skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

De storm

Tilia
vertelde op 11 mei 2012
bijgewerkt op 30 april 2014
Op dinsdag 28 juni 2011 was heel het land gewaarschuwd voor zwaar noodweer met windstoten tot 110 km/ per uur. Heel het land werd in zekere zin gevrijwaard, maar zo niet Esch, Haaren, Vught en Boxtel. Daar raasde in de avond rond 20.00 uur een kwartier lang een ontzettende storm.

Het begon enorm te waaien, te donderen en te bliksemen, met striemend kletterende slagregens en hagel. Binnen een minuut werd de lucht donkerblauw en donkergroen. Je zag geen hand voor ogen. Gedreun van vallende bomen, dakpannen, golfplaten daken die door de lucht vlogen en daarna…. doodse stilte.

Deze heftige gebeurtenis werd ten eerste dichtbij om en in huis ervaren door lekkages, een puinhoop in de tuin en omgewaaide schuttingen. Daarna kwam iedereen naar buiten, de straat op om de ravage in ogenschouw te nemen.
Honderden bomen waren omgewaaid en lagen midden op de weg en in de weilanden, met wortelgestel en al uit de grond gerukt, waardoor enge grote gaten in de grond te zien waren. Andere bomen waren als luciferhoutjes finaal omgeknakt.

Dikke, 100 jaar oude bomen waren neergekomen op huizen (in Vught) en auto’s. De laanbeplanting van 80-jarige suikeresdoorns, die Esch zo’n rijke binnenkomst gaf, lag in één klap om. Honderden eiken, beuken, wilgen, platanen, berken en sierboompjes lagen plat. Aan de Broekstraat was het meest gesneuveld aan prachtige oude eiken en beuken.

En dan de populieren, die karakteristieke Brabantse boom. Op ‘de schooierstip’ waren ze allemaal door Jan de Wind bruut ontworteld, net als de rij populieren langs de Essche stroom en het populierenbosje aan de Haarenseweg. Sommige stammen waren geheel gedraaid gebroken, dat moet wel eens soort wervelwind zijn geweest. Wonder boven wonder: nergens persoonlijk letsel.

Bij de gemeente kwam de ene melding na de andere binnen. Mensen van de buitendienst, brandweermannen, de rioolploeg en de gemeentelijke groenploeg kwamen meteen in actie. Tot half drie ‘s nachts moesten ze zich letterlijk een weg banen met de kettingzaag. Veel dorpsbewoners waren zelf ook al aan de slag gegaan en de behulpzaamheid en saamhorigheid waren groot.

Tot begin augustus kon men het hout naar verschillende verzamelpunten brengen en er kwam een tijdelijke ontheffing voor het stookverbod. Maar heel de winter zag het er overal troosteloos en gehavend uit, met akelig kale plekken in het landschap.

De gemeente Haaren is meteen gaan inventariseren waar nieuwe bomen moesten worden geplant, zowel in de openbare ruimte als bij particulieren. In Esch zijn er zo’n 300 gemeentelijke bomen en 400 stuks op particulier terrein geveld door de storm. Vooral jarenoude notenbomen met zware takken en volop vruchten hebben het loodje gelegd.

Van één van de hele dikke ontwortelde bomen heeft Waldo Kuijpers van De Spar een zitbank laten maken. “Vroeger hadden veel levensmiddelenzaken een bankje voor de winkel.” Een plaatselijke hovenier wilde voor een kratje bier wel een bank van een boomstam zagen, als herinnering aan die rampzalige stormavond. Het is een prachtbank geworden van maar liefst drie meter lang, uit een stuk!!

Reacties (4)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 18 januari 2018 om 18:49
Nu 5½ jaar later weer flinke storm ( code oranje in Brabant en zelfs 10 tot 11 aan de kust). Hoe is Esch er nu vanaf gekomen ?
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 19 januari 2018 om 10:56
Dat zou leuk zijn als Tilia dit zou laten weten. Ik kan je wel zeggen Gerard dat onze Citadel er, behoudens flink wat gevallen dakpannen, er goed van afgekomen is.
Jos Verstappen zei op 7 januari 2019 om 13:15
Tjongjongejonge wann gekkenhuis was da toen
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 8 januari 2019 om 14:49
Dat was het zeker. Heb je zelf toen ook nog schade gehad van vallende bomen of dakpannen?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.