skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

De mobilisatie in Uden

In de inleiding op zijn boek ‘Uden in de Tweede Wereldoorlog’ citeert Adriaan Sanders de ‘Udensche Courant’ van 26 augustus 1939: “men zegt dat de internationale kwesties in Uden nog niet bestaan, omdat in het nieuwe Oranjecomité, wat ter elfder uren werd opgericht, onder meer zitting hebben een Duitscher en een Israëliet.”

Op 29 augustus 1939, de eerste Algemene Mobilisatiedag, wordt vader voor diverse werkzaamheden benaderd door adjudant Kersten, luitenant Van Enthoven, cornet Groen en opper Maas. Op 22 september 1939 een keukeninrichting voor Staf  I-I-3 R.V.A. (RVA staat voor Regiment Veld Artillerie).

De goeikamer wordt gebruikt als commandopost (?) door een hoge officier en door de aalmoezenier voor de H. Mis en als biechtgelegenheid. Op zolder slapen soldaten. Zij konden die ‘s avonds en ‘s nachts bereiken via een trapje buiten bij het verhoogde raam van de opkamer. Het ledikant van de jongens was met een triplexplaat afgeschermd.

Op diverse locaties van Uden en Volkel werden onderdelen gelegerd: Staf 1e afdeling 3 R.V.A.; Staf II 2e R-J te Volkel; Staf II-I-3 R.A. bureau Schaftstraat militaire Fruitveiling; Staf I-3 R.A Schaftstraat, Hoenderbosch en Volkel.

Een opsomming uit het kasboek van verrichte werkzaamheden: maken van 3 houten hamers zware/lichte, een uitneembare tafel, 3 boekenrekjes, 4 tafelbladen, kasten, haverkisten, 4 eiken disselbomen 8x8x340 cm.

10 November levering van 100 haringen, eiken piketten,108 palen, verder 100 piketjes, 8 stelen met kruk voor schop en pikhouweel en stelen voor hakbijlen, voetstukken voor brancards van T. B. wagens en 9 spoorbiels. Verder nog 10 houten emmerdeksels, 8 wijzerplaten, planken en stokken, 13 borden waarop een te schilderen tekst en een houten vergrootglashouder. Bakje waarin autolichtbatterij voor chauffeur.

Materiaal voor een keuken, hout, asfalt, glas, hang- en sluitwerk, hangsloten, spijkers, houtschroeven, slotschroeven, scharnieren, bos panlatten, planken, berken triplex, verf en lijm. Reparaties aan voertuigen, o.a. aan de molen van de wagens, 6205 en 2606, nieuw bred van wagen 6204.

Familie De Groot-van Vonderen met zoon Jan en Evert op buurtschap Maasstraat staande tussen de soldaten.

Het paard van soldaat Wijdeven stond gestald bij boer Grard Verkuilen. Normaal huisden we van Allerheiligen tot Pasen in de goeikamer, verwarmd met de Leuvense Stoof. Nu zaten we in den herd voor verwarming en koken op het houtgestookte fornuis.

Sinterklaas ging niet ongemerkt voorbij voor de jongens, zo ver van huis: vader maakte voor de goedheiligman van geelgroene spijkerverpakking een mijter en zorgde voor een vergulde bisschopsstaf. Deze kwamen bij verassing in 1995 pas weer boven water.

De laatste opdracht was 10 april 1940. Buiten het aangenomen werk besteedde vader 241 uur aan karweien, voor 45 cents per uur. Maandelijks werd de schuld vereffend, de laatste op 1 mei 1940. Negen dagen later brak de Tweede Wereldoorlog uit.

Na de oorlog zochten enkele soldaten weer contact, zoals Grard Wijdeven uit Mierlo-Hout en Jan Kruif uit Tiel. In de vijftiger jaren ontvingen we een nieuwjaarskaartje van soldaat Wijn, Archimedesstraat 12 uit Eindhoven. Over de mobilisatie schreef ik eerder Wij maken het nog best.

Reacties (5)

Tamar zei op 29 oktober 2019 om 19:22
komt er nog een vervolg op het karrenwiel deel 1,2,3 en 4 want ben heel erg geïnteresseerd hoe de "hoepel" gemaakt werd en neem aan dat dat gebeurde nadat de spaken gemaakt werden.
Rini de Groot zei op 30 oktober 2019 om 14:51
Tamar, ik vind het fijn te vernemen naar je interesse helaas waren er andere actuele verhalen. En voor een foto bij het vlg. verhaal zit ik met het soort reisvervoer naar de locatie en verlang een felle zon op het voorwerp.
Van eerder gemaakte afbeeldingen en later thuis bekeken was ik niet tevreden.
Ondertussen kun je je alvast verdiepen naar het kijken van een filmpje met een link naar de Wagenmaker Toon Wortel uit Eemnes, dit vindt sneller plaats met meerdere machines. https://www.youtube.com/watch?v=Nb0OL2KfThQ
Ik ga er zo snel mogelijk mee verder wil graag de afbeeldingen uit de zestiger jaren laten zien.
Ik stond versteld van de reactie bij dit onderwerp, hierbij voor de lezers een link naar het karren verhaal.https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/een-karrenwiel-maken-4-de-spaak
Rini de Groot. zei op 29 juni 2020 om 13:14
Beste Tamar, inmiddels heb ik het Karrenwiel zover beschreven. Nu komen de velgen, de hoepel door je genoemd. En ga de draadrichting bekijken in de stapel van de halffabricaten. Voor meer informatie ben ik aangewezen op de musea.
Rini de Groot. zei op 29 juni 2020 om 15:06
De 'Commandopost' het woonhuis, de schuur en boerderij waar soldaat Grard Wijdeven zijn paarden verzorgden zijn nog aanwezig.
Zoals ik vertelde samen we als normaal geschaard rond de keukentafel,
daar vonden allerlei activiteiten plaats, zoals het Klompenlappen van Vader.
Rini de Groot. zei op 30 september 2021 om 19:20
M’n oudere zus vertelde dat zij als kind om de beurt wekelijks de prullenbak staande op de ‘goeikamer’ van de Kapitein en Aalmoezenier mochten ledigen. Een verassing wanneer er een blank papier bijzat om op te tekenen. Met de huidige kassabon waren zij, maar later wij ook gelukkig geweest.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen