skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

De slachtoffers van 1855

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 20 juni 2011
bijgewerkt op 30 april 2014
Bij de watersnoodramp van 5 maart 1855 kwamen zeven Lithenaren om. Zes van hen behoorden tot de gezinnen van de schippers Roelof Nentels en Frans van der Heiden.

Willem van de Poll schrijft over deze schippers: “De eerste bewoonde met zijne oppassende vrouw Petronella van Rosmalen, zijne blinde schoonmoeder Helena van Oss (…) en zijne drie kinderen Johannes, Martinus en Leonardus een huisje in de Lieve-vrouwenstraat. (...) Een vertrek was gehuurd en bewoond door Frans van der Heiden en zijne vrouw, die toenmaals in hoogstzwangeren toestand verkeerde.

Daar kwam op den vorige avond eensklaps het water opzetten: de bedachtzame schipper, eenig onheil voorziende, bragt ijlings zijne geringe bezittingen in eene boot, achter zijn huis gelegen, waarin hij zijn gezin, benevens Van der Heiden en huisvrouw, deed plaats nemen. Men wachtte het oogenblik af dat het water hoog genoeg zou opstijgen om over de Vrouwenstraat te kunnen varen.

Doch op eens brak tusschen 1 en 2 uren de dijk met een geweldigen slag juist achter zijn huis door; toen werden de huizen aan de straat, bij een verval van 16 à 17 voet, door den snellen stroom weggevaagd en de ranke boot met onwederstaanbare vaart tegen de op die hoogte oprijzende populieren geslingerd. Deze vloog, door zooveel kracht voortgestuwd, in stukken en splinters.

Nentels’ gezin was in één oogwenk door die razende golven, die als huilende wolven kwamen aanstormen, verzwolgen! Doch Johanna de Graaff, huisvrouw van Van der Heiden, mogt zich nog vastklemmen aan een struik of boomstam. “Ach Frans”, riep zij onder droevig gekerm, “kom mij toch helpen!” Maar toen ook was het stil; de ongelukkige had haar graf gevonden in den schuimenden vloed. Alleen de mannen hadden het geluk zich ieder op een boom te redden.”

Na het aanbreken van de ochtend werden zij door hun dorpsgenoten Johannes van Dinther, Gerardus Romeinders en Willem Schuylenburg uit hun benarde positie bevrijd. Gerardus ontving daarvoor op 16 juli 1855 bij Koninklijk Besluit een bronzen medaille.

Het zevende Lithse slachtoffer was Maria van Lith, de vrouw van Gijsbert van Oss. Haar man was hun huis in de Vrouwenstraat ontvlucht, terwijl zij achterbleef. “De muren van het huis liepen weg; het vertoonde niets meer dan een geraamte. Men heeft haar nog even gezien, met het hoofd uit het dakvenster om hulp roepende. Toen stortte het huis in; zij werd waarschijnlijk verpletterd, althans met het overschot der woning door den stroom het veld ingesleept. Haar lijk is het eenige dat tot dus verre is teruggevonden.”

Reacties (2)

J.A.M. (Hans) van Mourik zei op 3 mei 2014 om 00:43
Uw artikel met belangstelling gelezen

Ik ben geboren te Lith op 21 dec 1946 en was medeoprichter en bestuurslid van de Heemkundekring Maasdorpen in de Gemeente Lith.

Ik woon al ruim 30 jaar in Bolivia en kan dus moeilijk jullie archief bezoeken.

In het artikel wordt een kaartje van Lith in 1851 getoond.

Is het mogelijk om een scan van dit kaartje te verkrijgen, al of niet tegen betaling ?

Bij voorbaat hartelijk dank

Met vriendelijke groeten

Hans van Mourik
Santa Cruz
BOLIVIA
Mariƫt Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 6 mei 2014 om 15:21
Beste Hans,

hartelijk dank voor je reactie.

Het kaartje van Lith van 1851 is een gedeelte van een grotere kaart, nl:

"Kaart van het stroomgebied van de Maas bij Lith. Blad 28 Lith. Kaart in kader. Rivier de Maas met aanliggend Brabants en Gelders gebied tussen Heerewaarden en Oijen , 1850-1851".
(toegangsnummer 8001, inv.nr. 8).

Je kunt een scan van deze kaart bestellen via onze website. Als je bij het onderdeel 'historisch onderzoek doen' links de rubriek 'kaarten' aanklikt, opent er een zoekscherm. Als je in dit zoekscherm '8001 8' invoert, krijg je meteen de juiste kaart te zien.
Door op het winkelwagentje rechtsboven de foto te klikken wordt je vanzelf door de betaal- en bestelprocedure geleid.

Mocht het niet lukken met bestellen dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen via info@bhic.nl
Succes en met vriendelijke groeten,

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen