skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

De paden op

“Deelnemers aan de Bevrijdingstocht van WSV De Roofvogel” is onze enige informatie bij deze fraaie kleurenfoto. Erg verhelderend is dat natuurlijk niet.

De paden opWe nemen aan dat de kinderen (ze lijken ons niet ouder dan hooguit een jaar of 12) in het rood/wit op de voorgrond, leden waren van De Roofvogel. Een actieve wandelsportvereniging uit de Vogelwijk in Oss.

Het vaandel in het midden van de foto is van de in smetteloos wit geklede WSV Prinses Margriet uit Berghem. Wie weet wie we op deze foto zien? Wie kan ons meer vertellen over de wandelclubs of de Bevrijdingstocht? Was die eenmalig, of was dat een jaarlijks evenement?

Praat ons eens bij en deel je kennis!

Reacties (9)

J.de Natris zei op 6 december 2016 om 14:33
Mijn naam is Koos de Natris,
Ik ben begonnen bij Oss Voorwaarts in 1955,toen was er in iedere wijk in Oss wel een wandelvereniging,ik denk 7/8. Zij gingen iedere week ergens wandelen.In oss werdt toen al vele tochten gehouden,b.v.:Vogelwijk,avondvierdaagse,witte molentocht,zwanenberg,K.A.j tocht,Roofvogel,Op de oude Heescheweg,etc.
Frans van de Pol zei op 9 december 2016 om 08:38
Dag Koos,

Hartelijk dank voor een interessante reactie! Zelf heb ik nooit geweten dat er in de jaren 50 zo'n wijdverbreide wandelcultuur bestond.
Zijn er nog andere mensen die herinneringen aan deze tijd hebben en die ons wat meer kunnen vertellen? Bijvoorbeeld: welke afstanden werden gelopen? Was het puur ontspanning, of zat er ook een wedstrijdelement in deze tochten? Wat waren de piekjaren van het georganiseerd wandelen, en wanneer (of waarom) kwam de klad er in?
Kom wandelaars: laat eens van je horen!
Koos de Natris zei op 9 december 2016 om 16:23
Hr.v/d Pol,
Naar aanleiding van je vragen het volgende : de afstanden 5-10-15-20-25 km,en het ging natuurlijk ook om de prijzen,iedere groep werd gejureerd en iedreen wilde met de grootste beker thuiskomen.De piekjaren waren volgens mij tot 1965,(wat de verenigingen in oss betreft.Er word nog steeds ontzettend veel gewandeld : o.a. Internationaal en wereld wijd : I.M.L - I.V.V etc.Zelf ben ik Internatinonal Masterwalker en European Walker,sommige zijn Centurion.De meeste wandelaars houden ook een wandelpas of Boekje bij alwaar ze hun gelopen afstanden bijhouden,hoe het weer was en met wie ze gewandelt hebben en hoe de tocht was.De klad komt er nooit in,er wordt op dit moment veel gewandelt(individueel),maar ooknog wel in Clubverband.Zelf wandel ik al meerr als 50 jaar.
Thea van Gammeren zei op 10 december 2016 om 13:52
In de jaren 50 was ik lid van de wandelsportvereniging Hertog Jan uit Waalwijk.
Wij wandelden in" uniform", dit was een donkerblauwe rok met witte bloes. Ook in Oss liepen wij volgens mij de Winterserie bij de wandelver. de Vogelwijk. Daar heb ik nog medailles en een tegeltje van. Ook het wandelboekje heb ik nog met de gelopen afstanden erin. Vooral in Brabant en Zeeland wandelden wij speciale tochten. Toevallig dat ik nu sinds kort in Oss woon en dit bericht las ! Leuk!
Frans van de Pol zei op 12 december 2016 om 09:09
Beste Wandelaars,

En zo worden we langzaam ingevoerd in een wonderbaarlijke wereld waar wij voorheen niets van wisten.
Dus: wandelen is een internationale jurysport, waarbij niet alleen medailles en tegels te winnen zijn, maar waarbij je ook nog eens titels (of zijn het rangen?) als "International Masterwalker" kunt verwerven.
En het zijn niet zomaar losse wandelingen maar b.v. ook "winterseries" of "speciale tochten".
Waar let zo'n jury op, bij het beoordelen van een prestatie? En wat moet iemand doen om het te schoppen tot bijvoorbeeld "International Masterwalker"?
We horen het nog steeds graag.
En natuurlijk zijn we ook nog steeds benieuwd of er mensen zijn die zichzelf of anderen op deze foto herkennen, of die weten wanneer hij genomen is!
Reacties blijven dus welkom!
Koos de Natis zei op 13 december 2016 om 16:13
Hr. v/d Pol,
Om Internat.Masterwalker te worden,moet je in de volgende landen hebben gelopen : Nederland(4daagse)-belgie(Blankenberge,Luxemburg(Dikirch,Engeland(Wellingborough,Zwitserland(Bern(,Ierland(Castlebar),Denemarken(Viborg) en Japan(Higashimatsuyama.
Dit zijn de oprichtingslanden v/d I.M.L.
Voor European Walker,de voornoemde landen,plus eventueel :Frankrik(Chantonnay,Noorwegen(Verdal),Finland(Vasa)Italie-Oostenrijk etc.
Om Pan Pasific Walker te worden,resp.Nw.Zeeland ,Australie,USA,aiwan,China,Korea,Indonesie.
IK zelf heb er vele van gelopen,als je belangstelling hebt,kunnen we wel een keer een afspraak make en kun je voor het archief foto,s maken v/d medailles etc. Tel.:06-17012067.
Frans van de Pol zei op 23 december 2016 om 09:29
Meneer De Natis,

Hartelijk dank voor een verdere inkijk in uw wereld. Het is informatie die wij nooit vermoed hadden achter een foto als deze, dus wij zijn erg blij met uw inbreng. U heeft onze kijk op het wandelen hiermee voorgoed veranderd!

Even foto's komen maken is, gezien mijn agenda voor de komende maanden, een beetje lastig, maar uw verhalen zijn wat ons betreft van zichzelf al zó beeldend dat wij denken dat ze het zonder verdere illustraties ook wel redden!
Nelleke Reijs zei op 2 februari 2017 om 13:40
Ik heb van 1952 tot 1965 in de Vierwindenlaan gewoond. Heel vaak (ik denk vooral in de jaren '50) kwamen er op zondagen wandelclubs langs; allemaal in keurige uniformen en veelal marsliedjes zingend. Ook een keer een club jonge mannen (althans, zo zagen ze er uit in de ogen van een kind) die opgewekt zongen: "wij zijn de meisjes van 't confectie-atelier, de modinetten, de modinetten, en we doen aan elke mode mee".
Nelleke Reijs zei op 2 februari 2017 om 13:42
Sorry, een paar storende typfouten in mijn verhaal: 'voor in de jaren '50' moet zijn 'vooral in de jaren '50'en 'opgen' moet zijn 'ogen'. Excuus!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen