skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

De Sint-Willibrorduskerk in Eersel

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 9 januari 2015
bijgewerkt op 19 december 2017
De kerk van Eersel is niet voor niets naar de H. Willibord genoemd. Het dorp behoorde al tijdens diens leven tot de bezittingen van Willibrords abdij in Echternach. Hoogstwaarschijnlijk heeft er toen al een houten kerkje gestaan.

Van dat houten kerkje is niets meer terug te vinden, maar toch kan Eersel bogen op een gebedshuis van eerbiedwaardige ouderdom. De kern van de kerk moet rond 1480 gebouwd zijn; de toren rond 1400. Begin zestiende eeuw werd de kerk uitgebreid met een ‘dwarspand’. Tussen 1648 en 1812 was het gebouw in gebruik als protestantse kerk.

In de negentiende eeuw kwamen er nieuwe gewelven en in de jaren 1930-1931 werd de kerk ingrijpend verbouwd en uitgebreid. Daarbij sneuvelde het oorspronkelijke koor. 

De kerk in 1981 (foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant)

De kerk in 1981 (foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant)

Maar voor bouwhistorici doet dat weinig af aan de monumentale waarde van het gebouw. Integendeel, de ingewikkelde bouwgeschiedenis van de kerk vinden ze interessant. En zo is het eigenlijk ook: aan deze kerk kun je eeuwen geschiedenis aflezen.

Welke herinneringen leven er nog aan de pastoor of de kapelaans van de Willibrorduskerk? Denk bijvoorbeeld aan pastoor Aelen, die in 1935 op 45-jarige leeftijd in de parochie werd ingehaald. Of aan zijn kapelaan P.C.W. van Erven, die hem met ingang van 1950 begon te assisteren. Op de foto zien we pastoor Aelen tijdens een doopplechtigheid in 1960. Het bijschrift luidt: 'Na de doop volgt de toewijding aan Maria. Pastoor Aelen begeleidt het kind, nu opgenomen in de schoot van onze Moeder de heilige kerk, naar het Maria-altaar.'

Minstens tot halverwege de jaren zestig heeft pastoor Aelen de parochie bediend, maar wanneer werd hij eigenlijk opgevolgd? Deel hieronder jouw herinneringen aan het leven in de Sint-Willibrordusparochie.

Pastoor Aelen (foto: collectie KDC)Pastoor J.C.J. Aelen (foto: G.R.H.G. Remery, bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-1a28272)

 

Reacties (2)

Carolien Claessen zei op 27 september 2018 om 14:39
Pastoor Boelaars is in mijn herinnering (ik ben eind 1961 geboren in Eersel) de opvolger van pastoor Aelen. Volgens mij moet hij in 1967, toen ik voor het eerst mee naar de kerk ging, pastoor Aelen al hebben opgevolgd. Pastoor Aelen bleef zo nu en dan wel de mis doen.Toen ik op de lagere school zat kreeg ik in de tweede klas godsdienstles van kapelaan Bertens, een lieve man met gevoel voor kinderen. Rond die tijd was er ook een tweede kapelaan, De Haan?
Deze kapelaan is later uitgetreden en getrouwd, herinner ik me.
In de zesde klas werd de godsdienstles verzorgd door pastoor Boelaars, die had veel minder gevoel voor het omgaan met kinderen en er werden allerlei geintjes met hem uitgehaald.
Pastoor Aelen fietste tot op hoge leeftijd (is hij gestorven in 1975?) wiebelend, van de ene kant van de weg naar de andere kant zwierend, door het dorp. Het mag een wonder zijn dat hij een natuurlijke dood gestorven is. Een hele lieve, goeie man.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 28 september 2018 om 11:12
Bedankt Caroline voor je mooie herinnering aan deze kerk en haar pastoors en kapelaan.
Ik las op internet dat Pastoor Aelen zelfs een school in Eersel heeft die naar hem vernoemd is?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.