skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

De Keulse pot

De Keulse pot werd van aardewerk gemaakt, aan de buitenkant meestal versierd met bloemmotief of iets dergelijks. De meeste waren c. a. 60 cm hoog met een opening van c.a. 20 cm. Ze werden door verschillende pottenbakkers gemaakt zodoende waren er kleine verschillen.

De Keulse pot was in hoofdzaak bedoeld om levensmiddelen in te bewaren voor de winter, zuurkool was wel het hoofdbestanddeel, de kool werd aan reepjes gesneden en met water en azijn ondergedompeld. Boven op de kool werd een ronde houten plaat gelegd, waarop een grote kiezelsteen; deze steen kreeg de naam “Koolkei”. Telkens als er een portie kool uit de pot werd gehaald  zorgde de houten plaat met de kei dat alles goed afgedekt bleef.

In de oorlog jaren werden er kippeneieren “ingelegd”. De eieren waren geheel ondergedompeld in kalkwater;  door de kalk ontstond er een dun vlies op het water en sloot de eieren zo goed mogelijk luchtdicht af. Telkens als er een  portie eieren uit de Keulse pot werd gehaald sloeg men met de hand het vlies stuk, doch dat vlies herstelde zichzelf. De eieren waren niet geschikt om te koken, enkel bakken in de pan. Helaas  zat er altijd wel een tussen die half bedorven was, men kon dus niet meerdere eieren tegelijk bakken. Daarom werden ze een voor een gecontroleerd.

Toen de koelkast de Keulse pot verdrong werd die veel als decor in de hal gezet als paraplubak.

 Uit het geheugen van

 Martien van Dooren

De foto bij dit verhaal is vervangen op 25 november 2021. Redactie

Lees ook

Inmaken werd wecken

Wie wat bewaart die heeft wat

Reacties (5)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 november 2021 om 19:26
Bedankt voor je verhaal, Martien. Ik denk dat nog heel wat lezers herinneringen hebben aan een dergelijke Keulse pot - al dan niet als paraplubak. Mooie nostalgie, bedankt daarvoor!
Rini de Groot. zei op 31 januari 2022 om 11:59
Martien !!
Bedankt ik krijg door jou een mooie handreiking over 'onze koelkast' de kelder.
Juist op tijd een lege kelder de 'Keulse en andere keramische poten en inmaak flessen. En kijken naar buiten door het keldergat en zie de stam van de vlier.
De erboven gelegen, dópkamer,' op kamer. Tekst voor een verhaal.
Rini de Groot. zei op 31 januari 2022 om 12:03
Martien, bedankt voor het verhaal van 'invriezen' van eieren. Had er wel van gehoord maar niet de kennis.
Gerard Veltman zei op 9 februari 2022 om 16:33
Mooi verhaal Martien over die Keulsepot. zulk een zelfde model heb ik in de jaren 60 opgegraven in de tuin van villa Jachtlust (1753) in Helvoirt. na gerestaureerd te hebben , heb ik deze Keulsepot geschonken aan de Heemkundekring in Udenhout. Op deze Keulsepot van mij stonden ook die drie tekens in gedrukt.
Wie kan mij zeggen wat de betekenis hier van is?
Merk? Familie wapen?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen