skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

De waskrijtschilder Jan Gregoor (1914-1982)

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 2 oktober 2009
bijgewerkt op 17 juni 2021
De bekende kunstschilder Jan (Johannes Jacobus) Gregoor heeft jarenlang (1945-1958) in Sint Agatha gewoond. Hij was een beetje de trots van Sint Agatha. Hij kwam weliswaar niet uit het dorp - Gregoor werd in 1914 geboren in Den Haag - maar hij nam actief aan het gemeenschapsleven deel.

Jan Gregoor aan zijn tekentafelHij was altijd aanspreekbaar. Zo heeft hij talrijke decors voor de plaatselijke toneelvereniging gemaakt. De kerkelijke fanfare heeft een vaandel dat door hem is ontworpen.

Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte Gregoor zijn ambachtelijke kwaliteiten maatschappelijk, namelijk in het verzet. Hij vervalste stempels op identiteitsbewijzen voor mensen die ondergedoken zaten. Hij deed dat soms samen met Max Velthuis.

Direct na de oorlog was olieverf moeilijk te krijgen en bovendien duur. Vanuit deze “armoede” ontdekte Jan Gregoor het waskrijt als alternatief voor de schaarse olieverf. Waskrijt bleek erg geschikt om op kleine formaten papier te werken.

Portret van Thea, 1955En het pakte goed uit: de waskrijtbladen van Gregoor hebben hem grote roem gebracht. “Die krijtjes waren oorspronkelijk slechts in de handel in primaire kleuren. Door smelten en mengen en geduldige toepassing van de verkregen resultaten zijn even gloedvolle effecten te verkrijgen als met olieverf ”, zei Gregoor later.

Interieur St. Agatha, waskrijtToch kon Gregoor van zijn werk alleen niet leven. Hij nam een betrekking aan als docent aan de kunstschool in Eindhoven en verliet Sint Agatha om in Meerveldhoven (Veldhoven) te gaan wonen. Daar overleed hij op 20 mei 1982.

C. van Dinten heeft - samen met zijn broertjes en zus - geposeerd voor Jan Gregoor, en herinnert hem als een rustige, pijprokende man. Ook stuurde hij de volgende kunstwerken van Gregoor toe (veel dank daarvoor!):

Reacties (5)

M.Jansen zei op 24 april 2015 om 13:39
H eeft jaren lang bij fam. Jan en Dina Jansen in een grote ruimte in hun huis gewoond in St Agatha interieur zal wel van zijn werkruimte zijn het woongedeelte van oom en tante herken ik hier niet in .Bij ons in de gang hangen twee schilderijtjes van Thea waarop ,n paard en koe en het andere ik denk ,n Jan die aan het tekenen is
C. van Dinten zei op 28 januari 2021 om 13:29
Jan Gregoor heeft jarenlang, met zijn vrouw Thea in een oude werkplaats gewoond aan de veerstraat in St-Agatha, het was 2 huizen bij ons vandaan.
Als kinderen 4 jongens en 1 zus hebben we allen ook geposeerd en zijn er schilderijen en tekeningen gemaakt. Het raam waar hij bij zit is van deze werkplaats. Ik herinner me hem als een rustige, pijprokende man.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 29 januari 2021 om 13:39
Veel dank voor deze bijzondere aanvullingen! En C. van Dinten, heeft u mogelijk een schilderij/tekening die u zou willen delen? (zo ja, als u deze mailt naar info@bhic.nl ovv Jan Gregoor, dan plaatsen we die hier bij)
C. van Dinten zei op 15 juni 2021 om 11:23
Goedemorgen, Marilou. Door mijn verhuizing kom ik wat laat met mijn reactie.
Het gaat over schilderijen / tekening van Jan Gregoor, destijds wonende bij ons als buurman in St-Agatha. Ik zal proberen de foto's te sturen via info@bhic.nl.
Het is een tekening in Waskrijt van Ansje 1954,
Een vetkrijttekening , van broer en nog een schilder stuk.
En dan nog een schilderij getiteld "straatje in Parijs"
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 juni 2021 om 13:36
Ah, dat is mooi. Als het allemaal lukt, dan zetten we die er graag bij!
Alvast dank voor alle moeite!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!