skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

De Sint-Josephkerk in Haghorst

Paul Huismans
Paul Huismans Bhic
vertelde op 30 januari 2015
bijgewerkt op 1 maart 2018
Haghorst is ontstaan bij de ontginning van woeste gronden, aan het eind van de jaren twintig van de 20e eeuw. Pas in 1944 werd er toestemming gegeven voor een eigen parochie, die in 1949 daadwerkelijk werd opgericht.

Toen stond de kerk, een ontwerp van architect Pontzen, er al drie jaar. Hij was gewijd aan de H. Joseph. Het duurde echter nog tot 1968 voordat de kerk officieel door bisschop Bluyssen werd geconsacreerd als parochiekerk.

De parochie H. Joseph telde slechts weinig zielen en het viel daardoor niet mee het onderhoud van het kerkgebouw te bekostigen. Niettemin hebben de parochianen zelf in 1960 de aanleg van verwarming in de kerk betaald. En in 2004 nog een luidklok, die het oude klokje, meer een bel, moest vervangen.

Foto: BHIC / F. van de Pol, 2013Foto: BHIC / F. van de Pol, 2013

In 1995 overleed de laatste vaste pastoor van de parochie, W. Jurriëns (hieronder op de foto). De parochie is in 2012 opgegaan in de parochie H. Norbertus, die ook Diessen, Biest-Houtakker, Esbeek en Hilvarenbeek omvat. Al in 2011 was besloten om op termijn drie kerken van de nieuwe parochie, waaronder die in Haghorst, te sluiten. Op 26 mei 2013 werd in de kerk de laatste eredienst gevierd.

De St. Jozephkerk, laatste communieviering

Laatste communiemis in de St. Josephkerk, 2013 (foto: Stichting Commissie Kleine Kern Haghorst)

Het gebouw is gebleven, maar de pastoors en kapelaans zijn verdwenen. Toch leven er aan hen vast veel herinneringen bij de parochianen van toen. Hoe waren deze mannen Gods nou eigenlijk in de omgang? Denk aan de al genoemde pastoor Jurriëns, maar ook bijvoorbeeld aan pastoor J.A. Jilesen, die in 1964 in de parochie aan de slag ging. Hij was toen 46 jaar. Over hem en de andere priesters van de Sint Josephkerk weet jij vast nog wel een verhaal of twee te vertellen. Je kunt die hieronder met ons delen!

Pastoor Jilessen  

Communiekanten met pastoor Jilesen en mevrouw Loos. V.l.n.r. staande Coleta van de Vondervoort, Anny van de Meijdenberg, Maria Schilders, Annie op 't Hoog, Ria Verheijen, Koosje van Bijsterveldt, Nettie Koolen, Pastoor Jilesen, Jeanne Hesselmans, Riet van Doormaal, Riekie Jansen, Mevrouw de Loos, Peter van Doormaal, Marijke Hermus, Ria Neggers, Ana Geerts V.l.n.r. knielend Rinie van Bijsterveldt, Ad van de Meijdenberg, Jan Reijrink, Wim van Doormaal, Arie Jansen, Ad Kroot. (Stichting Commissie Kleine Kern Haghorst, deelcollectie Haghorst Ons Dorp, Hst 23 - 09)

Pastoor Jilesen en communicanten  

Communicanten op de foto met pastoor Jilesen en mevrouw De Loos (foto: Stichting Commissie Kleine Kern Haghorst, Hst 22 - 43)

Installatie pastoor Jurriëns  

De installatie van pastoor Jurriëns. Hij was de laatste pastoor van St. Jozefparochie. (foto: Stichting Commissie Kleine Kern Haghorst, Hst 31 - 32)

Pastoor Jurriëns met bolhoed  

Pastoor Jurriëns met bolhoed. Was jij er ook bij tijdens deze feestelijke aangelegenheid? Herken je ook de anderen op de foto? (foto: Stichting Commissie Kleine Kern Haghorst, Hst 24 - 40)

 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen