skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

De Trompetboom (Catalpa bignonioides)

Tilia
vertelde op 8 januari 2010
bijgewerkt op 18 november 2013
In 2007 werd voor de 50ste keer de Nationale Boomfeestdag gevierd. In 1957 heette deze dag nog het Landelijk Comité Boomplantdag. Esch heeft aan dit jaarlijks terugkerend evenement meegedaan sinds 1968, zij het niet elk jaar.

Eind maart 2007 is er een boom geplant in de nabije omgeving van de Willibrordusschool. Op het punt Runsdijk, Dorpsstraat, Postelstraat staat nu de Trompetboom oftewel Catalpa. Prachtig omringd door rododendrons en in de zomer door zonnebloemen, afrikaantjes en kleine gele bloemetjes, die aan de voet van de boom in bloei staan.

Op deze speciale jubileum-boomfeestdag was het nationale thema “muziek”. De gemeente Haaren en de Stichting Landschap Natuur en Milieu Haaren hebben aan alle basisscholen binnen de gemeente een trompetboom geschonken.

Om de kinderen te laten zien dat bomen noodzakelijk zijn en een groene omgeving van belang is, werd uitgelegd dat mensen een bewuste houding ten opzichte van de natuur kunnen hebben. Daarom mochten de kinderen een wens opschrijven. Deze wensen werden kleurrijk versierd en in of bij de trompetboom gehangen.

De dag werd ingeleid door Frans van Keulen, natuurliefhebber en voorzitter van LNMH. Hij had bouwpakketten bij zich om ‘mussenhotels’ in elkaar te zetten, te beschilderen en aan de muur van de school op te hangen, wat met plezier gedaan werd. Frans vertelde over “Bomen en Muziek”: sommige bomen klinken als muziek, zoals de populier, die ruist in de wind of de dennenappels die bij het openspringen geluidjes geven zodat het net muziek lijkt. Een mooi gedicht maakte alles compleet.

De naam catalpa is afgeleid van het Cherokese catawba. De Cherokee-indianen gebruikten verschillende delen van de boom als geneesmiddel. Bignon duidt erop dat de boom lijkt op een familie van tropische bomen. In Engeland wordt de catalpa soms de indian bean genoemd vanwege de langwerpige vruchten.

De catalpa komt laat in het blad. In het begin van de zomer staat de boom in bloei en is feestelijk getooid met witgele bloemen die rode en bruine stippen hebben. De vorm van deze mooie bloemen lijkt op die van een trompet, vandaar de naam trompetboom. De boom kan 15 meter hoog worden. De kroon is breed, evenals het frisgroene blad dat wel 20 cm breed kan worden.

Wethouder Brenninkmeyer heeft samen met de kinderen van groep 7 de jonge Trompetboom geplant. Met een stamomtrek van 18 cm en een hoogte van 3 meter mag de boom nog een heel leven groeien. En als alles goed gaat is dat bij bomen meestal langer dan bij mensen… Het boomfeestdag-presentje was een sleutelhanger met daaraan een kompas.

In het najaar van 2009 werd geconstateerd dat de boom aan één kant kale takken vertoonde. In de hoop dat deze boom volgend seizoen weer een vol bladerendak heeft, is daardoor toch de vraag gerezen of gekweekte (sier)bomen wel sterk genoeg zijn en of ze zonder ziektes oud kunnen worden. Dat weten we over 50 jaar!

Reacties (2)

Tilia zei op 24 november 2020 om 15:07
van Tilia, 10 jaar later. . .
Wil je naar deze boom gaan kijken omdat je er zelf bij was op de boomfeestdag in 2007?
Er staat nu een koningsboom !
De trompetboom is verplaatst naar een plekje in de Vinkenheuvel, recht tegenover de Willibrordus basisschool. Daar groeit hij , een beetje scheef, verder.
Op de plaats waar hij eens geplant was, ( splitsing Runsdijk, Dorpsstraat, Postelstraat ) staat nu een Koningslinde, door kinderen neergezet in 2013.
Mogen de bomen allebei een lang leven hebben !!!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 november 2020 om 17:09
Helemaal mee eens, Tilia. Hopelijk lezen we over tien jaar daar meer over ;)
Bedankt voor je bericht!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.