
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Politiek bewoog hij zich van de Rooms-Katholieke Staatspartij via het Nationaal Front tot hij in 1941 bij de NSB terechtkwam. In hetzelfde jaar verhuisde hij naar Breda.
Vóór de oorlog was Sassen betrokken bij het Rooms-Katholieke Werklieden Verbond in West-Brabant. Hij streefde, aldus een wethouder van Made en Drimmelen, naar een betere verhouding tussen boeren, middenstand en arbeiders. Hij zou zelfs erevoorzitter van de afdeling zijn geweest.
Ook als NSB-er zette hij zijn propagandakwaliteiten in. Als spreker op bijeenkomsten, maar ook als chef Pers en Propaganda van zijn afdeling. Hij publiceerde richtlijnen voor NSB-propaganda onder Brabantse katholieken, die hij samen met zijn broer Ad had opgesteld. Brabanders waren volgens hem niet voor propaganda van “boven de Moerdijk” vatbaar.
Voor de RK Middenstand en de RKSP had Sassen vóór de oorlog al spreekbeurten in Veghel gegeven. Op 23 augustus 1943 werd hij benoemd tot burgemeester. Zijn installatie was een wat bombastische NSB-manifestatie. Sassen woonde in het huis van de ondergedoken joodse familie Andriesse aan de Sluisstraat.
Als burgemeester maakte hij propaganda voor Winterhulp Nederland (WHN) en de Nederlandsche Volksdienst (NVD) en schreef hij nazigezinde artikelen in het Veghels Weekblad. In 1943-1944 hield hij als Den Eigenheimer ook zijn Brabantse Radiopraatjes. Voor het overige “(...) deed hij in Veghel geen kwaad (...),” zoals burgemeester Eliëns het later uitdrukte. En het gemeentepersoneel dacht er niet veel anders over...
Op 5 september 1944 vluchtte Sassen en belandde via Duitsland in Midden-Nederland. In november 1944 werd hij nog waarnemend burgemeester in Oudenrijn. Op 5 mei 1945 meldde hij zich en werd geïnterneerd in Kamp Vught.
Het Bredase Tribunaal van de Bijzondere Rechtspraak veroordeelde Sassen in 1947 o.a. tot 7 jaar internering, onder aftrek van de tijd die hij al in Vught had doorgebracht. Juist de propaganda nam een prominente plaats in de tenlastelegging en de veroordeling.
Na vier jaar in Kamp Vught werd Willem Sassen vervroegd in vrijheid gesteld. Hij woonde daarna in Breda en overleed in 1962 in Duitsland, drie jaar na zijn vrouw.
De bekendste zoon van de burgemeester is de SS-journalist Willem Sassen (1918-2002), die na de oorlog naar Argentinië vluchtte.