skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

“De vreeselijke brand te Den Dungen”

Tijdens een koude januari-nacht in 1907 verandert het leven van de familie Groenendaal in een nachtmerrie. Een uitslaande brand legt hun boerderij volledig in as, maar de zwaarste klap moet dan nog komen. Pas na enige tijd blijkt dat het zevenjarige zoontje en vijfjarig dochtertje het brandende huis terug zijn ingegaan. Pas na geruime tijd worden zij – beiden verbrand – teruggevonden.

Het krantenartikel is uitvoerig en gedetailleerd. Rond 22.30 uur ligt de hele familie Groenendaal – inclusief de dienstmeid – in bed. Plots worden zij gewekt door een snel uitbreidende brand; het grote huis staat al snel in lichterlaaie.

Van verschillende kanten komen omwonenden toegesneld, maar de dikke mist zorgt voor flink wat vertraging. “De boerderij was één vlammenzee, van alle kanten sloegen de vlammen uit, het half-strooien, half-pannen dak stortte met donderend gewerld naar beneden”, zo staat te lezen in de krant.

Aanvankelijk lijken al zeven kinderen gered. Het jongetje van zeven en het meisje van vijf lopen eerst hun vader achterna, die zoveel mogelijk spullen in veiligheid probeert te brengen. Maar zij worden weer terug naar buiten gebracht. Terwijl hun vader geld en goederen probeert te redden, voltrekt het echte drama zich aan de andere kant van de boerderij.

Daar gaan het broertje en zusje alsnog naar binnen. Aan de andere kant van de boerderij worden ze wel gemist, maar wordt er vanuit gegaan dat ze bij buren zijn ondergebracht. De kinderen worden pas later aangetroffen in hun bed. De journalist vermoedt dat slaap en kou ze heeft teruggedreven naar hun kamer.

“De burgemeester van Den Dungen en St. Michielsgestel vond bij het licht van een electrische zaklantaarn het jongetje. In een anderen hoek der kamer vond de veldwachter het verkoolde lijkje van het meisje”, aldus het krantenartikel. Aan het eind wordt de knecht als mogelijke verdachte aangewezen, omdat hij ruzie heeft gehad met de boer. Bovendien doet de journalist een appèl op zijn lezers. “Niets is verzekerd. De schade wordt op 1500 gulden geschat. Wellicht zijn er milddadige menschen die den man in deze helpen willen!”

Meer weten over de genealogie van de familie Groenendaal? Lees dan hier verder op de site van Bert van de Brandt.

Reacties (5)

Henk van Gestel zei op 15 september 2015 om 12:30
Mijn idee om als Dungense heemkundige aan deze brand aandacht te besteden bestond al vanaf het moment dat een aantal jaren geleden de site www.historischekranten.nl (nu www.delpher.nl) beschikbaar was.

Een hoogbejaarde vrouw uit Den Dungen vertelde me eens over een vermeende brand die volgens haar vader begin vorige eeuw zou hebben plaatsgevonden nabij de Dungense kerk. Daarbij waren twee kinderen (van de familie Groenendaal) omgekomen. Via de beschikbare digitale krantensite ben ik op zoek gegaan naar de meest relevante basisgegevens zodat ik daarmee op zoek kon gaan naar informatie uit regionale kranten van toen. De Provinciale Noordbrabantsche 's-Hertogenbosche Courant berichtte in 1907 uitgebreid over de bewuste brand. De krant is op microfiche in het Bossche stadsarchief raadpleegbaar en voor mij voldoende reden om intensief op de brand in te gaan. Naast het relaas van de krant heb ik geprobeerd zo veel mogelijk informatie over deze brand, zoals oorzaak en gevolg, te achterhalen.

De boerderij die toen afbrandde staat bekend als het huidige adres Donksestraat 2. Vanwege het feit dat sinds 11 nov. 2014 ook kadastrale gegevens bij het BHIC via Kadaster ArchiefViewer te raadplegen zijn vond ik het interessant om een breed artikel te maken met als titel "Wetenswaardigheden omtrent boerderij Donksestraat 2".

Het artikel, met uitgebreide informatie over de brand en de geschiedenis van de bewuste boerderij en haar bewoners, wordt gepubliceerd in het Dungens heemkundig tijdschrift "Het Griensvenneke", jaargang 40, nr. 3 (september 2015).

Uit het artikel blijkt welke mogelijkheden digitale bronnen ons bieden.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 16 september 2015 om 21:00
We houden het artikel in de gaten Henk !
Jeanne Groenendaal zei op 27 maart 2021 om 09:13
Beste Henk,

Dat artikel in "Het Griensvenneke" is daar nog een kopie van ? Het gaat namelijk over de boerderij waar mijn grootouders woonden. Ik heb van mijn vader vaak horen vertellen over de brand maar nooit er iets over kunnen vinden.
Henk van Gestel zei op 28 maart 2021 om 12:38
Jeanne,

Het periodiek waarin het artikel over boerderij Donksestraat 2 is gepubliceerd heb ik nog op voorraad en is ter beschikking.
Op welk adres ben je bereikbaar zodat ik het kan opsturen? Graag je reactie.

Henk van Gestel
Vd brandt zei op 30 november 2021 om 18:36
Henk,

Kan je mij ook een exemplaar toezenden?

Ps. Mijn opa/oma is Groenendaal/vRixtel!
Ik heb deze stam redelijk in kaart vanaf einde 1509/begin 1600.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.