skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

De Rooise middenstand

Onder een middenstander of detailhandelaar wordt verstaan iemand die rechtstreeks aan de consument verkoopt. Het woord stamt nog uit de tijd dat de maatschappij in standen, oftewel in sociale klassen was verdeeld. De middenstand was dan de burgerstand van zelfstandige ondernemers en ambachtslieden.

Deze jonge middenstanders op de foto laten zich vol trots fotograferen, met waarschijnlijk op de achtergrond de in 1933 geopende brug over de Waal bij Zaltbommel. Mogelijk is de foto in spiegelbeeld afgedrukt.

Kapelaan Verhoeven vergezelde het gezelschap, ook Cees Hoppenbrouwers die met mede-middenstanders in 1934 een reis maakte naar de Jaarbeurs in Utrecht. Hij was bakker en werd in de volksmond Cees Hop genoemd. Zijn vader heette ‘het ouw Hopke’.

Het gebeurde vroeger vaak dat iemand naast zijn hoofdberoep nog een nevenberoep uitoefende. Johan Muller was kleermaker, barbier en kapper. Kleding maakte hij bijna de gehele week, maar op de woensdagmiddag oefende hij het kappersvak uit.

Op de zaterdagmorgen was hij in zijn scheersalon te vinden. Al om acht uur stonden de mensen op de stoep, de meesten hadden dan een baard van een week.

Op de Markt was het agentschap van de Hanzebank gevestigd (een katholieke kredietbank voor kleine middenstanders die eind 1923 failliet ging). G. Roelofs laat het huis in 1927 veranderen in twee middenstandswoningen (Markt 5 en 7).

 

 [Op deze foto ontving Willie een reactie van Frans van Boxmeer, zijn opa staat ook op de foto: 9e van de derde rij. Daarbij leverde Frans alle namen van de overige personen]:

 

 Op de achtergrond van de groepsfoto 25 jaar R. K. Middenstandvereniging kunnen we nog net de naam van ‘Hotel Schoonhen’ lezen. Dit pand was in vroegere tijden al een herberg met de naam ‘t Hart’.

Later maakte het deel uit van de gebouwen van de Fa. H. W. van der Hagen, grossier in koloniale waren. Rond 1921 worden er verbouwingen uitgevoerd om het gebouw geschikt te maken voor hotel.

Op de foto zien we op de voorste rij: 1 Harrie van de Kamp, 2 Graard Roelofs, 5 Chris Capal, 7 kapelaan Verhoeven, 8 Johannes Renders, 9 Burgemeester H. Rijckevorsel van Kessel, op het einde Willem Paulissen wethouder. Tweede rij: 3 Albert Roxs, 9 Marteke van Oorschot.

Foto’s: Jo van der Kaaij
Bron: Ben Muller in Heemschild 32 (1998), afl.2, p. 26-52. N. Koomans in Heemschild 31 (1997), afl.2, p. 25-33

 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.