skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

De Rooijsche Steenfabriek

Er waren rond 1898 meerdere steenbakkerijen te Sint-Oedenrode. Onder anderen bakten L. van der Hagen, H. van der Heijden, A. der Kinderen, Hendrik der Kinderen, A. de Visser, W. van Grinsven, G. Donkers en W. van den Broek stenen.

In 1899 (1898) kregen Johannes en Henricus Werners toestemming tot het oprichten van een steenbakkerij met oven. Deze bakkerij groeide uit tot de grote stoomsteenfabriek en cementindustrie van Jan Werners-Perée aan de Nijnselseweg. Vrij kort na de oprichting werd de cementindustrie afgestoten. Dit werd betonfabriek Meulengraaf. Deze had op de steenfabriek gewerkt als meesterknecht. Theo Weners was de laatste eigenaar van de steenfabriek. Hij was de steenbaas, zoals zijn werknemers hem noemden. Op 18 oktober 1973 werd de 43 meter hoge schoorsteen opgeblazen.

In de omgeving van de fabriek, vooral in de omgeving van de Hoogstraat, zat veel leem in de grond. Deze leem werd uitgegraven en dan begon het productieproces. Je kunt nu nog duidelijk zien, waar nog leem onder de grond zit. Het landschap is hoger. De eerste leemputten lagen langs de Leemputtenweg. Daar werd een spoortje aangelegd voor het vervoer van de leem met paard en wagen. Later kwam er ook een locomotiefje, een Orenstein en Koppel en werden er kiepkarretjes gebruikt voor het transport.

Op de steenfabriek waren nogal wat paarden nodig voor het vervoer. Jan Spank (Jan van de Ven) was de paardenhandelaar. In de Beurs op de Heuvel werd dan een paard gekocht onder het genot van meer dan één borreltje. Een van de eerste vrachtauto’s was een Mack, een achtergelaten vrachtwagen van het Amerikaanse bevrijdingsleger.

Een stoommachine leverde energie om allerlei machines aan te drijven. Later werden de drijfriemen aangedreven door een elektromotor. .

Zwevers mochten (nou mochten, Theo Werners had het eigenlijk liever niet) in de nacht bovenop de oven te slapen wanneer ze toestemming kregen van de stoker. Vaak ging dat samen met wat drank en mijn opa die in Schijndel woonde en op de fabriek stoker is geweest, hield daar wel van. Vaak vielen dan de stenen om en kwamen er veel misbaksels, omdat er ineens te hard gestookt werd of er kwamen veel zachte stenen, omdat de stoker in slaap gevallen was. Het was een secuur werkje om de temperatuur op 1200 graden te houden.

Eind jaren vijftig van de twintigste eeuw bedroeg de productie ongeveer vijf miljoen stenen. In 1962 was Jan Werners mededirecteur. Hij was de zoon van eigenaar Theo Werners, die getrouwd was met Francine Swinkels. Veel van de machines die nodig waren voor de productie werden ontwikkeld door Theo Werners zelf. Hij was gek op machines.
Veel mensen in Rooi zullen hem zich herinneren van zijn auto’s en motoren.

Door de verdere toenemende industrialisatie konden alleen de grotere steenfabrieken zich staande houden. Kleinere fabrieken gingen failliet. Zo ook de N.V. Rooische Steenfabriek. In maart 1967 werd voor de 29 personeelsleden een ontslagaanvrage ingediend. Zo verdween na bijna tachtig jaar met de steenoven ook de markante schoorsteen. De gemeente had het hele steenoventerrein tot agrarisch gebied verklaard, waardoor het hele complex alleen als agrarische grond verkocht mocht worden.

Het pakte echter anders uit: op het terrein bouwde de Bestse NBB (ondernemingsbedrijf) drie grote opslaghallen die verhuurd gaan worden. Die hadden een koopje!!!!!

Foto's: collectie Jack Werners en Jo van der Kaaij.
Bron: Jack Werners in Heemschild 40 (2006) afl. 1, p. 3 t/m 35.

Presentatie door Mw. Willie Damen over de Rooijse Steenfabriek: klik hier.

Reacties (17)

Willie Damen van de Mosselaer zei op 15 januari 2015 om 15:06
Volgens de laatste berichten waren er voor de oorlog al vrachtauto’s in het bedrijf aanwezig.
Marcel van der Voort zei op 22 december 2016 om 17:10
Mijn vader, Sjef van der Voort (1914-1990), tijdens zijn leven een gepassioneerd kunstschilder en tekenaar, heeft rond 1949 bij een steenfabriek in Sint-Oedenrode een aantal schetsen gemaakt. Het jaartal is gebaseerd op het feit dat er een schets van mij als baby in hetzelfde boekje zit; ik ben van 1949. Er staat geen verdere aanduiding bij de tekeningen, zodat onduidelijk blijft van welke fabriek sprake is geweest. Als u dat op prijs stelt, stuur ik u scans van betreffende schetsen.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 27 december 2016 om 15:50
Dat zouden we erg leuk vinden Marcel, en ik weet zeker dat Willie Damen (de schrijfster van dit verhaal) dat ook erg leuk zou vinden. Je mag de scans opsturen naar info@bhic.nl tav Mariët. Dan zorg ik dat ze hierbij komen te staan en dat Willie ze ook krijgt. Bedankt alvast.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 28 juni 2018 om 21:29
Marcel heeft ons een 6-tal schetsen toegestuurd van de hand van zijn vader Sjef van der Voort. Ik plaats de schetsen graag bij deze opmerking met dank aan Marcel. Naar Willie Damen, de schrijfster van het verhaal, heb ik ze ook opgestuurd. Bij de schets van het mannenhoofd is het nog geheel onduidelijk wie dit betreft. Het zou zo maar een oud-werknemer van de steenfabriek kunnen zijn. Marcel hoopt dus op veel reacties!

Gevers zei op 5 augustus 2019 om 16:07
Hoi, heeft eimand ooit foto's van de Hovers Excavateur gezien van de firma Werners-Peree
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 6 augustus 2019 om 13:28
Oei, dat is een hele specifieke vraag. Hopelijk hebben wij genoeg kenners van deze materie onder de gebruikers van onze website om je hiermee te helpen.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 6 augustus 2019 om 13:55
Er zijn een aantal jaren geleden diversen foto's beschikbaar gesteld aan het BHIC.
Ook een nakomeling van de familie Werners van wie de foto's afkomstig zijn, heb ik gevraagd of hij mogelijk wil reageren op de vraag.
Ik heb wel gezien op de foto's dat er soortgelijke machines opstaan.
Ad zei op 6 augustus 2019 om 20:08
Bedankt heb op jullie site al een foto van De Hovers excavateur gevonden
Willie Damen van de Mosselaer zei op 6 augustus 2019 om 21:25
Mariët, geef hem maar mijn mailadres.
Dan stuur ik de foto's naar hem toe waar deze soort machines opstaan. Ze zijn gemaakt bij de steenfabriek te Sint-Oedenrode.
De fotoreportage die ik toen heb overhandigd aan het BHIC waren afkomstig van degenen die onderaan het verhaal staat.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 7 augustus 2019 om 19:28
Ga ik doen Willie. Bedankt voor alles !
@Ad : fijn dat je de foto's op onze website al gevonden hebt.
Anna Werners zei op 20 februari 2020 om 17:00
Doordat ik vandaag (20 februari 2020) het overlijdensbericht van Jaap Werners las, ging ik op zoek naar verwantschap. Jaap blijkt een achterneef van mij te zijn. Op mijn zoektocht kwam ik jullie en de naam Werners tegen.
Zelf ben ik Anna Werners, een van de dochters van Jan Werners. Mijn vader bezat oa het Museum Hotel in Amsterdam.
Ik zou het leuk vinden als u meer informatie heeft over de familie Werners. Een neef van mijn vader, Theo Sprengers, had ook een steenfabriek.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 23 februari 2020 om 17:40
Hallo Anna, jammer dat het een beetje droeve aanleiding is om op onze site terecht te komen. Maar goed dat je er bent.

Een aanvullende vraag: weet je zo of je familie ook uit Sint-Oedenrode komt?

En je kent het waarschijnlijk vast, maar ken je dit verhaal? https://hart.amsterdam/nl/page/9696/johan-schopt-een-bal-door-een-ruit
Willie Damen van de Mosselaer zei op 23 februari 2020 om 19:19
Anna, zoek eens bij het BHIC onder Burgerlijke Stand, bv. onder bevolkingsregisters vul daar in Werners en Amsterdam.
Simon Koch zei op 23 december 2022 om 23:07
Beste Anna, ik heb met Rudolf op de lagere school gezeten in de Pieter de Hoogstraat, we liepen iedere dag samen op naar school. Ik heb mooie herinneringen aan verjaardagspartijtjes in het huus in Vinkenveen en boottochtjes met de Boesch speedboat en de films die je ouders vertoonden van hun reizen naar Amerika. Jullie ga en ook waterski demonstraties op de Amstell. Doe Rudolf de groeten! Met vriendelijke groet Simon Koch
Simon Koch zei op 23 december 2022 om 23:07
Beste Anna, ik heb met Rudolf op de lagere school gezeten in de Pieter de Hoogstraat, we liepen iedere dag samen op naar school. Ik heb mooie herinneringen aan verjaardagspartijtjes in het huus in Vinkenveen en boottochtjes met de Boesch speedboat en de films die je ouders vertoonden van hun reizen naar Amerika. Jullie ga en ook waterski demonstraties op de Amstell. Doe Rudolf de groeten! Met vriendelijke groet Simon Koch

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.