skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

De Nachtwacht op doortocht langs Middelrode

Rijkswaterstaat besteedde het klein onderhoud aan de bruggen en sluizen over en in de Zuid-Willemsvaart uit. Zo was Sluis 0 bij Den Bosch tot en met Sluis 6 in Helmond gegund aan de Firma Munsters in Erp. En dus werd ik medio juli ‘55 onder zomerse temperaturen met Heintje van Berlo naar de Kènaal gestuurd.

Een reparatie aan de brug en Sluis 2 in Middelrode, door bewoners ‘de Milrooise‘ kanaalbrug genoemd. Zittend op zijn NSU-motor en zonder helm had ik moeite om in de bocht schuin te hangen, shorttrack. Over zijn schouder zag  ik de Kattenogen in het wegdek: witte reflectors.

Op het karwei aangekomen, wachtten we voor het laswerk op een krachtstroomaansluiting. De benodigde elektricien was onbereikbaar vanwege een onbetaalde telefoonrekening, zoals de brugwachter hoorde aan de informatietoon. Het gereedschap en de gasflessen waren opgeslagen in een aanhanger, voor werkzaamheden vanuit de sluiskolk beschikten we over een boot. Op het moment dat de ‘bak’ met schepen werd gevuld en wanneer zij stroomafwaarts voeren, lag ons werk stil.

Onderwijl werd ik dan door het personeel onderwezen, want in Uden stroomde alleen de Leigraaf. Alle bewerkingen van de brug en de sluisdeuren waren handmatig. Ik merkte dat de deuren al niet meer te openen waren bij een waterhoogteverschil van slechts enkele cm’s.

Een gat in de romp werd gedicht met reuzel of een stuk rauw spek, een week later las ik zo’n voorval in de krant.

Men vertelde over de Zwaaikom en het verdwenen Jaagpad, de boot die werd voortgetrokken door mens, paard of hond. Een zinker onder het kanaal werd aangegeven met het gele bord waarop de letter Z. Ik zag een boot in rouw voorbij komen, met zwarte wimpel; een met langszij liggende schroeven en het fooienzakje voor de dienstdoende sluiswachter.

Bij het vollassen van de in de meerpaal gesleten groeven bemerkte we dat deze met beton opgevuld was! Bij het verwijderen van de halfronde, stalen reling vloog de hamer van de steel. Het laatste wat ik ervan zag, waren enkele luchtbellen in het water. Mijn blote rug zag na enkele dagen rood, mijn maat ‘verzachtte’ de pijn en goot met een gieter olie over de zere plek.

Onze dorst werd gelest met flessen gazeuse limonade uit het beneden aan de dijk gelegen kruidenierswinkeltje, dat uitverkocht raakte. Schoonmoeder uit Odiliapeel bezocht ons, op weg voor familiebezoek in Balkum (Berlicum). Na twee weken was het karwei geklaard en ik een ervaring rijker. We keken uit naar de enige jaarlijkse vakantieweek, augustus, terwijl de dagen al gingen korten. We beloofden terug te komen om de schots en scheef geplaatste sluitringen van de brug ordelijk te plaatsen.

In opdracht van Rijkswaterstaat maakte Piet van Hek een paar sluisdeuren. Deze werden vóór de levering door Waterstaat diagonaal gecontroleerd. In 1942 werd de opgerolde Nachtwacht opgeslagen in de grotten van de Sint-Pietersberg te Maastricht. Na de oorlog waren voor de terugweg de wegen te slecht en werd voor transport over water gekozen met o.a. de Zuid-Willemsvaart. Zo passeerde de Nachtwacht ook Middelrode.

Met dank aan de Heemkundekring Berlicum en Cees Verhagen voor het mogen gebruiken van de foto’s uit Verhagens boek: De geschiedenis van de Zuid-Willemsvaart : het kanaal van eenheid en scheiding (Someren, 2000).

Reacties (8)

Jo Somers. Gulpen. zei op 28 juli 2014 om 17:01
Hallo Rien,
we spraken o.a. over de schuilplaats van de schilderijen van het Rijksmuseum tijdens WO II. Hierover kwam ik een stukje tegen in een boek dat ik leende in de bibliotheek in Gulpen.
Gegroet uit een warm Zuid-Limburg.
Ps. Ik kreeg zojuist, heel toevallig een mail over de schuilplaats en stuur het stukje vergezeld van een foto naar bhic toe.
CGM de Rooij. zei op 7 december 2016 om 12:52
Hallo ,mijn schoonvader Johan Knols( aannemer) was onder de oorlog betrokken bij het verbergen van de Nachtwacht. Er is een foto waar hij staat naast de kist, genomen in Maastricht na plaatsing op de boot ,voor het retourvervoer over de zuid Willemsvaart ,de foto stond in een maastrichts artikel op de pc . Hoe kom ik in het bezit hiervan? Groet CGM de Rooij
Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 13 december 2016 om 14:24
Zoek eens in de kranten www.delpher.nl
Rini de Groot. zei op 25 februari 2018 om 21:38
In de oorlogsjaren dat m'n broer (1928) op de Ambachtsschool in Veghel zat
heeft hij langs de Zuid-Willemsvaart een mevrouw een boot voort zien trekken.
Helena zei op 25 februari 2018 om 23:17
Lees nu pas dit verhaal. Tevens wat recht zetten: sluis 6 is in Beek en Donk, sluis 7 was in die jaren net voor Helmond en sluis 8 net voorbij Helmond, maar die laatste twee vallen nu wel onder Helmond.
http://www.binnenvaartinbeeld.com/nl/zuid_willemsvaart/sluis_6

Dat die boot die in de oorlogsjaren voortgetrokken werd door een mevrouw zal er mede aan gelegen hebben dat er geen of weinig brandstof verkrijgbaar was of geen sleepboot of paard beschikbaar. Heb er mijn schoonmoeder zaliger (geboren onder sluis 0, gehuwd onder sluis 8) wel eens over horen vertellen uit haar eigen ervaring als schippersdochter; zwaar werk.
Rini de Groot zei op 26 februari 2018 om 12:06
Helena bedankt voor de aanvulling. Vermoedelijk had m'n baas het werk,
centraal gelegen tussen Den Bosch en Helmond, aangenomen.
Prachtig dat gezegde, geboren en gehuwd, onder de sluis.
Rini de Groot. zei op 28 mei 2018 om 07:57
Gister werd tijdens de IVN Wandeling in Mildam (Heerenveen) ons verteld. Dat in 1942 in de omgeving van Paasloo een kunstbunker werd gebouwd. Bedoeld om Nederlandse kunstschatten te beschermen, waaronder Nachtwacht.
Rini de Groot. zei op 11 juni 2018 om 14:49
Bij onze studiereizen in het buitenland ontdekte we op de wegenatlas,
voor ons onbekende ‘Romeinse Limes’ vermeldingen.
Gister liepen we bij de IVN wandeling op de terugweg van Harmelen via de Romeins Limes en jaagpad van de Oude Rijn, terug naar Woerden.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.