skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

De molen van Jetten

Niemand minder dan de schilder Piet Mondriaan legde deze molen op doek vast. Maar "de molen van Jetten" is vooral een begrip voor inwoners van Uden en omgeving. De datering van het markante bouwwerk is lastig. De oudste datum die in de molen te vinden is, is 1811.


In een balk staat de tekst: “Dese nuwe moole wort nu aengemale door Hendrieca Alegonda van…”. Verwijst dat nu naar het bouwjaar of komt de molen ergens anders vandaan en is hij in 1811 in Uden opnieuw gebouwd?

Van “Hendrieca” weten we wel wie dat is geweest: Henrica Aldegondis van Gemonde. Vermoedelijk heeft Henrica de molen geërfd. Samen met haar tweede man Henricus Jacobus van den Broek bezat zij tot 1843 alle vier de windmolens die er op dat moment in de gemeente Uden stonden.

De vier molens worden later onder de kinderen uit het eerste huwelijk van Henrica Aldegondis met Andreas Ignatius van der Meulen verdeeld.

Na wat wisselingen is het even onduidelijk in wiens handen de latere molen van Jetten komt, maar van 11 mei 1863 tot 22 september 1863 is Anna Maria Antonia Rohling eigenaar. De minderjarige Anna Maria is het kleinkind van Anthonia van der Meulen.

Het eigendom slaat dus een generatie over, maar is van korte duur. Haar oom Andreas Ignatius Verhoeven neemt het bouwwerk over. Ook dat duurt niet lang en Martinus Poos komt in beeld. Hij is eigenaar van 1867/68 tot 1883. Hij is naast eigenaar ook zelf molenaar en winkelier. Later gaat de molen over in handen van Cornelis Roozen die een benzinemotor van 16 PK in de molen aanbrengt.

Op zijn beurt doet Roozen de molen over aan Franciscus Bakermans. Hij verplaatst de molen - vanwege de geringe windvang tussen de tegenwoordige Helenastraat en Hooihofstraat - naar het open veld, naar een plek aan de huidige Aalstweg. Later in 1922 neemt broer Wilhelmus de molen voor 5000 gulden over. Niet lang want nog datzelfde jaar verkoopt hij de molen.

Dan komt in 1922 de naamgever in beeld: Antonius Petrus Martinus van Jetten, geboren op 20 oktober 1896 in Bergen. Na de aankoop van de molen – met toebehoren zoals hamers, zeilen, “alle zakken en complete kraan” – krijgt hij ook toestemming voor de uitbreiding van zijn graanmaalderij. In 1965 neemt de gemeente Uden de molen voor 17.000 gulden over. Jetten overlijdt op 15 mei 1985 in Uden.

Door de jaren heen is de molen vaak opgeknapt en onderhouden. Ook in 2010 worden de wieken helemaal gerestaureerd en krijgt de molenkast zijn oorspronkelijke kleuren terug. Hierdoor komt het schilderij van Mondriaan spreekwoordelijk opnieuw tot leven. Vijftig jaar na zijn overlijden wordt 1994 uitgeroepen tot Mondriaanjaar. 

Uden neemt daar aan deel met het thema Mondriaan en molens. Het schilderij komt speciaal hiervoor vanuit Canada naar Uden. Direct ontbrandt de discussie of dit wel echt de Udense molen is. Het zou ook om de Volkelse of Heeswijkse kunnen gaan. Maar voor menig Udenaar staat vast: het is de molen van Jetten.

Reacties (3)

Conny van Hees, Uden zei op 14 augustus 2013 om 15:08
Hierbij twee foto's van de molen van Jetten, in de winter van 1993-1994. Molen Jetten 1993 Molen Jetten 1993 1994Erna zei op 6 augustus 2020 om 16:53
De "nieuwe molen" werd geërfd door dochter Antonia van der Meulen. Zij trouwde met Johannes Adrianus Verhoeven. Eén van de kinderen van dit echtpaar, Hendrica Allegonda Verhoeven, gaat trouwen met Clemens Rohling, zij krijgen 1 kind, te weten de in het artikel genoemde Anna Maria Antonia Rohling. Dit meisje wordt heel jong wees. Op dat moment leven haar opa (Johannes Adrianus Verhoeven) en oma (Antonia van der Meulen) nog. Als opa en oma overlijden erft het enige kind van Hendrica Allegonda Verhoeven een deel van de molen (van Jetten). Dit meisje overlijdt zelf als ze 7 jaar is op 22-09-1863. Dan is te lezen dat haar oom, de broer (Andreas Ignatius Verhoeven) van haar moeder en de moeder van haar overleden vader samen haar gedeelte van de molen (van Jetten) erven.
De advertentie bij het artikel is niet van deze molen (van Jetten), maar van de molen die geërfd werd door de broer van Antonia van der Meulen, t.w. Adrianus Arnoldus van der Meulen. Deze molen werd verkocht in 1869.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 7 augustus 2020 om 14:45
Bedankt voor je nadere uitleg van de opeenvolgende eigenaren van deze molen. Het maakt het verhaal rondom de molen een stuk duidelijker. Ook goed om te weten dat de advertentie dus niet op deze molen betrekking heeft. Nogmaals dank Erna voor je reactie.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen