
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Het toponiem Lamgat komt al in de 14e eeuw voor in relatie met de verbinding over de rivier. De Antwerpse abdij van Sint Bernards bezat hier oorspronkelijk het veerrecht. Rond 1550 deed de abt het veer over aan de markies van Bergen op Zoom. Toen in 1651 de postroute van Amsterdam naar Antwerpen naar het westen werd verlegd en via Zevenbergen, Kruisstraat en Rucphen ging lopen, begon een bloeitijd voor het Lamgats Veer waaraan uiteindelijk in de Franse tijd (1795-1813) een einde kwam.
In 1885 kwam er op initiatief van het waterschap Sint Maartenspolder en de gemeenten Zevenbergen en Hoeven een ijzeren draaibrug met houten onderjukken. Bij de brug werd een brugwachterswoning gebouwd. De veerrechten werden omgezet in brugrechten, waardoor gebruikers voortaan bruggeld betaalden. Die tolheffing op de Lamgatse Brug bleef van kracht tot aan Allerheiligen 1929. In 1915 was er ten behoeve van de scheepvaart een seinstelsel geïnstalleerd.
Op 13 mei 1940 bliezen Nederlandse militairen de brug op. Daarna legden de Duitsers ter plekke tijdelijk een pontonbrug, die in juni door de gemeente Zevenbergen werd vervangen door een vaste noodbrug, om het scheepvaartverkeer niet te hinderen. Nog hetzelfde jaar werd er een nieuwe brug gelegd, die echter door Duitse militairen in november 1944 werd opgeblazen. Zo viel men weer terug op een pontveer.
Overleg tussen provincie, waterschap en de gemeenten Hoeven en Zevenbergen in de jaren ’50 over een nieuwe vaste brug liep op niets uit. Het duurde tot begin jaren tachtig, voordat er zowel politieke als financiële steun was voor een vaste oeververbinding. Op 1 mei 1985 opende de Brabantse Gedeputeerde Brugman de nieuwe brug (op een fiets met één trapper).
Sinds 2000 ligt vlak naast de brug, aan de Goudbloemsedijk, de Jachthaven Lamgat. Bij de Lamgats brug bevindt zich ook een officiële visstoep van de Baroniesche Hengelaars. De Poldersdijk die op de Goudbloemsedijk uitkomt, ligt aan een beschermd natuurgebied, dat beperkt toegankelijk is. Hier vindt men broekbosjes, oude grienden, open plassen en moeraspercelen. Het is een broed- en foerageergebied voor veel moeras- en watervogels.