skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

De Veestraatbrug

Helmond ligt aan de oude handelsroute Den Bosch-Luik, en binnen de stad was de Veestraat één van de doorgaande straten in deze route, die al vroeg werden verhard. De Veestraat kwam uit bij de (zuidelijke) Veepoort. Deze belangrijke doorgangsweg binnen Helmond kruiste vroeger de rivier de Aa.

De oudste Veestraatbrug lag dus over de Aa, die in de jaren 1960 werd overkluisd. Een andere waterweg dwars door Helmond zou echter van grotere betekenis blijken.

Op 1 juli 1825 kwam het gedeelte van de Zuid-Willemsvaart van ’s-Hertogenbosch tot Helmond gereed en in 1826 werd het gehele kanaal geopend. Ook de Zuid-Willemsvaart kruiste de Veestraat en kreeg hier dus een brug.

Deze Veestraatbrug is een bekende stadsbrug geworden, die wel eens gekscherend de “brug der zuchten” werd genoemd vanwege de rijen wachtenden als de scheepvaart erg druk was. Vanwege dat oponthoud werd in 1915 naast de Veestraatbrug een vaste voetgangersbrug gebouwd, die in 1972 is afgebroken.

De oorspronkelijke Veestraatbrug, een ophaalbrug, werd in 1923 gemoderniseerd en verbreed. In het gesloten deel zit het bewegingswerk. De stalen val had een houten dek en rijweg van zes meter breed en trottoirs van twee meter breed.

In mei 1940 werd de brug opgeblazen door Nederlandse legereenheden. In september 1944 vloog de brug opnieuw de lucht in, nu door de hand van de Duitsers. Beide keren kwam er een tijdelijke noodbrug. De eerste keer was dat een schipbrug, bestaande uit drie schepen in het kanaal. De tweede keer werd er een baileybrug aangelegd.

Bertie Verhoeven reageerde terecht dat er tussen de aanleg van de baileybrug en het flessenhalsprobleem van de Veestraatbrug nog een klein hoofdstukje zit en dat is het herstel van de brug in de jaren na de oorlog. Dankzij Helena weten we nu dat er een filmpje van is [dat in 2015 helaas van YouTube is verwijderd; red.].

Vanaf c. 1950 kan de binnenstad van Helmond de toegenomen verkeersdrukte niet meer aan. De overgang over de Veestraatbrug wordt een echte flessenhals, waar dagelijks files ontstaan. Het gemeentebestuur roept de hulp in van de Delftse stedenbouwkundige prof. dr. ir J. Froger. Hij ontwerpt de Traverse, een nieuwe oost-westverbinding met een vaste Lucht Brug over het kanaal, om het centrum beter bereikbaar te maken. Ondanks massale protesten gaat het plan door en opent Minister van Verkeer en Waterstaat Suurhoff in september 1966 officieel dit deel van de Traverse.

In 1976 wordt Helmond aangewezen als groeistad. Het kanaal wordt dan om de stad heen gelegd, eind 1993 gaat de omleiding open. Het gedeelte van het kanaal waarover de Veestraatbrug ligt heeft sindsdien geen functie meer voor de scheepvaart.

Bekijk ook

Bruggen in Brabant

Water in Brabant

Reacties (9)

Bertie Verhoeven zei op 18 november 2012 om 23:20
Ik woonde vanaf 1938 tot 1958 in de Veestraat in Helmond.
In uw stukje over de Veestraatbrug is er een witregel tussen de Baily brug en het plan van de Frogerbrug.
Wat gebeurde er in die tussentijd?. Volgens mijn herinnering is er eind jaren veertig een ophaalbrug geopend.
Een meisje uit de Veestraat en een van de Steenweg, respectievelijk ikzelf en Greet Krijbolder, beiden kind van resp. schoenhandel Verhoeven en luxe huishoudelijke artikelen Krijbolder, hebben deze brug officieel mede-geopend, we moesten ieder aan de eigen kant staand schuin naar elkaar toelopen, waar, denk ik, de burgemeester een lint doorknipte. Ik ben op zoek naar het jaar waarin dit was en naar foto's die toen ongetwijfeld zijn gemaakt. 't Moet eind jaren veertig zijn geweest.
Met veel dank voor uw reactie.
Helena zei op 19 november 2012 om 00:54
@Bertie, - Het was juist de baileybrug die schuin over het kanaal lag van Kanaaldijk naar Watermolenwal v.v. . In (zomer?) 1947 werd de herstelde Veestraatbrug ge/her-opend door minister De Quay. Er is over het herstel en opening zelfs een ca. 9 minuten-durend filmpje op Youtube geplaatst. Bij ongeveer 6.52 minuten zijn Loes Krijbolder en nog een ander meisje (jij dus!?) te zien wanneer jullie elkaar begroeten. Meisjes in 'Volendams' kostuum; daarna werd er nog een dansje opgevoerd. [ Leuke bijkomstigheid voor mij bij het zien van dit filmpje: Ook mijn familie is duidelijk herkenbaar te zien]. Zie <a href="http://www.youtube.com/watch?v=UfIPK78ukK8" target="_blank">Youtube.</a>
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 19 november 2012 om 11:03
Leuk, dat filmpje op YouTube!
liekedevries@planet.nl zei op 12 oktober 2015 om 12:51
Is dit filmpje nog ergens terug te zien? ( Niet meer beschikbaar op youtube)
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 oktober 2015 om 19:11
Nee Lieke, niet dat wij weten (jammer genoeg). We hebben inmiddels in het artikel gezet vermeld dat het betreffende filmpje offline is gehaald.

Maar mogelijk heeft iemand het filmpje nog? Wie wil het weer delen?
Jules Vismale zei op 28 maart 2021 om 22:42
De huidige Veestraatbrug in Helmond is thans , gelijk aan de vier ophaalbruggen in 's-Hertogenbosch, voorgoed buiten werking gesteld!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 29 maart 2021 om 11:33
Ah dank voor deze belangrijke toevoeging, Jules!
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 23 april 2024 om 16:05
Dat is hartstikke fijn, Giel! Hartelijk dank voor het delen hiervan.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen