skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

De Servatiuskerk in Westerhoven

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 19 november 2014
bijgewerkt op 7 mei 2018
In Westerhoven stond in de dertiende eeuw al een stenen kerk, maar deze is in de ‘protestantse’ tijd zo verwaarloosd dat de katholieken haar in 1798 niet meer in gebruik konden nemen. Zij bleven dus hun schuurkerk uit 1734 gebruiken.

In 1820 was Westerhoven toe aan een ‘echte’ kerk. Het werd een waterstaatskerk — tenminste, dat mag worden verondersteld, want van dit gebouw is niets meer over, zelfs geen tekening.

De opvolger werd een neogotische kerk, naar het ontwerp van Hendrik van Tulder. Die werd in 1885 opgeleverd.

In de loop van de jaren daarna werd het interieur regelmatig verrijkt met glas-in-loodramen, gebrandschilderde ramen, altaren en beelden. Alleen de muurschilderingen verdwenen eind jaren vijftig onder een laag verf. Desondanks is het interieur zo gaaf bewaard gebleven, dat het bijdraagt aan de status van de kerk als rijksmonument.

Al die parochianen moesten natuurlijk ook een beetje in het gareel gehouden worden. Hun zieleheil stond immers op het spel! Natuurlijk waren mijnheer pastoor en zijn kapelaans de aangewezen personen om dat allemaal in goede banen te leiden.

Foto: © Martien Veekens, 2014

Foto: © Martien Veekens, 2014

Pastoor Van Eerden

F.J.J. van den Eerden, pastoor van de Servatiuskerk (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a12547) Wat herinner je je nog van deze geestelijken? Denk bijvoorbeeld aan pastoor Van Eerden. Hij kwam in 1920, op 46-jarige leeftijd naar de parochie. Tot op hoge leeftijd was hij vervolgens het gezicht van de Servatiuskerk. Midden jaren vijftig staat zijn naam nog steeds bij de bijbehorende parochie vermeld in de Piusalmanak. Misschien weet je ook nog wel wat te vertellen over de opvolger van Van Eerden, pastoor P.L. Brands?

Je kunt hieronder je verhalen met ons delen.

Pastoor Brands

Pastoor P. Brands luistert aandachtig naar een liedje, voor hem gezongen op 12 oktober 1956 bij gelegenheid van zijn komst naar Westerhoven. Wat zou hij ervan hebben gevonden? De jonge zanger en zangeres zullen wel zenuwachtig zijn geweest! Op zo'n dag stond je er, net als je ouders, natuurlijk op je paasbest bij. Als meisje ging je verkleed als bruidje: wit jurkje, bloemetjes in het haar en in de hand. Alles werd uit de kast gehaald. Herken jij nog iemand op deze foto? (Fotocollectie RHCe, 146735, fotograaf onbekend)

 

Reacties (5)

Adrie Smolders zei op 14 november 2018 om 21:26
Pastoor Piet Brands was pastoor van de parochie St. Servatius in Westerhoven tot 1978 en werd toen in september opgevolgd door Piet Rijkers die oorspronkelijk uit Hapert kwam en tot nu toe nog steeds na 40 jaar de kerkgemeenschap in Westerhoven leidt die enkele jaren geleden is opgegaan in de parochie H. Bernardus van die de gehele huidige gemeente Bergeijk omvat.
Wat ik me als kind nog herinner is dat pastoor Brands best streng kon zijn. Zo zat een een parochiaan tijdens de zondagse hoogmis een beetje in de kerkbank te wiebelen en die kreeg meteen vanaf de preekstoel duidelijk hoorbaar door de microfoon te horen:"Zit niet zo te wiebelen." Een van de meest markante kerkgangers in de jaren tachtig was Piet Derks die als eigenaar altijd gul een groot bankbiljet tijdens de collecte doneerde. Zijn grote bolide stond dan altijd ruim geparkeerd op het kerkplein voor de deur van de kerk.
Adrie Smolders zei op 14 november 2018 om 21:27
die als eigenaar van Sporthuis Centrum (Kempervennen enz.) het huidige Center Parcs….
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 20 november 2018 om 14:15
Wat leuk dat je je nog zoveel kunt herinneren van de pastoors en de missen, Adrie! De kerkgangers in Westerhoven zullen zich onder pastoor Brands dan vast netjes hebben gedragen :) Ik kan me ook goed voorstellen dat je je Piet Derks met zijn gulle donaties en mooie auto nog goed kan herinneren. Bezoek je nu nog weleens een mis in de parochie H. Bernardus?
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 2 januari 2019 om 21:05
Bedankt voor je update H. Jansen en je linkje naar het artikel.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: