skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

De Vlaam in Demen

Bekend in de hele omgeving bij zowel jong als oud. Gemeenschapshuis De Vlaam was een voormalig school en heeft daarna veel festiviteiten en activiteiten onderdak geboden.

Met name de ‘jonge’ tieners kwamen hier graag om te feesten tijdens de discoavonden. In 2010 is het dorpshuis helaas failliet verklaard. Maar wij zijn benieuwd naar de herinneringen die zijn gebleven. Heb je nog een leuk verhaal over De Vlaam? Heb je nog op de voormalig school les gehad of ben je wel eens los gegaan op de discoavonden in De Vlaam? Laat het ons weten, want we horen het graag. Deel je kennis! 

Reacties (12)

Jeroen Arts
Jeroen Arts zei op 27 februari 2016 om 21:47
Ik herinner het me vooral als start en finish voor de Wandelmars DDDDL die in de jaren '80 na de Jeugdvakantieweek werd gehouden. Geen idee of die nog steeds bestaat. De opvolger van de Vlaam heeft samen met 'De vijf Stromen' onderdak gekregen in een nieuw gebouw 'Onder den Plag' aan de Osstraat.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 februari 2016 om 11:12
Ah dank, Jeroen. De Vlaam had dus ook een centrale rol als het om dergelijke lokale gebeurtenissen ging. Is die functie ook door Onder den Plag overgenomen, weet je dat toevallig?
Jeroen Arts
Jeroen Arts zei op 29 februari 2016 om 17:48
Min of meer. Het wordt vooral gebruikt door SDDL en de overige verenigingen van Over d'n Dam.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 29 februari 2016 om 20:52
Maar een echt gemeenschapshuis zoals de Vlaam, daarvan vind je zo snel geen tweede, maak ik uit je woorden op ;-)
Jeroen Arts
Jeroen Arts zei op 29 februari 2016 om 22:46
Ik bedoel dat er nu geen discotheek meer is volgens mij. Voor de rest weet ik het niet. Ik ben geen betrokkene
Anton van Grunsven zei op 15 januari 2017 om 14:34
Ja, Ik heb nog op deze school gezeten samen met vele anderen jongens en meisjes uit Demen Dieden en Langel. De school is uit de jaren 50, ik denk 1955 . Koba van Huiseling deed de 1ste en 2de klas, Jan van Uden 3de en 4de klas en de oude Bominaar 5de en 6de klas. Het onderwijzend personeel kwam uit hetzelfde dorp, Demen en Dieden. Het was nog de tijd dat je een draai om je oren kreeg wanner je het te bont maakten. Je hoefden daar thuis niet mee aan te komen want dan kreeg je er nog eentje bij. Pedagogiek was nog niet zo ingeburgerd in het dorp dus was er de harde hand of soms ook het liniaal als middel ter correctie.
Het was 5 dagen school en zaterdags vrij. Na schooltijd moesten de meesten jongens en meisjes thuis meehelpen met van alles en nog wat. Kinderen die thuis een boerderij hadden kregen daar hun taken toebedeeld en de kinderen van de kruidenier, fam Walk, brachten de boodschappen naar de klanten op hun solexje, dat kon toen nog zonder dat je 16 jaar was. Het was voor de meeste kinderen wel mogelijkheid om een zakcentje te verdienen door na schooltijd te werken bij een boer of bij de tuinderij van Theo Leegstraten. Er was altijd wel voor ieder wat wils en elk kwartje wat je verdiende werd uiteindelijk een gulden.

Op een dag kwam s ’morgens rond 10 uur kwam de Politie op school, de Haan uit Ravenstein. Hij verscheen in vol ornaat, hoge leren laarzen een grote pet en een dikke Riem met daaraan het pistool en had een onderonsje met Bominaar. Na enige tijd kwamen ze samen de klas binnen en de Haan stak van wal met enkele vragen. Wie heeft er gisteravond gevoetbald op het voetbalveld? Anton van Grunsven, Jos van Uden, een broer van Jan van Uden van klas 3 en 4, en Ad Evers staken hun hand op en ja zij waren gedrieën op het veld geweest rond 7 uur. En wat hebben jullie daar nog meer gedaan? Ja, gevoetbald en de meisjes en jongens van de Gruyter die naar huis gingen geplaagd en met stenen gegooid. Wij wisten, in onze onschuld, niet wat er aan de hand was en waren ons nergens van bewust en hadden totaal niet in de gaten dat we iets ernstigs hadden gedaan.

(( In die tijd reed er dagelijks een bus van de Gruyter uit de Bosch door de dorpen om personeel op te halen en na werktijd weer terug te brengen. De meisjes en Jongens uit Batenburg moesten dan vanaf het Cafe de 3 sterren over de veerstraat naar het veer de maas over. Deze weg liep ook langs het voetbalveld en was toen nog onverhard, een z.g. kiezelweg. ))

Het bleek dat iemand was geraakt door een steen op het hoofd en naar de dokter moest. Ja dat was toch wel erg en hadden wij dat gedaan…..? Door Bominaar werden onze ouders ingelicht en ja er kwam nog meer van. Wij gedrieën, onze ouders, kregen een brief van de rechtbank uit de Bosch en moesten voor de rechter verschijnen aan de spinhuiswal. Ja dat was me wat 10 en 11 jaar en dan al voor de rechter. De moeders van Grunsven en Evers gingen mee en voor Jos van Uden zijn oudste broer die voor priester studeerden of al priester was. Ja met priester van Uden erbij zou het zeker wel goed komen was de strategische gedachten. We hadden geleerd te zeggen, ja edelachtbare en nee edelachtbare voor het geval we moesten antwoorden of iets zeggen. Wat er in rechtbank allemaal besproken is weet ik niet meer, onze moeders deden hun zegje en Pater van Uden deed ook een duit in het zakje. Wat ik wel weet en grote indruk op me maakten was dat de Rechter een politieman vroeg om de grote zweep uit de hoek de halen en die aan ons te laten zien. Dat was me een zweep nog groter dan wij zelf en der rechter merkten hierbij op , Als jullie hier nog een keer komen krijg je met de zweep. Later toen we ouder werden kregen we in de gaten dat het hier ging om een lange dressuurzweep of circuszweep. Verder herinner ik me dat we de mensen uit Batenburg, familie en getuigen, een hand moesten geven.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 januari 2017 om 12:12
Wat een mooi verhaal Anton, en wat moet dat op jullie als jongens van 10-11 jaar, een indruk gemaakt hebben. Jullie hadden natuurlijk nooit gedacht dat het gooien van steentjes, tot zoiets zou leiden. Heb je nog ooit gehoord hoe het met het slachtoffer is afgelopen?
Ad van der Pas zei op 9 maart 2017 om 14:49
De Vlaam eens een discotheek waar de jeugd van 14 en 15 jaar uit de omgeving aan de disco konden proeven, ze kwamen tot uit Schaijk naar de Vlaam. Met Piet van den Berg ( de schipper) als indrukwekkende uitsmijter. Pure nostalgie. En dan de uitvoeringen van toneelgezelschap 't Vlaamke met eigen gebouwde podium, heel gezellig met 3 broers van den Berg in de rolbezetting.
En ook niet te vergeten de Brabantse avonden die Wim Kuipers organiseerde, dit was toch gezelliger dan die hoge zaal van "Onder der Plak".
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 9 maart 2017 om 15:53
Dat klinkt spannend en gezellig. En werd daar alleen frisdrank geschonken?
Dick van Casteren zei op 19 oktober 2019 om 18:15
Disco in de Vlaam op zaterdag avond, KEI mooi !! We kwamen met verschilende vrienden uit Schaijk op zaterdagavond naar Demen. Altijd lol daar. Meiden en Gasten uit de buurt maar ook van school, van de Mavo uit Ravenstein en diverse scholen uit Oss
Tom van Liempd (.nl) zei op 13 mei 2021 om 00:32
Diverse jaren als DJ de carnavalsdagen doorgebracht bij De Vlaam! Vanuit Schijndel reden we met ons busje elke dag op en neer. Hele gezellige tijden gehad daar. Gelukkig hebben we de foto’s nog.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 mei 2021 om 18:40
Ha Tom, dat klinkt goed zeg. Wanneer is dat geweest (ongeveer)? Welk lied werd destijds het meest gedraaid? En wil je de foto's met ons delen? Zo ja, mail ze dan naar info@bhic.nl ovv Vlaam Demen.

Alvast dank!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.