skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

De watertoren van Boxmeer

Je moest het wéten, want aan het uiterlijk kon je het niet meteen zien, maar in Boxmeer heeft jarenlang een watertoren gestaan. Hij is in 1916 gebouwd op het terrein van de exportslachterijen en worstfabriek van Jos. Lion-Löwenberg aan de Fabrieksstraat, tegenwoordig de Wim de Körverstraat.

De firma Lion bouwde bijna tegelijkertijd even buiten het fabrieksterrein huizen voor zijn arbeiders, de zogenaamde “Lionswoningen”. De watertoren van de fabriek leverde schoon drinkwater voor deze woningen, want er was in die tijd nog geen gemeentelijke waterleiding. Met de worstfabriek ging het eind jaren ‘20 economisch niet goed. In 1928 moest de fabriek haar deuren sluiten en werden de gebouwen overgenomen door Lever Brothers uit Engeland.

Na de sluiting van de fabriek nam de gemeente Boxmeer de Lionswoningen over en overwoog toen om de watervoorziening zelf te gaan regelen. Men vond namelijk de prijs die de voormalige Lionfabriek voor het drinkwater rekende, veel te hoog, namelijk ƒ 22,50 per week. Bovendien bevatte het water te veel ijzer. De gemeente maakte in 1931 daarom plannen voor een eigen watertoren en zuiveringsinstallatie. Maar daar bleef het bij. Een tweede Boxmeerse watertoren is er dan ook nooit gekomen.

De watertoren werd intussen wel gebruikt voor de levering van water aan het koelhuis, waar ijsstaven werden geproduceerd voor de horeca in de regio. Na de oorlog werd het fabriekscomplex overgenomen door Hendrix (De Körver) veevoederfabrieken. De watertoren diende ook in deze tijd nog jarenlang voor het koelhuis van de fabriek, totdat dat een aansluiting kreeg op het reguliere waterleidingnet.

Daardoor verloor de toren begin jaren ‘70 zijn functie en werd buiten gebruik gesteld. Het besluit tot slopen kwam niet lang daarna. In juni 1975 was het zover. De toren, decennialang samen met de schoorsteenpijpen van de veevoederfabriek hét markeringspunt van industriële activiteiten in Boxmeer, werd opgeblazen. Binnen één minuut was het gedaan met de oude watertoren die met een enorme klap tot stof en puin verviel.

Bijzonder aan de architectuur van de Boxmeerse watertoren was, dat hij niets had van een traditionele watertoren. Hij stak weliswaar hoog boven de andere gebouwen op het fabrieksterrein uit, maar had verder toch meer weg van een gewoon kantoorgebouw. Het zadeldak was bepaald geen gebruikelijke dakoplossing. In Nederland zijn er nog twee gebouwd met een dergelijk dak: in Lutten (O) en in Mijdrecht. Mogelijk komt het, doordat het ontwerp niet van een gespecialiseerde architect is, maar van aannemersbedrijf Thunnissen uit Nijmegen.

Met veel dank aan Theo Seijs voor de informatie en foto’s.

Bekijk ook

Watertorens in Brabant

Water in Brabant

Reacties (18)

Willy Theunissen zei op 14 februari 2012 om 13:03
In de woning naast de Körver woonde in de 50er jaren Mantje van Bree. De rangeerlocomotief werd bestuurd door Thij Vervoord uit Boxmeer.
arno peters zei op 17 maart 2012 om 22:43
Het prachtige tegelplateau hangt tegenwoordig in het MSD bedrijf( voorheen Intervet). Bij het afbreken van het oude gemeenthuis is het in bruikleen gegeven door de gemeente aan Msd. Het hangt er nog steeds maar het is eigendom van de gemeente Boxmeer en zelfs van de burgers van Boxmeer maar is nu moeilijk terug te halen. Het hoort thuis in het nieuwe gemeentehuis!!!!
Willy Theunissen zei op 18 maart 2012 om 13:31
Natuurlijk hoort het plateau in de hal van het gemeentehuis thuis, maarrrr.. daar zal de architect het wel niet mee eens zijn.
Geert Schrijen zei op 24 maart 2012 om 21:25
ik heb de toren in zien storten.Een imposante gebeurtenis en hij lag er idd zo!!Enne.dat plateau moet in het gemeentehuis!!
Paul Huismans, namens BHIC bhic zei op 26 maart 2012 om 09:07
@ Geert,
Dat zal inderdaad indruk hebben gemaakt! Kun je je nog details herinneren? Hoe oud was je toen? Was er veel publiek?
Willy Theunissen zei op 26 maart 2012 om 13:10
Ik was er ook bij en er waren veel kijkers.
Paul Huismans, namens BHIC bhic zei op 27 maart 2012 om 08:00
@ Willy,
Dan ook aan jou de vraag: kun je je nog details van de gebeurtenis herinneren? Of staat alles al wel zo'n beetje in het verhaal?
Willy Theunissen zei op 27 maart 2012 om 23:42
Het stond in de krant( ik wist helemaal niet dat die toren een watertoren was) wanneer het ging gebeuren dus er kwam veel volk op af men werd op veilige afstand gehouden, plots een knal het gevaarte wankelde wat en viel in een enorme stof neer. Er moeten ook nog foto's van zijn.
Paul Huismans, namens BHIC bhic zei op 28 maart 2012 om 09:32
@ Willy,

Dank voor je reactie. Misschien moeten we die krant maar eens opzoeken. Inderdaad zijn er foto's van. Eentje staat er natuurlijk al bij het verhaal. Het BHIC heeft er daarnaast nog een. Die is in onze <a href="http://www.bhic.nl/index.php?id=10137&beeldbank=&zoekfoto=" target="_blank">beeldbank</a> te vinden met de trefwoorden: Watertoren Boxmeer.
Willy Theunissen zei op 28 maart 2012 om 11:16
Ik bedoel foto's vam het opblazen.
Paul Huismans, namens BHIC bhic zei op 28 maart 2012 om 11:20
@ Willy,

Ik ook: de enige foto van de watertoren die je met deze trefwoorden vindt is juist een foto van het opblazen ervan (foto nummer BOX0749). En ook een van de foto's op deze webpagina toont de omvallende watertoren.
René Nouwen zei op 25 november 2013 om 15:31
Het tegeltableau wat Arno Peters aanhaalt, hangt tegenwoordig in de villa van de &quot;Körver&quot; in de Spoorstraat. Hendriks Genetics heeft het nu in hun kantoor hangen. Naar ik aanneem met medeweten van de gemeente.
sarno peters zei op 25 november 2013 om 17:05
Rnee, rene hangt in het hoofdgebouw van intervet, of hij moet vorige week verhuisd zijn. Maar dat denk ik niet.
René Nouwen zei op 25 november 2013 om 19:30
Inderdaad, bij Hendriks Genetics hebben ze n nepperd opgehangen. Dus, excuses voor t onjuiste bericht.
René Nouwen zei op 26 november 2013 om 12:27
Het zat me niet lekker dat ik &quot;verkeerde&quot; info zou hebben betreffende het tableau. Wel, navraag bij Theo Sijs en Frans vd Zanden bevestigd mijn eerste verhaal.
Het origineel is in bruikleen bij Hendriks Genetics. MSD heeft een copie hangen. De gemeente Boxmeer heeft een schriftelijke overeenkomst met Hendriks Genetics. Eigenlijk zou het in het nieuwe gemeentehuis terug komen te hangen.
arno peters zei op 26 november 2013 om 12:51
Rene, bedankt voor het uitzoeken en ben blij dat het nu duidelijk is. Mijn info klopte idd ook tot voor een halfjaar geleden,maar nu is er geen twijfel meer. Groeten Arno.:)
Thijs Hendrix zei op 22 september 2017 om 08:42
Inderdaad, het originele tableau hangt in Villa de "Körver" bij Hendrix Genetics BV.
MCH van den HOOGEN. zei op 29 november 2017 om 15:36
Het tegel tableau hangt op de spoorstraat in de villa van hendrix genetics bv.
Er was afgesproken dan het naar het nieuwe gemeente terug geplaatst zou worden, maar de gemeente heeft de belofte niet nagekomen, erg jammer.
Nu kun je het niet meer zie.ik vind dat het op een openbaren plaats moet hangen?Dus terug in het gemeente huis?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.