skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

De Valk

Op 30 april 1909 richten enkele scholieren uit Valkenswaard een voetbalvereniging op die ze de “Valkenswaardse Voetbalclub Juliana” dopen, naar het prinsesje dat op diezelfde dag geboren werd. De naam wordt in 1912, als de club uitkomt voor de neutrale Brabantse Voetbal Bond, gewijzigd in “De Valk”.

De Valk maakt een bliksemstart, door meteen in dat eerste jaar kampioen in de Tweede Klasse te worden. Het eerste elftal besluit in 1913 over te stappen naar de grotere Nederlandsche Voetbal Bond en wordt prompt wéér kampioen, nu in de Derde Klasse.

Hun plaats wordt in de BVB intussen doodleuk overgenomen door het tweede elftal en alsof het de normaalste zaak van de wereld is wordt ook dat tweede team probleemloos kampioen.

De Eerste Wereldoorlog gooit daarna roet in het eten. In het laatste oorlogsjaar moet De Valk zich zelfs terugtrekken uit de competitie. Daarna duurt het even voordat de vereniging weer helemaal op het oude niveau is, maar in 1924 worden de “Valken” opnieuw kampioen en promoveert de vereniging naar de Eerste Zuidelijke Klasse van de NVB.

Die Eerste Klasse blijkt het volgende decennium nét te hoog gegrepen: De Valk weet zich daar steeds enkele jaren te handhaven, zakt dan terug naar de Tweede Klasse, wordt vervolgens kampioen, promoveert, enzovoorts.

Na de Tweede Wereldoorlog vinden we De Valk weer terug in de Tweede Klasse van de KNVB. De club wordt daar als vanouds met de regelmaat van de klok kampioen, maar promotie gaat steeds aan hun neus voorbij. (Promotie moet in die jaren worden afgedwongen in een nacompetitie tegen de andere districtskampioenen.)

Betaald voetbal

En dan, in 1955, is het opeens raak: De Valk is weer eens de kampioen van de Tweede Klasse geworden en dit keer weten ze wél te promoveren.

Een mooie gelegenheid om betaald te gaan voetballen - dat kan sinds 1954 - en zo duikt de club in het seizoen 1955-1956 op in de Eerste Klasse van het betaald voetbal. Nadat daar een verdienstelijke negende plaats wordt behaald, vinden we het team in seizoen 1956-1957 terug in de Tweede Divisie. Overigens zonder een van de beste spelers die De Valk ooit gehad heeft: linksbinnen Jacques de Wit werd in 1956 na veel heibel weggekaapt door PSV.

Het eerste seizoen in de Tweede Divisie verloopt moeizaam, maar in de jaargang 1957-1958 gaat het een stuk beter: de club wordt vierde. Achteraf hun beste prestatie ooit.

Nog twee top-10 noteringen volgen, maar in de competitie van 1960-1961 gaat het mis. Het trotse De Valk eindigt als laatste en wordt teruggezet naar het amateurvoetbal.

De afloop

De vereniging sputtert hevig tegen. Om fondsen te verwerven verkopen ze sterspeler Miel Pijs voor veel geld aan PSV, maar het haalt niets uit: De Valk verdwijnt uit het betaalde voetbal. En eigenlijk is dat het beste dat ze kon overkomen. De Valk was immers nooit een rijke club. De spelers hadden een minimumcontract van ƒ 600.- per jaar (naar huidige maatstaven zo’n € 1.600,-). Valkenswaard was een kleine plaats, dus op financiële steun van het bedrijfsleven hoefde de niet-katholieke vereniging nauwelijks te rekenen. In de directe omgeving opereerden veel rijkere concurrenten als EVV Eindhoven en PSV. De Valk zat dus voortdurend in geldnood en het was vrijwel onmogelijk om grote talenten aan te trekken of vast te houden.

Als amateurvereniging kwam de club veel meer tot haar recht: Na de degradatie werden ze al in 1963 weer nationaal kampioen bij de zondagsamateurs. De Valk vinden we nog steeds terug in dat amateurvoetbal. Meestal als Eerste Klasser, soms zelfs als Hoofdklasser en met een steeds verder uitpuilende prijzenkast, want nagenoeg altijd is de club een serieuze titelkandidaat!

Reacties (2)

Jan Boogers zei op 27 januari 2020 om 11:40
Ik zou graag willen weten wanneer mijn vader bij de Valk speelde.
Zelf dacht ik zo rond 1928-1935.
Mijn vader heette Nico Boogers en woonde in Valkenswaard het juiste adres weet ik niet meer Hij is geboren in 1910 en verhuisde net voor de 2e wereldoorlog naar Heerlen. wat ik wel nog is dat hij ook wel tegen Ajax en Mvv heeft gevoetbalt. Als u foto,s heeft zie ik die ook graag tegemoet.
Hopelijk heeft u wat meer informatie voor mij. Alvast bedankt Jan Boogers
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 januari 2020 om 08:48
Hallo Jan, bedankt voor je berichtje. Een snelle zoektocht levert geen resultaat op, maar ik vind wel de naam van de clubhistoricus van De Valk: Christ van den Besselaar. Hij kan je mogelijk wel verder helpen. Probeer het eens via communicatie@vvdevalk.nl

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.