skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

De Kerk van de Heilige Naam Jezus in Lierop

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 2 april 2015
bijgewerkt op 7 september 2021
Bij het zien van de kerk in Lierop denk je al snel aan de kerken van Uden en Geldrop: allemaal hebben ze ’n koepel en meerdere torens en vertonen ze een mengeling van neoromaanse en neogotische stijlen. Ze zijn dan ook van dezelfde architect, de Duitser Carl Weber.

Foto: G.J. Dukker, 1970. Bron: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 140.136Lierop, oorspronkelijk behorend tot de parochie Asten, was sinds 1569 een zelfstandige parochie. De middeleeuwse kerk was gedurende het Staatse bewind protestants en werd in 1821 weer door de katholieken in gebruik genomen.

Na de inwijding van de koepelkerk in 1895 moest de middeleeuwse voorganger het loodje leggen.
Architect Weber woonde in Roermond. Dat is te zien aan de Lieropse kerk, want die is geïnspireerd op de Roermondse Munsterkerk.

Opmerkelijk is dat de twee torens aan de voorzijde van Webers kerk in Uden praktisch hetzelfde beeld tonen als de torens die, tot in 1952, aan de achterzijde van zijn kerk in Lierop hebben gestaan. Die laatste torens zouden tijdens de Tweede Wereldoorlog, door klokkenroof en oorlogsschade, instabiel zijn geworden, waarna in overleg werd besloten om ze tot de huidige hoogte af te breken. Nadien heeft men de geminimaliseerde torens (ze waren oorspronkelijk 72 meter hoog) zo goed als kon, met een klein zadeldak en met gelden uit diverse fondsen, nog tot ongeveer 40 meter opgebouwd en fatsoenlijk hersteld. De kosten waren al hoog en men zag het niet zitten om vanuit oorlogsschade de torens helemaal te herstellen en opnieuw op te bouwen. 

Pastoor J.P. van Dal (collectie KDC)De parochie zal, hoewel het bestuur daar niet voor opteerde, worden samengevoegd met de overige parochies in Asten en Someren. Wel wist pastoor Zwirs in 2014 van de bisschop gedaan te krijgen, dat hij het pastoraat in Lierop kan blijven invullen zoals hij dat gewend was.

Deel hieronder jouw herinneringen aan de kerk, de parochie en de geestelijken van vroeger en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook welkom en kun je verzenden naar info@bhic.nl. Dan voegen wij ze hier toe.

Foto's

  • De Kerk van de Heilige Naam Jezus (foto: G.J. Dukker, 1970 / bron: collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, nr. 140.136)
  • Pastoor J.P. van Dal. Een van zijn kapelaans was de priester J. van de Sande. (Bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 2a12418)

Reacties (12)

Rini de Groot zei op 5 mei 2015 om 20:50
Bij een fietsvakantie vanuit Uden naar Duitsland, zagen we dit bouwwerk
in de veronderstelling dat we afgedwaald waren,want ik kende alleen
de kerk van Geldrop met hetzelfde model.
Enkele jaren geleden bezocht ik deze prachtige kerk, en vond ondanks kleiner, toch prachtiger dan de Udense, jammer dat daar zoveel beschilderingen op de muren verdwenen zijn.

Dat de Rijkdom van de kerk ten koste ging met armoede in vele
vooral grote gezinnen, zoals hier in dat kleine dorp.
Pastoor Zwirs, Bedankt.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 7 mei 2015 om 09:43
Bedankt Rini, voor je reactie bij verhaal over de kerk van Lierop; grappig dat je eerst dacht dat je afgedwaald was. Is het tóch nog goed gekomen met je fietsvakantie?
Jo Knoups Budel zei op 6 oktober 2015 om 17:15
De kerk van Weber in Lierop is voor mij vaak onderwerp van mijn schilderwerk.
De kerk is een parel vooral gezien vanaf de achterzijde, met het kerkhof.
Op ieder moment werpt de zon andere schaduwen.
Bezocht de kerk tweemaal toen die open was voor publiek.
Het is een wonder te zien dat alle metselverbanden kloppen.
Dit in een tijd dat we nog geen tekenprogramma's hadden.
Hoewel ik er van overtuigd ben dat God niet bestaat, ga ik daar in Lierop wel eens aan twijfelen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 7 oktober 2015 om 10:48
Wat een mooie reactie Jo! Kun je een voorbeeld van je schilderwerk doorsturen? Dan plaatsen we die erbij.
Petronella vdH zei op 25 februari 2017 om 05:29
Leuk it te lezen in 2017 op een IPad. Geboren en opgegroeid in Lierop, lang geleden nu. Herinnerde kerk en wist destijds nietsver de geschiedenis. Deze website is heel interessant! Oh ja woon al een halve eeuw in NoordAmerika maar veel dingen onthoudt men altijd.
Rin. zei op 25 februari 2017 om 06:26
Petronella, wat fijn dat je reageert en van zo ver weg.
Ja, hoe ouder zoveel meer aan herinneringen.
Ik ga de kerk nog eens bezoeken.
Na het laatst bezoek schreef ik; voor www.bhic.nl/uden
’Bidden voor de bekering van de heidenen’
Hawdoe!
Petronella vdH zei op 25 februari 2017 om 16:57
Oh leuk Rin om te antwoorden, te laat zag ik allerlei foutjes in mijn (eerste) bericht. Ja, herinneringen, ben druk bezig zo te snuffelen. Nogmaals mijn dank en ja ver weg maar dank zij computers/internet is niets meer erg ver weg.
Rini. zei op 25 februari 2017 om 18:44
Lierop en Oirschot haalde op 6 januari jl. de krantenkop in het ED. met de traditie van het, Driekoningen zingen langs de deuren. In Lierop was genoeg ‘stermateriaal’ waarna ik de 2 draaisterren aan Oirschot uitleende.
Misschien heb jij, Petronella, in je kinderjaren aan deze folklore meegedaan ? Wat gebruiken en Amerika betreft, jullie hebben toch binnenkort Pie-dag,
lees kort voor die datum, 14 maart, naar mijn verhaal daarover.
COR ROOIJACKERS zei op 6 september 2021 om 18:03
Onlangs had ik een buurtmiddag met pastoor John v d Laar in Uden ; we kwamen te praten over het kerkgebouw in UDEN dat door Carl Weber uit Roermond is gebouwd. De kerk van LIEROP is ook van zijn hand! Ik merkte op dat de twee torens in Uden aan de voorzijde praktisch hetzelfde beeld tonen als de v o o r m a l i g e torens die aan de achterzijde van de kerk van Lierop gestaan hebben tot 1952. Volgens informatie terplekke zijn deze torens door klokkenroof en oorlogsschade instabiel geworden en werd in overleg besloten deze torens tot de huidige hoogte af te breken.
Nadien heeft men de geminimaliseerde torens ( ze waren oorspronkelijk 72 meter hoog ) zo goed als kon met een klein zadeldak met gelden uit diverse fondsen nog tot ongeveer 40 meter opgebouwd en fatsoenlijk hersteld. De kosten waren al hoog en men zag het niet zitten om vanuit oorlogsschade de torens helemaal te herstellen en opnieuw op te bouwen. Helaas , jammer ! Omdat ik dit verder uitgezocht heb vanwege mijn gesprek met pastoor v.d. Laar in Uden heb ik de vroegere situatie ( bouwstijl ) via internet opgezocht en er staat een foto in " DE KATHOLIEKE KERKEN VAN NEDERLAND " van Ir. J. Kalf uit Amsterdam gemaakt in 1906. Dan ziet men hoe erg het is dat dit monument zijn prachtige uitstraling verloren heeft. Het zou de moeite waard zijn om dit ook in de informatie over de kerk van H Naam Jezus in Lierop op internet ook te vermelden. Groet en met veel inzet dit alles opgezocht en gepubliceerd. Cor Rooijackers - Mierlo Hout
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 7 september 2021 om 06:24
Bedankt Cor voor het aanvullen van deze pagina op basis van je onderzoek. De informatie is ook toegevoegd aan de hoofdtekst.
Rini de Groot. zei op 26 december 2021 om 11:07
Las over het vertrek van Jan Zwirs wat fijn dat ik die man in eenvoud leerde kennen. Ook ik hem zag ik, ga eerst Stage lopen trek de wijde wereld in en
daarna 'gezadeld' terug, dan sta je tussen de Gelovigen.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 29 december 2021 om 20:56
Mooie woorden Rini!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!