skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

De katapult

Wisten wij veel dat katapult als woord van het Latijnse 'catapulta' komt. En dat de Romeinen niet alleen de techniek maar ook het woord hebben gejat van de Grieken die het 'katapeltes' noemden.

Katapult naar Romeins model (foto: Paul Hermans. Bron: Wikimedia Commons; CC BY-SA-3.0)
Katapult naar Romeins model (foto: Paul Hermans. Bron: Wikimedia Commons; CC BY-SA-3.0)

Kata betekend naar beneden en pallein is slingeren. Die katapulten waren niet bescheiden van afmeting en kracht. Ze bombardeerden daarmee de vijand of vijandelijke stellingen op afstand.

Wij van de schrale Brabantse zandgrond hadden een geheel andere connotatie bij dat geleerde woord. Die brachten we ook tot uitdrukking in de spelling en uitspraak: kattepult, een naam die weinig vriendelijks voorspelt voor de felis silvestris (de kat). Ons woord met zijn suggestieve betekenis staat niet in De Dikke van Dale. Een duidelijke misser, vind ik.

Wij hadden dus de kleinere handkatapult. Veel praktischer dan die Grieks-Romeinse lompe apparaten. Ver voor die Grieken en Romeinen ons zouden hebben kunnen aanvallen met hun gesofistikeerd schiettuig, hadden wij hen allang voor de kop geschoten met onze handzame wapens. Dat wil zeggen, als we er iets mee konden raken. Daarover later meer.

De bouw van de handkatapult: onze versie

Benodigdheden

- een mik; het gevorkte houten frame dat je ergens in het bos zocht en op maat sneed of zaagde; het hout moest sterk en buigzaam zijn, dus jong
- een leertje met twee gaatjes aan weerskanten om de projectielen (stenen, eikels) in te leggen
- vier even lange stukjes touw en twee even lange, sterke elastieken, bijvoorbeeld de vierkante weckfles-elastieken
- een zakmes en eventueel een zaag

Aan de uiteinden van de mik sneed je met een mes kleine inkepingen  voor  de eerste twee stukjes touw, zodat die op hun plaats bleven zitten. Daaraan kwamen de elastieken en dan weer twee stukjes touw die je door de oogjes in het leertje vastknoopte. Een klein uurtje werk.

Je kon je katapult nog verfraaien door patronen in de bast van de mik te kerven. Daarmee werd de katapult persoonlijk bezit en kunstvoorwerp tegelijk.

Handgemaakte katapult, jaren 1950 (bron: coll. Museum Rotterdam via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0)
Handgemaakte katapult, jaren 1950 (bron: coll. Museum Rotterdam via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0)

Wreed maar onbetrouwbaar wapen

De kattepult was een fraai bezit voor een jongen. Met zo’n wapen was je iemand, een jager. In ons bos schoten we op eekhoorns. Die hadden niks te vrezen: te klein en te snel. Vogels raakten we ook nooit, noch in de vlucht noch gezeten op een boomtak. Ik bedoel de vogels, natuurlijk. Onze koeien of het paard zouden we kunnen raken, maar dat vonden wij moreel verwerpelijk en riskant, indien betrapt door vader.

Dat wil niet zeggen dat het  gevreesde wapen nooit doel trof.

Een van mijn oudere broers kon mij vreselijk treiteren en als ik langdurig word lastig gevallen, kan ik heel driftig worden. Dat is nu ik 73 ben nog niet anders. Toen broer mij weer eens onbehoorlijk dwars zat trok ik mijn kattepult, plaatste in een vloeiende beweging een steen in het leertje, legde aan en…. schoot hem pardoes voor de kop. Het slachtoffer brulde als ’n big die gecastreerd werd. Ons moeder schoot hem te hulp. Ik lag die dag vroeg in mijn bed, misschien wel zonder eten.

’n Ander incident vond plaats toen ik oefende in het kattepult schieten. In de zijgevel van de schuur zat een opening zonder raam van pakweg 40 bij 60 centimeter. Ik stond op een meter of tien en probeerde  door die opening naar binnen te schieten. Eerste schot raak! En hoe! Niet alleen keurig geslaagd in mijn opzet, maar ook de zijruit van mijn vaders Kever getroffen. Toen ik de tik op die ruit hoorde en daarna het geknisper, wist ik meteen de ruit aan gruzelementen was. Ik vluchtte naar de hooizolder, waar altijd wel een kat zat die zich graag liet aaien en waar je even de wereld om je heen kon vergeten. Ik heb daar gezeten tot ze mij vonden. Ze waren minder boos dan ik verwacht had: ik had mezelf al gestraft door me uren lang schuldig te voelen op die hooizolder.

Dus, om nou te zeggen dat de kattepult een succesverhaal is, nou nee. En toch was het fantastisch om je eigen wapentuig te maken met minimale middelen.

Reacties (10)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 juli 2020 om 12:01
Maar deze bijdrage reken ik dan weer wel tot de categorie succesverhalen, Cor. Heb je je kleinkinderen al geleerd hoe je een goede katapult maakt (zonder zijruiten van Kevers te raken? :)
Cor Dekkers
Cor Dekkers zei op 8 juli 2020 om 22:14
Helaas! Die kopen gewoon zo'n ding op internet. Wij leerden ons behelpen met wat we hdden en dat was tegelijkertijd heel veel en heel weinig.
A.J.A. van Riet zei op 23 juli 2020 om 22:35
Ik heb er ooit een gemaakt voor mijn dochter. Die was zo enthousiast, dat ze hem meenam naar school. Tot haar teleurstelling werd dat niet in dank afgenomen. Maar thuis ging het prima, evenals de pijl en boog. Maar een ruit van de buren moest er aan geloven. (Vuurwapens waren bij ons verboden, evenals vuurwerk.)
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 24 juli 2020 om 11:55
Wat een grappig verhaal, maar wat zal de teleurstelling bij je dochter groot geweest zijn dat haar waardering voor deze katapult op school niet gedeeld werd. En was de ruit van de buren de enige schade? Want het kan dus hard aankomen begrijp ik.
Ton van Riet zei op 24 juli 2020 om 16:15
Mariët. Ze was eerder boos dan teleurgesteld. De ruit was de enige schade, zover ik weet. Ik heb nog aangeboden om de ruit te betalen, maar dat vonden ze niet nodig. Nog altijd een heel goede verstandhouding met de buren. In mijn jeugd hoorde zo'n ding bij de standaarduitrusting van grotere kinderen. Niemand lette daar op. Het was een stuk speelgoed, evenals de proppenschieter en de zelfgemaakte pijl en boog. Je moest het evenwel niet mee naar school nemen. Toen ook al niet. Er werd wel op toegezien, na de oorlog, dat je niet met achterlaten, niet opgeruimde munitie speelde (tevergeefs meestal). De plaat met gevaarlijke munitie hing achter in het klaslokaal. Heel interessant. Andere tijden!
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 24 juli 2020 om 19:12
Nou, inderdaad interessant. Het schieten met achtergelaten munitie is natuurlijk in de ogen van een kind heel gewoon en ongevaarlijk. Wat goed dat er daar ook op gelet werd (naast het niet mee mogen nemen naar school van de katapult :) ).
Ton van Riet zei op 24 juli 2020 om 20:25
Voor de duidelijkheid. Van de munitie werd verzameld de staafjes buskruit uit kogels en de zakken buskruit, die gebruikt werden door de kanonnen. Dat laatste werd ook gebruikt om 's morgens makkelijk de kachel aan te maken (met een staafje). Veel mensen hadden een voorraadje waar de kinderen niet mochten aankomen. Het duurde alles bij elkaar ook niet erg lang, voordat al die achtergelaten spullen van hogerhand opgeruimd werden. Tot die tijd kon je dus van alles vinden. Tot op de dag van vandaag wordt er hier en daar nog wel eens wat ontdekt zoals je weet.
Er gebeurden natuurlijk ook nogal wat ongelukken door dat spul. Hier in de buurt was een opslag van Franse munitie, door de Duitsers hiernaar toe gesleept en achtergelaten in
het veld. Je kon er zo naar toe lopen. De mensen in de buurt maakten de houten kisten met de geweerkogels leeg en namen de kisten mee naar huis. Ik heb er hier nog eentje staan. Je kon de
kogels dan oprapen. Ze werden opengemaakt, leeggeschud en verkocht tegen messingprijs.
Eigentijds vermaak!
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 28 juli 2020 om 12:21
En een bron van inkomsten of in ieder geval er toe bijdragend dat het het huishouden ten goede kwam. Bedankt voor je uitleg Ton, dat geeft een goede inkijk in het na-oorlogse alledaagse leven.
Ton van Riet zei op 3 oktober 2020 om 21:03
Je moest ervoor altijd mooie, gladde, liefst ovaalvormige steentjes uitzoeken.
Ik weet niet wat hij er zich bij voorstelde, maar mijn broer associeerde zetpillen met een katapult.
Cor Dekkers zei op 3 oktober 2020 om 22:14
Eigenaardige manier om zetpillen aan te brenen, tich?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.