skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De H. Leonarduskerk in Beek en Donk

Deze kerk kreeg de naam van de heilige Leonardus de Noblac, een Frankische edelman uit de zesde eeuw. Over dit godshuis en de pastoors van vroeger weet jij vast nog wel een verhaal of anekdote. Deel die met ons!

De Leonarduskerk
De H. Leonarduskerk (foto: BHIC / Frans van de Pol)

De Leonarduskerk werd voltooid in 1897 en kreeg de bisschoppelijke zegen in 1898. Het statige godshuis was het middelpunt van een gelijknamige parochie, gesticht in 1894 en onder het toeziend oog van bouwpastoor Jacobus Wouters.

De Leonardusparochie was de tweede parochie van Beek en Donk, naast die van de St. Michaël. De voornaamste pleitbezorgers van die nieuwe kerkgemeenschap waren Piet van Thiel, Antonius van Empel en Henricus Rooijakkers. Aanvankelijk vonden zij de pastoor van de H. Michaëlparochie tegenover zich, die zijn onvrede over de mogelijke splitsing niet onder stoelen of banken stak. Het mocht niet baten, echter, want de bisschop gaf groen licht en in 1886 kon de bouw beginnen. Aan de bekostiging daarvan droeg ook, middels collecte, de lokale bevolking bij. Het resultaat was een knap staaltje neogotiek uit de koker van architect C.J.H. Fransen, een leerling van Pierre Cuypers. In de jaren '20 was het aantal parochianen dusdanig groeiende, dat besloten werd om de kerk uit te breiden.

In de late twintigste eeuw onderging ook Beek en Donk de gevolgen van teruglopend kerkbezoek: de parochies H. Leonardus en H. Michaël werden samengevoegd tot de parochie Beek en Donk.

De Leonarduskerk, die na de fusie gewoon in gebruik was gebleven, moest in 2013 alsnog dicht. Het gebouw werd toen aan de rooms-katholieke eredienst onttrokken. Met de fusies was het daarna overigens nog niet gedaan. In 2015 gingen alle voormalige parochies in de gemeente Laarbeek op in de parochie Zalige Pater Eustachius van Lieshout.

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger - zoals aan S.J. Morel, die in september 1946 op 46-jarige leeftijd tot herder van de Leonardusparochie werd benoemd. Uit de Piusalmanak blijkt dat hij midden jaren zestig maar liefst 3300 parochianen onder zijn hoede had, zonder dat hij daarbij geholpen werd door een kapelaan.

Reacties (2)

Gerda Schutter zei op 18 september 2022 om 07:49
Wij zijn op dit moment met vakantie en hebben het plaatsje Saint-Léonard-de Noblat bezocht en ook de Saint Léonard kerk. Tot onze verrassing stonden er in de kerk allemaal maquettes van kerken in Europa met dezelfde naam waar onder de St Léonard kerk in Beek en Donk. Ik heb er foto's van gemaakt mocht u die willen hebben dan kan ik die opsturen
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 september 2022 om 08:41
Nou, wat leuk Gerda! Zou je dat willen doen naar info@bhic.nl ovv Leonarduskerk Beek en Donk? Dan plaatsen we ze hier er graag bij.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.