skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

De Rudigerstraat in Volkel

Deze foto is gemaakt vanuit de richting Uden ter hoogte van het oude Patronaatsgebouw. Vooraan links op de foto was vroeger het winkeltje van de in Volkel alom bekende "Zwarte Anna".

Achter de boer met paard en wagen staat de molen en stoommaalderij van de familie Van Dieten.

Reacties (74)

Rini de Groot. Best zei op 9 november 2008 om 16:41
Kan me de molen nog herinneren(1937)
Wonende in Uden moesten we wel eens een boodschap doen in Volkel.(Natuurlijk lopende)oa.Een bezoek aan horlogemaker vd. Berg.En op weg naar huis,na het aardappelen rapen bij Wim Kissen(vd. Heuvel Oosteres),waren de molenwieken s,avonds verlicht met vele lampjes, vermoedelijk bij de troonsafstand van Kon.Wilhelmina.(Aug. 1948?)
Ons fam. wonende op de Hoenderbosch, hebben s,nachts de brandende wieken nog zien draaien.
Albert van der Cruijsen zei op 13 november 2008 om 11:35
De zoon of de kleinzoon van de horlogemaker Van den Berg werkt nu bij het BHIC en is Piet van den Berg. Ook ik heb bij Van den Berg in Volkel nog een horloge gekocht. Kootje van Os uit Uden was toen leerling-horlogemaker bij Van den Berg.
Ton Scheepens zei op 16 november 2008 om 21:59
Goh, wa'n lekker plaatje! Ik ben van 1939 en kan me het gebouw van Van Dieten niet meer herinneren.
Het pand rechts op de foto is dat de latere fietsenzaak van Van Nuland ???

Wat 'n verschillen met tegenwoordig!
Rini de Groot. zei op 18 november 2008 om 21:37
Ik moest eens een horloge ophalen, bij vd. Berg, was me gezegd.Komende vd.kerk was aan de linkerzijde ook een horlogemaker vd. Berg,bleek ik de verkeerde te hebben deze stuurde me toen verder.Het huis was het laaste in de straat. Zie de man nog zitten met de oogloep, en de vele glaze flesjes, gevuld met een vloeistof, met daarin horloge onderdelen. Owee als hij zag dat je de horloge opdraaide, terwijl je hem aan je pols had!!
Rini de Groot.
Jan v.d.Berg, De Mortel zei op 24 november 2008 om 11:28
Ik heb begin jaren`60 nog in de molen gewerkt.P.Vermeulen uit Uden was toen de eigenaar .Voormalig eigenaar J.v.Dieten kwam toen vaak bij de deur op een zak meel zitten bij de deur.
Rechts voor de molen woonde Fien Aldenhuizen en daar bracht ik nog vaak kapotte eieren naar toe .Ze bakte dan een cake waarvan ik dan weer wat schijven van kreeg.Voor Fien Aldenhuizen aws een schoenenzaak en daarvoor was weer cafe Hurkmans.
.. zei op 12 juni 2009 om 10:34
hoelang geleden is dat?
en wie is zwarte anna?

Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 17 juni 2009 om 09:21
Tja, van wanneer is deze foto precies? We schatten 'em op halverwege vorige eeuw maar wellicht zijn er mensen die een meer precies jaartal kunnen noemen.

Mijn collega Piet (van den Berg, jawel die van de horlogemaker) heeft nog een leuk verhaal opgesnord over Zwarte Anna uit het boekje Volkels Volk van Toon Nooijen. Zwarte Anna, de vrijgezelle dochter van Hein van den Heuvel, was vaak in het zwart gekleed en vertoonde zich zelden of nooit zonder sigaret.

Meer leuke wetenswaardigheden staan in het verhaal van Nooijen dat ik - in verband met de lengte - naar je eigen mailadres mail. Als je het boekje zelf wil inzien; het staat ook in onze studiezaal in Grave.
Wim van den Heuvel zei op 23 oktober 2009 om 12:54
Ben zo'n beetje alles aan het verzamelen over Uden, waar mijn voorouders zeer lange tijd gewoond hebben ! Zo ver ik tot nu toe weet zeker vanaf 1750, verder ben ik nog niet gekomen. Mijn familienaam is van den Heuvel. Omstreeks het jaar 1900 is mijn opa verhuisd naar Veghel (Heeswijk/Dinther), en daarna naar Helmond. Als ik het goed heb, dan zijn er veel familie/vertakkingen van den Heuvel in Uden. Zwarte Anna zou ook een dochter zijn van Hein van den Heuvel. Nu zegt de voornaam Hein mij niet zoveel, want zijn geboortenaam is natuurlijk (meestal-) anders. Maar ik vind het toch wel interessant !allemaal.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 26 oktober 2009 om 10:40
Ik kan me je belangstelling voorstellen Wim. Gezien je Brabantse herkomst zit je hier op de goede plek!
Maria van der Wijst zei op 7 november 2011 om 15:32
Ben in 1951 in Volkel geboren en heb daar tot plm. mijn 21ste gewoond (Rudigerstraat).

Ik herinner me de molen en vooral het ertegenover liggende huis van Jan van Dieten: je moest een paar trapjes af en voor het huuis was een brede stoep met speciale, hangende kettingen, waar je heerijk aan kon spelen, al mocht dat niet.
Ik herinner me het 'Patronaatsgebouw' in de Rudigerstraat, hoek Heuvelstraat, met de bushalte (richting Nijmegen) ervoor.
Zwarte Anna (Anna Roemba werd ze ook genoemd) zwaaide er, als ik het me goed herinner, de scepter. Ze bezat er een aantal onderkomens (alweer als ik het me goed herinner), waar mensen woonden. Ze was lang, beslist niet dik. Een zeer mannelijk type, met een volle bos haar, in het zwart en ik meen vaak met een alpinopet op, sigaret in de mond en ook lange broeken dragend (zgn. 'drollenvangers' (?)). Ik geloof dat ze een zware stem had.
In dat complex woonde achter in een schuur een man, Grarus (v.d. Rijt?), die overal karweitjes deed: bij ons knipte hij b.v. de heg en schoffelde hij de tuin. Hij deed dat bijna letterlijk voor een appel en een ei.

De schoenenzaak was van Verhofstad.
En in café Hurkmans zag het zondags na de mis blauw van de rook. De boeren kwamen er hun jenevertje of citroentje (met suiker) drinken. Ernaast zat de drogisterij van Hurkmans en ik moest er op zondag wel een pijnpoedertjes halen, of pleisters. De drogisterij was dicht, maar via het café was het geen enkel probleem. Ik vond het wel spannend daar in het rokerige geroezemoes. Een wereld die ik toen nog niet kende...
Mechtild Duif zei op 30 december 2011 om 14:00
Leuk die foto en verhalen over de Rudigerstraat; wij woonden van ongeveer 1950-1954 op nr.16; ik was 6 jaar toen we er vertrokken, maar ik herinner me nog heel goed dat er een soort cachot was waar dronken mannen in gestopt werden. Ik was er bang van... Wie weet daar nog iets van?
Ook herinner ik me een heel oud (buur)vrouwtje bij wie ik wel eens op bezoek ging, ze had een houten "plee" (een vierkanten doos met een gat en een deksel erop) achter haar huis(?). We hadden toen nog geen riolering, want mijn vader moest regelmatig het een en ander leegmaken, wat hij dan over de tuin verspreidde. Lekker vies werkje was dat!
Vanwege mijn jonge leeftijd zijn de herinneringen heel summier, daarom ben ik benieuwd naar reacties.
A.G. Hendriks zei op 29 februari 2012 om 16:09
De man die achter in een schuur bij "de Zwarte Anna" woonde werd in Volkel algemeen "Gradus de Koe" genoemd. Nooit geweten dat hij v.d. Rijt heette! Waar hij precies woonde of sliep in de talloze schuren en hokken was doorgaans een raadsel. Overigens, er woonden in het begin van de jaren vijftig diverse personen, getrouwde stelletjes, in het complex achter het huis van "de Zwarte Anna".
Maurice van Hees zei op 20 augustus 2013 om 22:16
Ik ben op zoek naar verhalen, foto's en ander materiaal over Café/Zaal Rudigenbosch (Van Hees) van 1948 tot ca. 1968, destijds Rudigerstraat 5. Dat was namelijk het café van mijn opa en oma (tegenwoordig Zaal Stevens).
Alles is welkom!
Mijn email-adres: maurice.van.hees@zonnet.nl
Rini de Groot zei op 21 augustus 2013 om 23:17
Maurice.
Ik probeer mijn geheugen op de frissen.
Ik heb de aldaar eerste gehouden dansavond meegemaakt, mudjevol.
En later, in de winter de onverwarmde danstent bezocht, staande achter de aan Philips verhuurde zaal.
Mechtild Duif zei op 16 september 2013 om 01:10
Bij de naam Van Hees komt spontaan de naam Agnes van Hees boven. Ik herinner me haar als mijn eerste vriendinnetje. Kan dat? Leeft zij nog? Ik was als 5-jarige bij haar op bezoek en liet een rolletje snoep in de wc vallen... Dat was een ramp, want rolletjes snoep kregen wij nooit in de vijftiger jaren...
Wie herinnert zich mijn vader nog, die onderwijzer was op de lagere school?
Rini de Groot. zei op 20 januari 2014 om 21:59
Ik lees zojuist in: Memoires van Pater van Kilsdonk:
Mijn grootmoeder aan vaders zijde heb ik niet gekend. Van Dieten heette zij. Haar familie bezat drie molens met veel personeel en een groot huis met daarachter wel drie tuinen: een groentetuin, een bloementuin, en een kersentuin. Als wij, de drie jongens, daar, in Volkel, mochten logeren, dan aten we altijd een klasse hoger dan thuis, met twee soorten vlees. Je voelde aan dat je in de hoogste welvaart liep. Op kosten van de familie werd in het dorp ook een nieuwe kerk gebouwd en een Brabantse jongen die naar de missie ging, mocht ook al had hij er geen persoonlijke relatie mee, bij defamilie aanbellen en kreeg dan, als hij zich kon identificeren, honderd gulden mee. enz.
Maria van der Wijst zei op 20 januari 2014 om 23:14
Over Agnes van Hees. Zij is de oudere zus van Maria. En Maria was mijn beste vriendinnetje gedurende onze lagere schooltijd. Daarna zijn we elkaar uit het oog verloren. Maar sinds een paar maanden hebben we elkaar opnieuw in ons leven, via facebook! (Zij woonden destijds schuin tegenover ons.)
Ik herinner me de danstent, achter de zaal, bij Van Hees tijdens de kermis en de carnaval. Wanneer alles achter de rug was, gingen we centen zoeken op de dansvloer en waar de tafeltjes gestaan hadden. Zo vond ik ooit een briefje van 2,50: een kapitaal in die dagen!
Rini de Groot. zei op 20 januari 2014 om 23:57
Met Carnaval in de danstent ging altijd even onder de polonaise het licht uit, wat was ik nog groen.
Centjes ben ik er niet verloren.
Soms speelde het orkest een pracht nummer wat bleek, men draaide stiekem een grammofoon plaat.
De entree was 2.00 Vaqn 18.00- 22.00
Rini de Groot. zei op 22 januari 2014 om 07:07
En verneem nu dat de zaal definitief gaat sluiten er verdwijnt weer een stukje historie, gelukkig staat de geschiedenis opgetekend.
Maria van der Wijst zei op 22 januari 2014 om 08:42
Jammer, maar zo gaat dat. Alles wordt geschiedenis...
Rini de Groot. zei op 22 januari 2014 om 09:03
Mechtild, wil je nog zo,n WC zien van, “óns huiske” ? Ik schreef 24-11-2011 een verhaal: Het kleinste kamertje dan krijg je nog meer herinneringen.!
Mechtild Duif zei op 22 januari 2014 om 15:35
Bedankt voor jullie reacties.
Maria, wil je eens aan Agnes vragen of zij zich mij nog herinnert? Het is lang geleden en we waren toen nog klein...
Rini: hoe kom ik aan dat verhaal van je? lijkt me leuk.
Maria van der wijst zei op 22 januari 2014 om 15:51
Mechteld, ik heb met Agnes nog geen contact gehad! weet niet waar ze woont. Ik kan het aan haar zus Maria vragen. Die woont in België, maar haar internet ligt er al een poosje uit. Tot vraag ik het aan haar. Groet,
Maria
Rini de Groot. zei op 22 januari 2014 om 20:18
Mechtild
Je zit al op de site van Uden.
Je klikt Alle verhalen aan en tiept daar de titel: Het kleinste kamertje.
Wil je de andere 100 verhalen ook lezen ?
Plaats er dan mijn naam en je krijgt alle titels voor geschoteld een service van BHIC. Succes.
En Maria zat je vader of schoonvader op de Melkfabriek to. ons ?
Maria van der Wijst zei op 22 januari 2014 om 20:35
Ik weet niet welke melkfabriek je bedoelt, maar mijn vader heeft als onderdirecteur gewerkt in de melkfabriek van Uden. In zijn jonge jaren echter heeft ie gewerkt op het kantoor van de melkfabriek in Volkel.
Hij zat als jonge man op het groot seminarievan St. Agatha om priester te worden, maar is een jaar voor zijn wijding, zeer tegen de zin van zijn ouders, daarmee gestopt. Hij wilde ingenieur worden, maar mocht niet van pa en moe: hij moest maar gaan werken. Zo ging dat toen… Ik denk dat hij gelukkiger was geweest als hij zijn passie had mogen volgen: techniek.

Maar wat is jouw achternaam, Mechtild?

groet,
Maria
Rini de Groot. zei op 22 januari 2014 om 21:08
Je: werkte, bij de melkfabriek (Uden) of je: zat, zoals ik schrijf, op kantoor ik heb foto,s van de omgeving. Kantoor met voor de ramen markiezen.
Je vader een heel vriendelijke man er stond altijd een lach op zijn gezicht.
Hij vertelde toen hij bij ons de radio repareerde, dat hij graag in een ander vak verder gegaan was. Mijn vader heeft er veel contact mee gehad.
Mijn verhalen over de Melkfabriek moeten nog komen. Wij hadden een eigen Melkfabriek Ons Geit.
Mechtild Duif zei op 22 januari 2014 om 22:02
Mijn meisjesnaam staat onder het stukje: Duif. Ik ben benieuwd of die naam nog iets zegt bij Volkenaren...
Mechtild Duif zei op 22 januari 2014 om 22:14
Mooi verhaaltje, Rini! En goed dat je die foto toen genomen hebt! Groet,
Rini de Groot. zei op 22 januari 2014 om 22:30
Nooit van de naam Duif gehoord in Volkel.
De naam Duif doe mijn alleen denken aan een Restaurant in Erp. Bezocht bij feestjes verzorgd door de firma Munsters uit Erp waar ik werkzaam was in de jaren ,50.
De Duif was vroeger de naam een Bierbrouwerij in Erp.
Maurice van Hees zei op 23 januari 2014 om 21:13
Hallo Mechtild,
Agnes en Maria van Hees zijn mijn tantes,. Ze zijn allebei nog springlevend dus ik zal tante Agnes eens vragen of ze je nog kent. Ze woont al heel lang in Eindhoven.
Leuk om hier de verhalen te lezen over hoe het destijds was in het café van mijn grootouders.
Rini de Groot. zei op 23 januari 2014 om 21:47
In het Kasboek tref ik de namen.
Anna v/d Heuvel Bouwmaterialen Volkel
29 Oct. 1936 heeft Vader 1 Rat gerepareerd 56 cm hoog,5 velgen.
En aan: A. v/d Hoogen, Molenaar Volkel
28 April 1936 Vlotdelen (planken) geleverd.
Eugene van den Bosch zei op 19 april 2015 om 14:04
Anna van de Heuvel is een tante van mijn vader, Jan van den Bosch. Hij is in het ouderlijk huis in volkel geboren. Ikzelf ben geboren in volkel in 1965 en kan mij Anna van den Heuvel nog goed herinneren alsook Gerardus van de Rijt. Mijn moeder is op dit moment 85 jaar en wij samen kunnen nog wel het een en ander vertellen over deze periode.
Joep van Hees zei op 20 februari 2016 om 11:00
"Mister" Duif kan ik me nog goed voor de geest halen hoewel ik niet bij hem in de klas gezeten heb. Lange, statige en magere man met zwarte haren. Hij was hoofd der school destijds en had als zodanig de hoogste klassen onder zijn hoede. Het huis waar hij met zijn gezin woonde staat er nog steeds met daarachter richting Heuvelstraat het "spinhuiske"zoals dat in de volksmond werd genoemd. Heb later gehoord dat er enkele brandspuiten in gestald waren. Mocht wel eens mee met Agnes en Maria om gaan te spelen bij de familie Duif. Hadden ze een zoon van mijn leeftijd toentertijd? Het grote huis met dito zolder kan ik me nog goed herinneren. Na de familie Duif heeft "mister" Dekkers in het huis gewoond. Ook als hoofd der school.
Rini. zei op 20 februari 2016 om 21:11
Rechts van de maalderij was een steegje.
Wanneer je er doorheen liep zag je aan de rechterzijde een statig huis met voor de ramen sierlijke horren die belemmerde dat je naar binnen keek.
Hub van Hees zei op 9 maart 2016 om 15:21
Joep, zij hadden volgens mij een zoon Jan. Ik ben het helemaal eens met jouw persoonsbeschrijving van hoofdonderwijzer Duif. Hij gold volgens mij in Volkel min of meer als een "buitenbeentje" o.a. vanwege zijn moderne aanpak van het lager onderwijs, met name ook als het ging om de creatieve kant zoals muziek, zingen en koor, blokfluit spelen, kleien en handenarbeid, film enz. Hij vond daarbij zeker ook een zielsverwant in pastoor De Bree. Hij was volgens mij een (zeer) gelovig man. Ik herinner me van destijds een door de pastoor gecomponeerde Gregoriaanse H. Mis. Werd die niet uitgevoerd tijdens een toen al door de tv live uitgezonden kerkdienst? Hij was mijn onderwijzer in klas 6 (1952-1953). Ik bewaar goede herinneringen aan hem.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 10 maart 2016 om 15:59
Wat leuk om alle persoonlijke herinneringen aan jullie tijd in Volkel te lezen! Het archief in Grave bevat meer informatie over de school waar de heer Duif als onderwijzer werkzaam is geweest.

Ten eerste worden in Grave de Udensche Couranten bewaard, ook uit de jaren vijftig. Tot en met 1945 kun je de kranten thuis doorbladeren via de volgende link: http://www.bhic.nl/onderzoeken/kranten. Voor de kranten ná 1945 kun je terecht bij ons in Grave. Tot en met 1970 kun je ze daar digitaal inzien.

Verder bevat het archief van het gemeentebestuur Uden (toegang 7787) waarschijnlijk meer informatie. Zo zou je eens een kijkje kunnen nemen in de inventarisnummers 2178-2182 over de St. Jozefschool in Volkel. Wellicht komen er zo nóg meer herinneringen bovendrijven...
Hub van Hee zei op 10 maart 2016 om 16:47
Ik had gisteren gebeld met jullie in Grave en gezocht bij het Udens weekblad en in het archief van de gemeente Uden. Ik heb al gevonden wat ik specifiek zocht. Bedankt, Lisette., vooral voor de links en de verwijzingen voor uitgebreidere informatie.
jos poulussen zei op 11 november 2016 om 19:18
hoi maurice

wij woonde destijds tegenover maria en hans van de wijst

mijn vader oberde toen bij jou opa en oma en kwamen daar ook vaak prive over de vloer terwijl wij dan in de zaal mochten spelen en over het toneel mochten fietsen zo de zaal in

vaak bouwden wij dan hutten onder de grond waar agnes en maria dan ook mee in zaten

ik weet zeker dan jou ooms en tantes mijn vader en moeder nog goed zullen herrinneren

mijn moeder is nog zeer gezond
ga n keer op de koffie vind ze prachtig
ik weet zeker dat ze daar niet over uitgepraat komt
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 14 november 2016 om 13:38
Leuk Jos, nog een reactie na zo'n tijd! Nou Maurice, de uitnodiging ligt er..
Sieger Witvoet zei op 12 december 2016 om 10:12
Ik zag hierboven een paar keer Zwarte Anna naar voren komen als dochter van een Hein van den Heuvel. Wie kan mij iets meer over haar vertellen (geboorte- en overlijdensdatum), haar moeder, wat voor soort winkel had ze, vanwaar Anna Roemba. Alvast dank voor de info. Ik heb trouwens via via het stukje over haar gelezen uit Volkels Volk (ga er van uit dat het daar uit komt), maar dat is wat summier betreffende haar persoonsgegevens.
Sieger Witvoet zei op 12 december 2016 om 10:15
En misschien ook wel leuk, bestaat er een afbeelding van haar (foto/portret)?
Joep van Hees zei op 12 december 2016 om 10:53
Grarus van de Rijt waar ûnne harde werker, kwam in 't vûrjaor en in d'n herfst bè ons d'n hof ûmspôjje. Mar d'r waar d'r nog inne in diejen tijd, ik ken "m nie anders âs "'t koloniaaltje". Ging ôk overal werke âs d'r iet te doen viel. Wit iemes nog wâ meer te vertellen over dè menneke? Hij hâ ááltijd van die lirre beenkappen over z'n bôks, 'n klèèn vinnig mènneke waar 't. Ik heb 't dan over d'n tijd tussen 1945 en 1955. Ben gruwelijk neijskierig of iemes daor iet meer van wit!
anny Verkampen zei op 14 juni 2018 om 20:27
Ik kan me de molen van van Dieten niet herinneren maar wel het gebouw wat recht voor de kerk stond, hoorde dat ook bij de molen? Weet dat we daar een tijd met de scouting, de gidsen toen hebben gezeten, later zijn we naar de zolder van de meisjesschool gegaan.
Rini de Groot. zei op 14 juni 2018 om 22:43
Voor het laatste gebouw rechts op de foto (voor de kerk) stond jaren terug een benzinepomp van het merk SHELL.
Het erachter staand woonhuis bevatte evenveel dakkapellen als de letters van het genoemde benzinemerk en was daarvan aan de linker- en rechterzijde een letter geplaatst. De pomp is verwijderd,, dakkapellen zijn nu nog aanwezig.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 juni 2018 om 22:54
Ik durf het niet te zeggen, Anny, maar mogelijk zijn hier mensen die hierop wel het antwoord weten? We horen het graag!

Bedankt Rini, dat beeld met die letters zullen veel mensen zich nog kunnen herinneren. Zou iemand er nog foto's van hebben? Dan horen we dat graag!
Sieger Witvoet zei op 15 juni 2018 om 08:52
Ik plaats bijgaande vraag nogmaals in de hoop dat er nog mensen wat meer over deze vrouw kunnen vertellen (geboortedatum, overlijdensdatum). Zag hierboven een paar keer Zwarte Anna naar voren komen als dochter van een Hein van den Heuvel. Wie kan mij iets meer over haar vertellen (geboorte- en overlijdensdatum), haar moeder, wat voor soort winkel had ze, vanwaar Anna Roemba. Alvast dank voor de info. Ik heb trouwens via via het stukje over haar gelezen uit Volkels Volk (ga er van uit dat het daar uit komt), maar dat is wat summier betreffende haar persoonsgegevens.
Joep van Hees zei op 15 juni 2018 om 10:16
Klopt het dat het huis op de foto rechts vooraan het huis was van de familie van Rijbroek? Hoefsmid, smederij en metaalbedrijf?
Joep van Hees zei op 15 juni 2018 om 10:18
"Zwarte Anna" werd bij ons thuis Anna Bosch genoemd dus niet Anna van den Heuvel?
Norah zei op 15 juni 2018 om 11:30
Met deze laatste combinatie kom je aan een huwelijk van Antonius Johannes van den Bosch met Wilhelmina Antonia van den Heuvel, getrouwd 02-06-1916 Uden. Mogelijk was Anna een dochter van hun? Als zij na 1918 geboren was, is dit nog niet openbaar.
Mvg.
Norah zei op 15 juni 2018 om 11:53
Er bestaat ook nog de kans dat Anna een dochter was van Hein van den Heuvel en Grada van de Venne die in Volkel in '45 een dochter Antonia kregen die later met een Willem Angenent is getrouwd.
Maar hoe zit dat dan met de naam Bosch?
Norah zei op 15 juni 2018 om 12:06
Dit laatste echtpaar trouwt in Uden 29-04-1938, bruidegom 29 jaar, geboren in Uden, chauffeur, en bruid 27 jaar, geboren in Schaijk, geen beroep.
Maar zolang ik niet weet wanneer Anna ongeveer geboren is, blijft het toch enigszins raden.
Joep van Hees zei op 15 juni 2018 om 16:38
Anna was in mijn lagere schooltijd, begin jaren vijftig, in mijn herinnering al een wat oudere vrouw die vaak voor haar woning stond te roken en nogal luidruchtig converseerde met buren en voorbijgangers.
Norah zei op 15 juni 2018 om 17:05
Nou dan komen de berichten van mij niet overeen. Anna zal wel eind 19e eeuw geboren zijn.
Maar ik weet nog steeds niet of het (van den) Bosch of van den Heuvel zijn moet.
Norah zei op 17 juni 2018 om 12:17
Beste Sieger,
Sinds een paar dagen probeer ik deze Anna te vinden, echter zonder resultaat. Het blijft vreemd, ze zou een dochter geweest zijn van Henricus(Hein) van den Heuvel. Er waren er meer met deze naam in die omgeving. Je spreekt dan van een geboorte eind 19e eeuw, moet te vinden zijn. Maar er wordt ook de naam van den Bosch gebruikt volgens Joep.
Om zekerheid te krijgen wie ze(hij...?) was moet er in de bevolkingsregisters Volkel/Uden gezocht worden.
Mvg.
A.v.Dijk zei op 7 januari 2019 om 16:19
Joep : in de huizen recht voor de molen woonden , Dores Verhofstad , Hurkmans ,cafe en drogisterij , Toon v.Nuland fietsenmakerij .
Fred van den Bosch zei op 7 april 2019 om 16:00
Beste Sieger,
Ik heb een foto van mijn oudtante Anna van den Heuvel aan de muur hangen. Neem contact met me op en we regelen wat. Voor mijn vader, Willy van den Bosch, was Anna 'tante Anna' (zie ook elders de toelichting van mijn neef Eugene van den Bosch).
Hein van den Heuvel was een grote regionale aannemer in deze streek. Zo heeft hij onder meer het ziekenhuis in Veghel gebouwd. Hein had 2 dochters: Anna en Mina (aangeduid als Mien). Mien trouwde met Antoon van den Bosch. Antoon was een vakman in metselen en eveneens aannemer. Anna is heel lang ongetrouwd gebleven. Al op redelijk vergevorderde leeftijd is Anna een verstandshuwelijk aangegaan met Roks (als ik deze achternaam goed schrijf). Anna heeft het bedrijf en opstallen van Hein geërfd. Mina had haar kindsdeel eerder verkregen, doordat Hein in financiële zin Antoon moest behoeden voor een faillissement. Antoon had een groot bouwproject aangenomen maar naar zeggen buiten zijn schuld om, liep dit verkeerd. Ik ben nu 60 jaar en ik heb als klein kind nog hand in hand met Anna gewandeld. In het pand links op de foto ben ik geboren. Toen ik 1 jaar oud was zijn mijn ouders verhuisd naar de Heuvelstraat 8 waar ik nu nog woon. Deze boerderij was gebouwd door Hein vd Heuvel van restmaterialen. Zo is mijn granito trap in het huis restmateriaal van het ziekenhuis in Veghel. Grarus vd Rijt werkte veel bij mijn vader op dag- of klusbasis en at dan mee bij ons aan tafel. Ik heb er veel verhalen over. Ook over Anna overigens, voor de liefhebber. Ik hoor 't wel als hier behoefte aan is.
Norah zei op 7 april 2019 om 19:57
Paulus Hendrikus Roxs + 30-07-1956 Uden, geboren te Helmond, aannemer, echtgenoot van Anna Maria van den Heuvel.

N.B. Anna van den Heuvel was zijn 2e echtgenote.
Sieger Witvoet zei op 12 april 2019 om 08:03
Hallo Fred, Norah en anderen,

Bedankt voor jullie informatie. Ik heb een hele poos terug de vraag gesteld wie meer wist over deze Anna voor een collega (ook een Van den Bosch uit het noordoosten van het land) die vermoedde dat het familie van haar was. Ik heb de link met deze berichtenwisseling naar haar toegestuurd en ga er van uit dat zij hier binnenkort op terug komt.
Norah zei op 12 april 2019 om 11:24
Dag Sieger,

Wanneer je collega het specifiek gaat om de familie van den Bosch, heb ik nadere informatie:

Wilhelmina Antonia van den Heuvel trouwt op 02-06-1916 te Uden,
met Antonius Johannes van den Bosch.
De bruidegom is op 26-08-1883 te Someren geboren als zoon van Johannes van den Bosch(metselaar), en Johanna van Veldhoven. Antonius J. overlijdt te Uden 21-03-1952 op 68-jarige leeftijd, en is dan van beroep aannemer.
Zie ook: www.zoekjestamboom.nl

Zoals ik uit eerdere berichten begreep was Wilhelmina Antonia een zus van Anna van den Heuvel, en een dochter van Hendricus van den Heuvel en Hendrica van de Burgt.
Mvg.
Norah zei op 12 april 2019 om 11:47
Anna Maria(= Anna) van den Heuvel is niet in Uden geboren, maar in Tilburg.
En wel op 06-10-1889.
www.regionaalarchieftilburg.nl
Norah zei op 12 april 2019 om 11:52
Anna M. van den Heuvel overlijdt te Helmond 21-11-1972, op 83-jarige leeftijd, weduwe van P.H. Roxs.
Dorien zei op 8 mei 2019 om 21:17
Ik ben op zoek naar foto's van Herberg de Vloet in Volkel Rudigerstraat 2(a). Wij hebben dit huis gekocht en zouden graag een herinnering naar vroeger in het huis terug willen laten komen. Kan helaas op internet nog niks vinden. Mocht iemand iets hebben liggen, dan kun je me mailen via info@bhic.nl tav Dorien Heijmans
Norah zei op 8 mei 2019 om 23:42
Dag Dorien,

Je kunt ook eens hier bij het BHIC kijken bij het item "foto's", vervolgens naar Volkel scrollen. Ik zag daar de nodige foto's van Volkel voorbijkomen, en mogelijk is jullie huis er ook bij.
Er bestaat ook nog de kans dat er wat te vinden is via www.delpher.nl > krantenartikelen.
Succes gewenst, mvg.
Dorien zei op 9 mei 2019 om 08:09
Bedankt voor je reactie Norah. Helaas heb ik hier niks kunnen vinden. Op de site die je opgeeft ook nog niet, maar zal eens verder zoeken! Bedankt voor de tip.
Albert
Albert zei op 9 mei 2019 om 14:26
Ik heb 0- 13-11-2008 de navolgende tekst op dit Forum geschreven. Citaat: "De zoon of de kleinzoon van de horlogemaker Van den Berg werkt nu bij het BHIC en is Piet van den Berg. Ook ik heb bij Van den Berg in Volkel nog een horloge gekocht. Kootje van Os uit Uden was toen leerling-horlogemaker bij Van den Berg. " Einde citaat. Ik had dan ook verwacht dat ik bericht zou krijgen als er weer gereageerd was. Dat is niet gebeurd en het was toevallig dat ik de laatste 2 reacties van Norah en Dorien las. Ik denk dat Piet van den Berg, de zoon van horlogemaker, nog steeds actief is bij BHIC. Ha, ha! Niet gelukt Piet.
Norah zei op 9 mei 2019 om 16:01
Albert, elke keer verwonder ik mij weer wat een enorm geheugen je hebt...

En voor Dorien, nog een poging;) mailtje naar>>>
secretaris@heemkundekringuden.nl
Mvg.
Albert
Albert zei op 9 mei 2019 om 16:25
Norah, dat heb ik blijkbaar van mijn moeder "ons moeke", die wist op 96 jarige leeftijd alle verjaardagen van haar kinderen en aangetrouwde kinderen en de trouwdata uit haar hoofd. Bedankt voor het compliment. Dorien zou haar mail ook kunnen richten t.a.v de door mij genoemde Piet van den Berg. Hij woont in Volkel en weet heel veel van de plaatst. Ik heb veel met hem gesproken als ik, als vrijwilliger, ontmoette in het archief in Grave. Misschien via Chat vragen. Succes!
Dorien zei op 9 mei 2019 om 17:59
Bedankt voor de reacties. Enige tijd geleden al gemaild naar de heemkundekring, maar helaas geen reactie ontvangen. Hoe zou ik kunnen chatten of mailen met Piet van den Berg?
Norah zei op 9 mei 2019 om 19:56
Hallo Dorien,

Als het goed is leest een medewerkster/medewerker van het BHIC mee. En dan hoop ik dat deze je in contact kan brengen met dhr. van den Berg.
Mvg.
Albert
Albert zei op 10 mei 2019 om 13:56
Dorien , ik heb geïnformeerd, maar Piet is gepensioneerd maar hij woont in Volkel en gezien het geen wereldstad is, moet hij te vinden zijn. Hij weet veel van de plaats en ook wat er bij BHIC te vinden is. Veel succes.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 mei 2019 om 09:25
Hallo allemaal, we hebben Piet inmiddels achter de schermen op de hoogte gebracht van deze reacties. Hopelijk komt het contact zo tot stand.
Joep van Hees zei op 7 september 2019 om 14:21
Ik ben op zoek naar gegevens, foto,s, verhalen over een Volkelse verkennersgroep "De Rudigers" o.i.d. in de jaren 40-50. Ik ben in het bezit van een wapenschild van deze groep en zou wat meer willen weten over de achtergrond daarvan.
Marion Verbucken zei op 19 oktober 2023 om 13:55
Hallo Fred van Den Bosch. Hoe kan ik je bereiken? Ik ben zeer geïnteresseerd in Zwarte Anna en zou graag een kopie van de foto willen hebben. Zwarte Anna was voor haar tijd een vrijgevochten vrouw. Ik heb haar bidprentje gevonden en van haar man. Ik zou graag een stukje over haar willen schrijven in Uje Vruuger, zodat we markante personen in Volkel niet vergeten. Ik ben erg nieuwsgierig hoe zij eruitzag. Hoop dat we contact kunnen maken.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.