skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

De Oude Tekenschool

Cor Kerstens
Cor Kerstens
vertelde op 23 oktober 2018
bijgewerkt op 24 oktober 2018
Het gebouw naast de Lambertuskerk aan het Schuurkerkpad heet tegenwoordig De Oude Tekenschool. De oorspronkelijke naam was echter het catechismuslokaal.

In de notulen van het kerkbestuur van de Lambertusparochie staat te lezen: “Behoudens goedkeuring van Z.D.H. den Bisschop met algemene stemmen aangenomen het bouwen van een catechismuslokaal begroot op ongeveer f. 3.000,-”. Deze notulen werden op 13 april 1902 goedgekeurd.

Nog voor toestemming aan de bisschop was gevraagd, had het kerkbestuur het werk al gegund. In de Provinciale Noordbrabantsche en ’s-Hertogenbossche Courant van 3 april 1902 stond dat de bouw voor f. 3727,- door A. Nooijens uit Etten uitgevoerd mocht worden.

Het catechismuslokaal werd gebouwd op een perceel dat eigendom was van de Lambertusparochie, waarop ook de kerk stond. Op de hulpkaart van het Kadaster stond het gebouw in februari 1904 al ingetekend.


Naast de gebruikelijke activiteiten die in het catechismuslokaal plaatsvonden was er ook een avond-tekenvakschool in gevestigd. Uit het jaarverslag van 1922 van de tekenschool krijgen we een indruk wat deze school inhield. De officiële benaming van de school was de Patronaat Teekenschool. Het was een bijzondere gesubsidieerde avondschool. Doelstelling was om leerlingen die niet in staat waren dagonderwijs te volgen, een goede theoretische technische opleiding te geven. Alleen zeer goede leerlingen mochten van dit onderwijs gebruik maken. De opleiding duurde vier jaar en het schooljaar liep van 1 oktober t/m 31 maart. De avondlessen waren van maandag t/m vrijdag, iedere avond van 17:45 tot 18:45 uur.

Het lespakket op de tekenschool van Etten bestond uit de volgende vakken: rechtlijnig tekenen, vaktekenen (opmeten inbegrepen), handtekenen, vormtekenen (schetsen inbegrepen), ornamenttekenen, projectieleer (beschrijvende meetkunde en perspectief inbegrepen), rekenen (ambachtsrekenen en prijsberekening), meetkunde (vlakke en ruimtemeetkunde), werktuigkunde (theoretische en toegepaste sterkteleer), materialenkennis, electriciteitsleer, Nederlandse taal, aardrijkskunde en geschiedenis. Omdat het een bijzondere school was, werd er ook godsdienstles gegeven.

In 1922 telde de school 44 leerlingen. Het schoolgeld bedroeg tussen de f. 1,50 en f. 3,00 per jaar. Jaarlijks kreeg de school f. 500,- subsidie van de gemeente en f. 1.000,- van het Rijk. Met de komst van de Don Bosco Ambachtsschool was het afgelopen met de tekenschool in het catechismuslokaal. Vanaf 1 oktober 1954 werden de lessen op de Ambachtsschool gegeven.

Het gebouw kende veel andere gebruikers. Nadat een bombardement op 13 oktober 1940 een gedeelte van de Gerardus Majellaschool had verwoest, werden twee klassen in het catechismuslokaal ondergebracht. Door ruimtegebrek zaten er nog klassen van de Gerardus Majellaschool in het gebouw tot de komst van de Heilig Hartschool.

Ook heeft er begin jaren vijftig een kleuterklas in gezeten. De Welpen hadden er hun thuishonk en ook de harmonie repeteerde er.

In 1985 heeft het kerkbestuur het gebouw aan particulieren verkocht. In het begin was er Drukkerij Romein gevestigd. Daarna werd het bewoond door particulieren, die het in fasen hebben verbouwd tot de huidige woning.

Bronnen:
BHIC, ’s-Hertogenbosch, Kadaster.
West-Brabantsarchief Bergen op Zoom, Archief St. Lambertusparochie.
Verslag van den staat van het onderwijs in het Koninkrijk der Nederlanden over 1922-1923 [volgnr. 1] Uitgegeven ca. 1924 (schatting).

Reacties (2)

Theodora de Jong zei op 14 februari 2020 om 14:24
Beste meneer Kerstens,
Ik ben een leerling geweest van Benno Sloots, de schilder. Ik was toen een jaar of 13, 14. Benno woonde toen met zijn vrouw en kinderen aan de Koninginneweg in Amsterdam, waar ik iedere zaterdagochtend in zijn atelier kwam. Ik heb veel goede herinneringen en zou graag weer eens contact hebben met mijn oude tekenleraar. Ik ben nu 64 jaar. Heeft u een emailadres of een telefoonnummer van Benno?
Met vriendelijke groet, Theodora ( toen Doortje) de Jong.

(Contactgegevens verkrijgbaar via het BHIC)
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 februari 2020 om 19:19
Hallo Theodora, bedankt voor je berichtje. Hopelijk gaat het lukken om met Benno Sloots in contact te komen.

We zijn nu wel heel nieuwsgierig geworden naar uw herinneringen aan hem... welke schiet u als eerste weer te binnen? Zou u dat met ons willen delen?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen