bent u nooit lid geweest, u bent goed op de hoogte van het reilen en zeilen van deze vereniging. Hartelijk dank voor uw waardevolle bijdrage!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: