skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De Odulphuskerk in Best

Jan Brouwers
vertelde op 27 november 2014
bijgewerkt op 19 december 2017
Er zijn maar heel weinig plaatsen die kunnen zeggen dat hun kerk genoemd is naar een plaatsgenoot. In Best is dat het geval en dat is uniek voor Nederland.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-BrabantDe kerk hier is genoemd naar de H. Odulphus en die staat – naar men zegt – op de plaats waar de boerderij stond waar Odulphus geboren werd. In 805 werd hij pastoor in Oirschot en later ging hij in het voetspoor van Willibrord en Bonifatius de Friezen bekeren.

Odulphus stierf in Utrecht en werd daar begraven. Dat was jammer voor Best, want rond 1150 werd Odulphus heilig verklaard en het graf van een heilige trekt altijd veel pelgrims. Blijkbaar hadden ze er iets op gevonden, want het blijkt dat tijdens de Middeleeuwen in de kerk van Oirschot de vader van Odulphus, Bodgesus, werd vereerd. Best hoorde toen nog bij de parochie van Oirschot.

De inwoners van Best probeerden de verering van de H. Odulphus naar hun eigen dorp te verplaatsen. In 1437 bouwden ze een kapel waar de heilige vereerd kon worden en in 1553 werd dit hun eigen parochiekerk. Maar de parochie Oirschot weigerde de reliek die ze in 1480 uit Utrecht had verkregen aan de nieuwe parochie te geven. Het duurde tot 1620 vooraleer de parochie in Best de hand kon leggen op een vingerkootje van de heilige. Deze reliek wordt nog steeds in de kerk in Best bewaard.

Een echte grote bedevaart heeft Odulphus nooit op gang gebracht, maar de inwoners van Best zijn hun heilige zoon nooit vergeten. Ook in de tijd tussen 1648 en 1795 toen de katholieke verboden was, beleven ze hem vereren. En sinds 1979 is er jaarlijks zelfs weer een processie, op de eerste zondag na 12 juni, zijn feestdag.

De kerk was het middelpunt van de parochie. Een plek van bezinning, bijpraten over alledaagse dingen en natuurlijk deelname aan de heilige mis.

Om alles in goede banen te leiden was er de pastoor. In de jaren vijftig was dat pastoor A.A.M. Swagemakers, weet je nog? Zijn kapelaans waren J. van Kemenade en F.G.J.A. van Esch.

 

Pastoor Swagemakers Pastoor A.A.M. Swagemakers (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a14819)
Pastoor Swagemakers    

Begrafenis van gemeentesecretaris L. Jansen, 19 februari 1960. Pastoor Swagemakers zegent de kist. (Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, Foto- en filmcollectie Heemkundekring "Dye van Best", 11076 - 501363)

En wat voor herinneringen zijn er nog aan pastoor J.F. Maas? Hij kreeg de parochie in 1963 onder zijn hoede. Hij zwaaide er nog lang de scepter, want op de foto hieronder zien we hem in 1980 tijdens een rondleiding van hoog bezoek. Welke herinneringen leven er nog aan beide pastoors of hun kapelaans? Je kunt je verhalen hieronder met ons delen.

Pastoor Maas    

Z.K.H. Prins Claus von Amsberg wandelt door de Hoofdstraat van Best in gezelschap van het gemeentebestuur en pastoor Maas, 29 april 1980. (Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, Foto- en filmcollectie Heemkundekring "Dye van Best", 501510)

 

Reacties (4)

Rien de Groot zei op 23 juni 2016 om 16:18
Een kennis van me ergerde zich in de zestig jaren aan het interieur
van deze kerk, de met dodenkop, spaans rood behandeld metselwerk.
Bij de restauratie in de tachtiger jaren, is deze kleurstof verwijderd.
Rien de Groot zei op 24 juni 2016 om 09:33
Marilou,
In de tachtiger jaren was er een maanden lange restauratie.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 juni 2016 om 12:37
Oké, dank voor de toevoeging, Rien!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!