skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De Kuilpad is een historisch pad en staat sinds 1777 beschreven als Kerkdreef

De Kuilpad waar ik geboren ben liep in die tijd tussen de Slimstraat en de Kuil. Het was een binnendoorpad vanuit het centrum van Udenhout (de oude Cruisstraet) naar den Heikant in Tilburg of naar Loon op Zand.

Kuilpad 2 en 4
Kuilpad 2 en 4

Er stonden toen nog acht huisjes. Huisnummers 2 en 4 stonden aan het begin en 3 en 5 halverwege bij het Klapbos. De andere vier staan op het einde van de pad, woning 10 was het laatste huis, met voor de woning een diepe brandkuil voor als er brand was in die buurt. Vandaar de naam Kuilpad!

Op woning 2 woonden wij. Tot 1947 hadden wij in de Kuilpad nog geen elektra of waterleiding. Achter onze tuin liep de steeg (een karrenspoor) die van Oisterwijk via den Berkhoek naar het kasteel ging. Het Klapbos ligt aan de steeg die van oudsher ook de Kuilpad verbindt met het kasteel.

De vernieuwde woning 3 en 5 met    een poortje dat de steeg afsluit naar  het Kasteel
De vernieuwde woning 3 en 5 met een poortje dat de steeg afsluit naar het Kasteel

In 1880 was op dat punt in woning 3 nog een herbergje gevestigd, op de plek waar de steeg de Kuilpad kruist. In die woning ben ik in de jaren ‘40 als jonge jongen veel gekomen, het waren onze buren. Het buffetkastje rechts langs de schouw in den herd was toen nog aanwezig, maar niet als zodanig in gebruik.

Het kasteel De Strijdhoef is volgens een legende gebouwd op de fundering van een oud monnikenklooster. Aan het vrome monnikenleven aldaar is een abrupt einde gekomen en het klooster is vernield. Er zijn nog monniken omgebracht door ophanging in het Klapbos. Daarom werd het ons jongeren door onze buurman ook verboden om daar te spelen. Tenzij onder begeleiding van ouderen, omdat men zei dat er ergens nog twee doodspalen stonden!

[Verhaal gaat verder onder de kaart]

De Kuilpad (Kerkdreef), de steeg en het Klapbos op een kaart uit 1898 (bron: Topotijdreis.nl). Klik op de kaart voor een vergroting
De Kuilpad (Kerkdreef), de steeg en het Klapbos op een kaart uit 1898 (bron: Topotijdreis.nl). Klik op de kaart voor een vergroting


Kuilpad 10
Kuilpad 10

Het rechter gedeelte van het bos was een hoger deel dan het linker, vandaar dat daar de steeg naar het kasteel doorliep.

Reacties (9)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 mei 2021 om 15:17
Een plek vol historie, Gerard, wat bijzonder! Heel mooi in woord en beeld gebracht, veel dank voor je bijdrage!
Rini de Groot. zei op 25 mei 2021 om 19:13
Gerard, prachtig verhaal. Men denkt dat de Topografische kaarten de door het Kadaster uitgegeven de meest betrouwbaar zijn !! Vergeet het maar.
In militaire dienst kwam ik er voor het eerst mee in aanraking, maar was Dienstgeheim, einde oefening inleveren! M,n meisje stond in de Technisch Wetenschappelijke Boekhandel LUDA in Eindhoven haar grootste opdracht was de juiste kaart voor de klant bestellen. Zodat ik er over Uden de laatste in 1953 uitgegeven van haar kreeg. Onze Kersenboomgaard was getekend maar de bebouwing aan de erachter gelegen Zoggelsepad van rond 1920 ontbrak. En zie op 'TOPO tijdreis' pas vanaf jaren zestig de aanwezige bebouwing.
Rini de Groot. zei op 25 mei 2021 om 19:55
Gerard, ik scan wel even en stuur die even een duidelijke situatie uit de 50 jaar eerder getekende Historische Topograf. Atlas 1836-1843 waarop de omgeving van De Kuil, Slimstraat, Berkel en de vermelding van Udenhout. naar j
Stephan v Beurden en Mariska Hamers zei op 22 augustus 2021 om 18:36
Beste Gerard zeer leuke info over de kuilpad wij wonen zelf op kuilpad 4 als u nog meer info over de kuilpad heeft zouden we het graag willen lezen

Mvg Stephan van beurden en Mariska hamers
Con van Staa zei op 19 december 2022 om 10:55
Leuk om een beeld te krijgen van het Kuilpad. Mijn moeder (vorig jaar overleden), is daar in 1928 geboren en heeft daar enige tijd gewoond. Haar meisjesnaam was Jansen. Als kind ben ik ooit aan het Kuilpad geweest, komende uit de grote stad, Utrecht, maakte dat veel indruk op mij. er woonde toen, jaren '60, nog 1 persoon in die huisjes. De verhalen van mijn moeder koester ik en ik ben blij nog wat info gevonden te hebben, om haar jeugd wat vorm te kunnen geven.
ad van remunt zei op 2 februari 2023 om 21:21
hallo gerard, boeiend en interessant artikel. kwam naam van historische straat in Udenhout tegen in uitreksel van bevolkingsregister van mijn opa. deze is in 1932 verhuisd vanuit Oisterwijk naar Kuilpad in Udenhout. mijn vader was toen 1 jaar. naam van opa is Johannes, Adrianus (roepnaam Janus) van Remunt, getrouwd met Drika van Gorkum. is je iets bekend dat ze daar hebben gewoond. ik heb daar nooit iets van gehoord. weet wel dat ze nadien op Gommelsestraat hebben gewoond, schuin to. cafe, en nadien verhuisd zijn naar Slimstraat, naast waar nu Eikelaar is (net voorbij va. kerk, huis is inmiddels afgebroken).
Myriam der Linden-Bullens zei op 7 april 2024 om 02:07
Mijn oma (Adriana Weijters - Vugts) sprak ook altijd over het Boerenverdriet. Ze wees me ook altijd van een afstand dat ze daar gewoond had. Helaas is oma in 2002 overleden. Ik ben nu op zoek naar dit stukje historie. Dankjewel voor dit verhaal.
Ad van Remunt zei op 8 april 2024 om 17:01
Kan iemand zich herinneren dat mijn opa daar gewoon heeft?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 april 2024 om 13:50
Dag Ad, misschien helpt het als je zijn voornaam erbij noemt? Of de periode dat je opa daar woonde?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.