skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

De Roskam

Jeroen Arts
vertelde op 1 oktober 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Deze foto uit 1939 heb ik al een tijdje, ooit gekocht op een boekenmarkt. Op de achterzijde staat "Ravenstein, 1939". Het was mij een raadsel waar de foto dan gemaakt zou moeten zijn. We hebben de foto in ‘t Maaserfje geplaatst, zonder resultaat. Het is niet het Daalderstraatje, en ook niet de Stationssingel of Contre Escarpe, zoals velen toen dachten. Maar waar dan wel? Onlangs is de foto op de site en in weekblad De Omroeper geplaatst.

Henk Verstegen meldde zich. Samen met hem ben ik ter plekke gaan kijken. Hij wees mij op de details en de situaties van toen en nu. "Rond 1700 was dit de kern van Zeeland. Vele beroepen werden hier uitgevoerd: slager, bakker, schoenlapper, hoefsmid. Even verderop stond in die tijd ook de kerk. Omdat veel mensen van het Oventje naar de kerk in Uden gingen, is de kerk later verplaatst naar het huidige centrum van Zeeland.”

Henk vertelde over het huis op de foto: “dit boerderijtje was van de familie Schippers. Het is inmiddels afgebroken en in plaats daarvan is een bungalow gebouwd. Het huis verderop was eenzelfde soort boerderijtje, hoewel iets groter, van de familie Verstegen. Daar ben ik in 1939 geboren. Dit huis staat er nog en is een dubbele woning geworden.

De muren en het dak, afgezien van een dakkapel, zijn nog vrijwel hetzelfde. De voordeur is verplaatst. De ramen zitten op dezelfde plaats, maar zijn veranderd. De hoek van het huis rechts, midden op de foto, is van de boerderij van de familie Van de Wijst. Het voorhuis is nog hetzelfde gebleven, het achterhuis is ook een woning geworden.

Henk Verstegen wijst zijn geboortehuis aanOp de boerderij staat de naam Roskam. Zo heet het straatje tegenwoordig ook. Vroeger was dat

‘Kerkstraat’. De Roskam loopt parallel aan de Kerkstraat. Links onder op de foto is nog juist een hoek van het woonhuis van smid Meijers te zien. Dit huis is ook afgebroken en ook hier is een nieuw huis voor in de plaats gekomen. Een gedeelte van de oude smederij is aan het nieuwe huis vast gebouwd.”

Ook Piet van Gerwen meldde zich met gegevens, die het verhaal van Henk bevestigden: een stukje van de Kerkstraat in Zeeland, vlak bij de molen in Kerkstraat-noord, tegenwoordig de Roskam geheten. Links vooraan een klein stukje van de vroegere smederij van Meijers (nu tankstation Willemsen). De driehoekige tuin met haag voor de boerderij van de familie van der Wijst ligt er ook nog steeds. De tuin werd vroeger gebruikt als rustpunt van de jaarlijkse processie. Men kon op deze driehoek makkelijk omkeren.

Op de foto heeft de familie Van der Wijst waarschijnlijk net gedorst. Daarom ligt er een berg stro. Links naast de hoop stro, is (ver weg) nog een gevel te zien. Het is het huis van de familie Van den Brand aan de Reekseweg. (nu Kreitsberg).

Reacties (1)

corrie zei op 2 december 2012 om 19:42
mijn opa Willem van de Camp
die trouwde met Jacoba Poos dochter van de korenmolenaar heeft in 1911 een bakkerij gehad in de Kerkstraat 85 in Zeeland. de fam.v.d.Camp vertrekt omstreeks 1923 naar Tilburg waar ze opnieuw een bakkerij starten

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.